Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, coronavirüs denetimi yaparken kuralları ihlal ettiğini belirttiği işletmede bir vatandaşı azarladı. Kaymakam, bacak bacak üstüne oturan vatandaşa, "İndir şu arka ayaklarını" diye bağırdı.

Olay sosyal medyaya yansıdı, yoğun tepki geldi. Tepkiler üzerine kaymakam hakkında soruşturma açıldığı duyuruldu.

Samimi bulmadım, bir yaptırım doğuracağına inanmadım.

Nedenine gelince…

Koltuğu kutsama ve koltuğa tapınma istekleri o kadar çok ki…
2004 yılında Çanakkkale'deki anma törenlerinde dönemin 2´nci Kolordu Komutanı Korgeneral Engin Alan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının sonunda ayağa kalkmamış ve alkışlamamıştı. Engin Alan 2005’te emekli edildi, daha sonra Balyoz kumpasıyla tutuklanarak beş yıl cezaevinde tutuldu.

Erdoğan, 2011’de ATO’daki konuşmasında şunları söyledi:
“Bir ülkenin başbakanı, soruyorum sizlere anma törenine gider de bir korgeneral orada ayağa kalkmaz mı? Kalkması gerekir, kalkmadığı anda da bedelini öder. O ayrı mesele. Zaten bedelini de ödedi. Çanakkale’de anma törenlerine gidiyoruz, bu beyefendi ayağa kalkmıyor. Ondan sonra da gereği yapıldı o ayrı mesele. Ama şimdi bakıyorsunuz gideceği yeri o da buldu.”

2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konvoyunun geçişi sırasında Unirock Festivali’ndeyken ‘‘metalci selamı’’ yapan beş gencin, ‘‘devlet büyüğüne saygısızlık’’ suçu işledikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı. Gençlerin, Erdoğan’ın korumalarının talimatıyla gözaltına alındığı iddia edilmişti. Erdoğan İstanbul’da Kongre Vadisi inşaat alanında incelemelerde bulunduktan sonra Maçka’da karşılaştığı görüntüden rahatsız olduğunu, ertesi gün Ankara İl Kongresi’nde şu sözlerle dile ettirmişti: “Gençliğimizin bir bölümü arasında ahlaki erozyonun olduğu bu yapılanma bizi dertlendiriyor.”
2014’te İstanbul Esenler'de toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Esenler'de AKP'li heyet ve korumalarıyla yürürken, kafelerden birinde sigara içenlere “Ceza müeyyidesi var” diye bağırıp, zabıtaların gelmesini istemişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya talimat veren Erdoğan, “Kapalı yerde sigara içiyor göstere göstere terbiyesizler. Cumhurbaşkanı'nı görüyor, hala içmeye devam ediyor” demişti.

En taze örnek…

2020’de Denizli Valisi Ali Fuat Atik, COVID-19 önlemleri kapsamında kentin en kabalalık caddesi olan Gazi Bulvarında denetim yaparken, bir dönerci dükkanına yanaşıp döner kesen ustaya selam vermişti. Dönerci ustası, selamı alıp işine devam etmişti. Vali Atik, döner ustasının kendisini tanımaması ve sohbet etmemesine sinirlenip ‘‘dönerci’’ diye bağırmış, eldiven takmamasını gerekçe göstererek, işletmenin kapatılması talimatını vermişti.

Üstteki örnekler, tanımama veya ilgi göstermemenin yol açtığı öfkeler. Bir de koltukta oturanların sözlerini kabullenmeyen, yönetim ve söylediklerine itiraz edenlerin uğradıkları hışımlar var ki…

‘‘Ananı da al git’’ten başlayıp ‘‘gavat’’ ve ‘‘dümbük’’ten çıkabiliriz!