Kaleiçi, Kaleiçi Yat Limanı ve çevresi, içinde hayat olan, Antalya’nın merkezindeki canlı tarih niteliği taşıyan tek semt.  Mevcut durumu, dünyadaki benzerleriyle kıyaslandığında, söylendiği gibi eşsiz falan sayılmaz.

Çünkü fazlasıyla tahrip edilmiş, niteliksiz yapılaşmayla kuşatılmış; boğazına yapışmış ceberut elde çırpınan çelimsiz, zavallı bir canlı gövdesi gibidir.

Yine de insanlığın çok önemli bir tarih ve kültür mirası olarak ayaktadır.

Muratpaşa Belediyesi, bu mirastan geriye kalanları kendi sorumluluğu ve gücü çerçevesinde dünyaya tanıtmak; Antalya’nın merkezinden uzak noktalardaki otel kümelerine hapsolmuş turizmin kentle bütünleşmesine katkıda bulunmak amacıyla Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali’ni başlatmıştı. O festival korona döneminde bile (sanal ortamda) yapıldı ve 8 yaşına bastı.

Festival sayesinde dünyanın benzer nitelikteki (tarihi) şehirleri arasında bir ağ örülerek sinerji yaratılmaya, bu sayede Antalya ve Kaleiçi’nin daha çok tanınması, kent esnafının turizmden daha fazla pay alması sağlanmaya çalışılıyor.

Tüm uluslararası festivallerde olduğu gibi farklı coğrafya ve kültürden insanların tanışma ve kaynaşmasına ortam yaratılarak, dünya barışı için bir zeytin dalı uzatılıp bir güvercin havalandırılıyor.

Bu yıl festivalin 8’incisi yapılacak, 26 ülkeden 40 şehir katılacak. Bu, Antalya’nın 26 ülke medyasında en az üç beş kere yer alması demek. Konuk ülke ve şehirlerden gelenlerin sosyal medya paylaşımlarını da hesaba katarsanız; paralı reklamlarla başaramayacağınız bir tanıtımdır.

Tüm etkinlikleri biletsiz ve herkese açık bir festival. Birkaç tanıtım büfesi açılıyor. Özetle ‘‘ticaret’’ denecek bir faaliyet yok.

Ancak…

Bu festival ticari nitelikli sayılmış.

Ve…

Murat Paşa Belediyesi’nin yer tahsis talebi, bu gerekçeyle reddedilmiş.

Belediye festival için Kaleiçi Yat Limanı Amfi Tiyatrosu’nun bir haftalığına tahsisini istiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’nca, festival ‘‘ticari nitelik taşıyor’’ denilerek reddediliyor.

Milli ve yöresel kültürün, şehrin tarihi değerlerinin tanıtımına, adının başında ‘‘milli’’ sıfatı bulunan bir kamu kurumu tarafından ket vuruluyor.

Murat Paşa Belediyesi adına yapılan açıklamada ‘‘Belediyemizin, bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamalarıyla birlikte 8’incisini düzenleyeceği Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali’nin etkinlik alanlarından Kaleiçi Yat Limanı amfi tiyatrosuna ilişkin bir haftalık tahsis talebi, Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’nca reddedilmiştir.

Gerekçe, trajikomiktir’’ denilmiş.

Olay ‘‘trajikomik’’ falan değil. Ülkenin siyaseten içine sürüklendiği durumu göstermesi bakımından tam bir dram, gerçekten bir trajedi. Keşke içinde azıcık komedi olsaydı da arada bir gülmesek de tebessüm edebilseydik.

Ne yazık ki yok. Yazık olan, yazık edilen ise çok şey var!..