2023’ün ilk bakanlar kurulu toplantısından sonra AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yine uzun uzun bir şeyler anlattı. Şöyle de bir müjde (!) patlattı:

‘‘Heyecanlanmayın. Artık bu biliyorsunuz AK Parti iktidarının sürekli milletimize olan müjdeleridir. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir...’’

Buradaki zam konusu, Kocamaaan bir doğru olmayan ifade.

Çünkü sözünü ettiği köprüler ve yollar ‘‘kamu özel sektör iş birliği’’ denilen yöntemle, belli sayıda araç geçiş garantileri verilerek yapıldı. Bu köprü ve otoyollardan geçiş ücretleri Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) para birimi olan dolarla belirlendi, geçiş ücretine yapılacak zamlar yine ABD’deki yıllık enflasyon oranına bağlandı.

Söz konusu köprü ve otoyolları yapan şirketler, işler ihale edilirken verilen bu garantilere göre, garanti edilen sayıda geçiş ücretlerini ve zamanı geldiğinde yapılması gereken zamlarını Hazine’den tıkır tıkır alıyor. Hem de hiç araç geçmese bile…

Erdoğan’ın yapılmayacak dediği zamlar, gişelerde ödenen paralarla ilgili. Dolayısıyla senin gişede para verip vermemen, az veya yüksek geçiş ücreti ödemen, onların hiç mi hiç ipinde olmuyor.

Köprü ve otoyol gişelerinde, sözleşmelerin yüklediği yüke göre belki para vermiyor, belki daha az para veriyorsun. Ama aradaki fark Hazine’den ödeniyor.

Bu ödemeler nedeniyle…

Çocuğunun eğitimi için Milli Eğitim’e, sağlık hizmetleri için Sağlık Bakanlığı’na, sosyal güvenlik desteğine (ilaç, emekli maaşı, bakım yardımı vs), ülke savunmasına, bilimsel araştırmalara, tarım gibi kritik sektörlere ayrılması gereken paylar azalıyor.

Harçlar ve vergiler gerçek enflasyon oranında, devletin sana ödemeleri (maaşlar vs) ise TÜİK’in açıkladığı sipariş enflasyona göre artırılarak tırtıklamalar yapılıyor.

Yetmediği yerde kamu malları satılıyor, senin adına dışarıdan borçlar alınıyor.

Haliyle…

ABD’deki yıllık enflasyon oranı açıklandığında, ayrıca Türk Lirası değer kaybettiğinde köprü ve otoyollar otomatik olarak zamlanıyor. Cebinden doğrudan bir kuruş çıkarıp vermiyor olsan bile, o ücretler ve zamlar sana ödetiliyor. Özetle; belki hissettirilmemiş, belki sen hissetmiyor olabilirsin ama o zamlar yapıldı, yapılıyor, tek adam iktidarı sürdükçe de yapılacak…

Şimdi ister müjdeyi al sevin, ister ‘‘vay anasına’’ deyip dövün…