Ömrümüzden bir yaz daha pılını-pırtısını toplayıp giderken, Eylül ile birlikte havalarda biraz soğudu. 

Hava Silivri’de de biraz serin gibi Ağustos’un aşırı sıcak günlerine göre. Böyle bir günde Eylül ayı ilk meclis toplantısını izledik. Silivri Meclisi son dönemlerin en önemli meclis gündemlerinden birine tanıklık etti diyebiliriz. Hava serindi ama konular oldukça derindi.

*

En önemlisi hiç kuşkusuz Başkan Volkan Yılmaz tarafınan Silivri Cezaevi’nin adının değiştiriliyor olduğunun açıklanması oldu. Silivri açısından oldukça olumlu olan bu gelişme, Türkiye gündemini ilgilendiriyordu ve bu bölümü belki de ayrı değerlendirmek gerekiyor. Şu ortaya çıkmıştı. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın hükümet mi dersiniz, devlet mi dersiniz ne dersiniz bilmem ama itibarının ne derece yüksek olduğunu (gerçi biliniyordu) ortaya koyan bir gelişme oldu. Bu bölüm burda kalsın biz meclisteki diğer önemli konulara dönelim.

*

AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas, önemli günlerle ilgili konuşma yaparken, 12 Eylül Darbesini hatırlatarak mağdur olan; tüm sağcı, solcu, ülkücü gençleri andı. MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın ise yine MHP’nin tüm darbelere karşı çıkan bir parti olduğunu belirtirken,  12 Eylül ile 15 Ağustos’un aynı mihvaller tarafından planlandığını savundu. Aşkın, 12 Eylül’de idam edilen ülkücü gençleri de isim isim andı. MHP’nin hitabetiyle dikkat çeken Avukat Sözcüsü Aşkın, belki de ilk kez bir noktayı atladı. “MHP Darbeleri desteklemedi”derken, Merhum Genel Başkan Alparslan Türkeş’in 27 Mayıs’ta bildiriyi radyoda okuyan Albay olduğunu unuttu. Darbeye en fazla karşı çıkması beklenen CHP Grubundan ise 12 Eylül darbesine ilişkin bir değerlendirme gelmedi ya da biz atladık.

*

Ak Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas, ekonominin  çok iyi gittiğini belirtirken,  CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu,  Barlas’a “Enflasyon yeni açıklandı yüzde 80, Gayrı resmi olarak ise yüzde 178” yanıtını verdi. Balcıoğlu bu yanıtıyla biraz önce 12 Eylül darbesinde mağdur olan her kesimden insanları anarak puan toplayan Barlas’ı aşağı çekti diyebiliriz.

*

AK Parti Meclis Üyelerinden  aynı zamanda İBB Meclis Üyesi de olan Celalettin Yazıcı, İBB icraatlarına yönelik konuştu ve İmamoğlu’nunu verdiği vaatleri yerine getirmediğini söyledi. ‘İstanbul ne konuşuyor’ diye soran Yazıcı kendi sorusuna  ‘İmamoğlu yemekte, imamoğlu tatilde’ yanıtını verdi. Buna CHP Grubundan Süheyl Kırkıcı yanıtı verdi. ‘İstanbullu ne konuşuyor?’ sorusuna yanıt olarak Kırkıcı, ‘İstanbullu Florya’da AK Partili başkanların oturduğu ve İmamoğlu tarafından boşaltılan villaları konuşuyor’ yanıtı verdi.  Bu arada Başkan Volkan Yılmaz da devreye girerek, ‘İmamoğlu da boğaz da kendine konut düzenliyor’ yanıtını verdi.  Kim haklı, kim haksız yorum sizin.

*

CHP Meclis Üyelerinden Süheyl Kırkıcı ve CHP Sözcüsü  Bora Balcıoğlu geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm yapılan bir inşaatta düşerek hayatını kaybeden 15 yaşındaki Ali Koç’u anarak tedbirlerin artırılmasını  istediler. Başkan Volkan Yılmaz ise olaydan dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederken, denetimlerin artırılabileceğini,  belediyenin her saat her dakika her insaatı kontral etmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

*

Ak Partili Meclis Üyesi Sefer Ölçer’in ‘İmamoğlu neden Gümüşyaka’ya söz verdiği kreşi yapmıyor. Silivri Belediyesi yer de verdi’ açıklamasına karşın, CHP İBB Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu söz aldığında, konuyu İBB birimine telefonla ilettiğini  belirterek aldığı yanıtı mecliste okudu. Bu da Balcıoğlu’nun İBB birimleri nezdindeki itibarını ortaya koyan bir örnek oldu.

*

Ve en önemli mesele. 2010 yılında mahkeme kararının ‘Satmayın’ uyarısına rağmen satıldığı ifade edilen 65 parsel. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz Silivri Belediyesi’nin 500 milyonluk bir külfetle karşı karşıya bulunduğunu belirterek,  o dönemki yönetimi suçladı ve CHP’li meclis üyelerinin çözüm için yardımcı olmasını istedi. Yılmaz bu bölümde, gelecek günlerdeki Silivri siyasetini de etkileyecek  çok konuşulacak, çok dikkat çeken cümleler kullandı. Buyrun efendim:

-Buradan zimmet çıkacak! Niye biliyor musunuz? Birincisi, arsanın parasını satın alan kişiye ödemek durumundayız. İki, avukatlık ücretleri, vekalet ücretleri, tahsil harçları, gecikme faizlerinin tamamı bu imzaları atan kişiler ve belediye başkanının sorumluluğunda. Bu rakamın 75 milyon TL’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Sizler bu paraları nasıl ödeyeceksiniz?”

-İBB İmar Müdürlüğü’nde Volkan Yılmaz’ı aşağı çekmek için yapılan bize çorap örmeye çalışmayın. İmar Müdürlüğünü Silivri Belediyesi üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallamayın!

-Gelin, bu problemi nasıl çözeceğiz ona bakalım. Silivri Belediyesinin bu problemi çözebilmesi için kaynağa ihtiyacı var. Bu paralar ödenecek. İnşallah verdiğim mesaj yerine gitmiştir ve mesajı alması gerekenler üstüne almışlardır. Kırarak, dökerek devam edecekseniz azdan az gider, çoktan çok gider. Ama üzüm yiyeceksek, bağ bozmayacaksak hep beraber el ele vereceğiz. Ama siz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek niyetindeyseniz, ona da yapacak bir şey yok!

*

Başkan Yılmaz’ın CHP Meclis Grubuna ve ‘Mesaj yerine gitmiştir’ diyerek mesajı iletmek istediği yere karşı bu satışlar dolayısıyla verdiği mesajlar bunlar oldu. Nasıl yorumlarsanız, yorum sizin.

 Yılmaz’ın yukardaki sözleri;  daha önceki meclis toplantılarına göre savunma hattını bayağı geliştirmiş görünen CHP grubunun süngüsünün yeniden düştüğü anları oluşturdu.

*

Başkan Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Berker Esen’in bir süre önce ortaya bazı ididalara da yanıtlar verdi. Ama uzadı biz burada bitirelim. Siyasetin tartışması bitmez. Ama tartışma olmadan da gelişme olmaz. Gerçekler ortaya çıkmaz. Özetle tartışma kavgaya dönüşmeden yapılırsa oldukça da faydalıdır.

 İyi bir hafta olsun.