İBB Meclisini İBB Başkanlık Sarayı Meclis Salonu’nda izledik. Çok sayıda yeni meclis üyesi. CHP’nin çoğunluğu ele geçirdiği bir meclis. İmamoğlu’nun rahat ve keyifli tavırları. CHP’lilerin moral üstünlüğü. AK Partililerde ise doğal olarak keyifsiz bir durum. Durumu en iyi  Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun fotoğrafı yansıtıyordu. İBB Meclisi’nin bu noktaya gelişinin on yıllık bir hikayesi var. Ve bazı gelişmelerin 30 yıllık geçmişi.. Şimdi hikayeye başından başlayalım.

*

2014:  İmamoğlu ile yolaçık 

3 Eylül 2012 tarihli bir twitter paylaşımı.  “Beylikdüzü’nde iktidar olmadan bize uyku yok. Bilin ki ardından İstanbul da, Türkiye’de iktidarız.” Ekrem imamoğlu.  

Böyle başladı yolculuk. Sonra 2013 sonlarına doğru Beylikdüzü CHP’de yapılan önseçimdeyiz. İmamoğlu geldi oyunu kullandı. Yüzde 70’lere varan oy oranıyla birinci çıktı. Adaydı artık.

‘İmamoğlu ile yolaçık”  seçim sloganıydı. İki anlamlı bir slogan. Birincisi, Ekrem bey ile yola çıkın anlamı taşıyor. İkinci anlamı Ekrem bey ile yol açık.  Ustaca bulunmuş bir slogan. On yılda her iki anlamda da bu slogan doğrulandı. İmamoğlu ile gerçekten yol açık. Ve İammoğlu ile yola çıkanlar yolda kalmadı. İmamoğlu kendisiyle yürüyen kimseyi yolda bırakmadı.

*

2019: Herşey çok güzel olacak

2019’a doğru yerel seçimlerine doğru giderken, CHP’de doğal olarak büyükşehir adayını arıyordu. Rahmetli Kadir Topbaş görevden alındıktan sonra, başkanlık için İBB meclis üyeleri arasında yapılan seçimde kazanma şansı olmasa da CHP Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu adayı olarak gösterdi.  İmamoğlu’nun adaylık o günlerde kesinlikle gönlüne düşmüş olmalıydı. Nitekim yapılan İstanbul İl Kongresi’nde belediye başkanları adına söz alıp konuşan tek belediye başkanı Ekrem İmamoğlu idi. Artık niyet ortadaydı. Ama CHP aday gösteririrmiydi bilinmiyordu. Çünkü bir çok aday vardı. Ama Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu aday gösterdi.

2019’un ünlü sloganı ‘Herşey çok güzel olacak’tı”..   2014’un sloganı doğrulandı ama 2019’un sloganının içerisi dolduruldu denemez.

Doldurulamadı çünkü beş yıl boyunca bir çok engelle karşılaştı İmamoğlu. En önemlisi mecliste çoğunluğun olmamasıydı. Tüm komisyonlarda AK Parti hakimdi. İmamoğlu istediği bir çok şeyi yapamıyordu. Merkezi hükümetin engelleri. Yargılamalar..

Bu durumdayken bile İmamoğlu’nun; öğrenci yurtları, öğrencilere destekler,  kent lokantaları, kreşler gibi ihtiyaç sahiplerine yönelik sosyal içerikli projeleri uygulamaya koyduğunu gördük.  Çevresel düzenlemeler, tarımsal üretim yapanlara destek çabaları.

*

2024: Tam Yol ileri!

Sloganın akıbetini görmek için İmamoğlu’nun meclis çoğunluğu olan bir İBB Başkanlığını görmek gerekiyordu. İstanbul’da neleri başarabileceğini o zaman anlayabilecektik. O nedenle İmamoğlu’nun ikinci dönem de başkanlığı yürütmesini savunanlardan olduk. İyi de oldu.

2024’ün sloganı ise ‘Tam yol ileri!” idi. İstanbul halkı İmamoğlu ve ilçelerin bir çoğunda CHP’lileri seçerek bu İmamoğlu’nun yolunu tamamen açtı.

*

CHP’nin kaderi belediyelerinin elinde

İstanbul halkı tüm Türkiye’de olduğu gibi CHP’lilerin üzerine çok büyük yük yükledi.  CHP’nin kaderi açık bir şekilde belediyelerinin başarısından geçecek.  Beş yıllık yolu yürürken merkezden destek alamayacakları biliniyor. Zaten merkezde tam takır. Yapabilseydi emeklilere yapardı katkıyı. İstanbul’u baktığımızda Ekrem bey’in eli çok rahatladı.

Eli kolu sıkıntıdayken bile İmamoğlu’nun; bir çok işler yaptığını gördük. Bugün  İstanbul’un en önemli sorunlarının başında kentsel dönüşüm ve barınma sorunu geliyor. KİPTAŞ’ı çok daha etkin hale gelmesi bekleniyor. Üstelik çok daha ekonomik şartlarda konut üretebilecek bir KİPTAŞ uygulamaları oldukça hayati önem taşıyor. Emekliler iktidarın en büyük zulmune uğramış kesim. Bu konuda ne gibi katkılar yapabilir bilmiyoruz ama mutlaka yapması gerekiyor.  Ulaşım, çevre konuları da İstanbul için hayati önemde.

Beş yıl bütün gözler CHP belediyelerinde ama en  başta İBB’de olacak bu biliniyor.  İmamoğlu, gerçek anlamda kendini bu dönem ispatlayacak. Yapabilir mi? Yapmak zorunda. İstanbul halkı için yapmak zorunda. Ve yapabilir. Yaparsa işte o zaman ikinci slognanın içide dolmuş olacak ve tam yol ileri diyebileceğiz. 

 *

Terazisini bozduğu kantar Ak Parti'yi tarttı!

Mecliste ilginç sahneler de oldu. Bunlardan biri komisyon üye sayılarına karar verilmesi esnasında yaşandı.  CHP grubu komisyonların sekiz kişiden oluşmasını istedi. Ak Parti grubundan bu talebe, 'İtiraz etmiyoruz ama 2019'da dokuz olmasını istemiştiniz' yanıtı geldi. Dokuz olunca CHP'den 5, Ak Parti'den 4 üye girebiliyor. Sekiz olunca CHP'den 5 Ak Parti'den 3 üye giriyor.  

Ak Partililer daha önce dokuz olan üye sayısını çoğunluk kendilerindeyken sekiz olarak değiştirmişler. CHP'de bu dönem o nedenle Ak Partililerin yaptığı bu değişikliğin devamı yönünde karar veriyor. Yani şu; keser döndü sap döndü gün geldi hesap döndü,  'Terazisini bozduğu kantar AK Parti'yi tarttı" 

İmamoğlu Ak Partililerin bu talebine; 'Kerameti neymiş bakacağız" yanıtını verdi. 

Ve sonra, muhtemelki 1994'ten bu yana ilk kez Ak Parti grubunun bir teklifi İBB meclis'nde red edildi.  Dünya dönüyor ve 'Bu devran böyle gitmez!" sözü haklı çıkıyordu. 

*

Tüm bunları yazıyoruz da, İBB açısından bakınca durum bu. Ancak İBB’yi Türkiye’den ayırmak mümkün değil. Peki Türkiye’de siyasetin yönü ne olacak? Türkiye siyaseti de sıkıntıda artık. Bu iktidarın beş yıl yürütüp yürütemeyeceği soru işaretidir. Yürütmesi çok zor görünüyor.  Ama bu ayrı bir yazı konusu.

Sayın İmamoğlu’na ve yeni seçilen başkanlara, belediye meclis üyelerine başarılar.