Millet İttifakının Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi dış basında da yankı bulmaya başladı. BBC’de Robert Greenall imzalı yazıda, ‘ Muhalefet Türkiye’nin Gandi’sini seçti’ denildi.

Yazıda özetle şu görüşlere yer verildi.

*

Türkiye'de muhalefet partileri, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkacak tek adayı seçmek için bir araya geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu laik ana muhalefet partisi olan merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) lideri.

Anketler, Erdoğan'ın 20 yıllık otoriter yönetimi sonucunda oldukça kutuplaşmış bir ülkede zorlu bir yarış olacağnı gösteriyor.

Geçen ayki deprem sırasındaki ekonomik kriz ve hatalar, onu (Erdoğan’ı) önceki seçimlere göre daha savunmasız hale getirebilir.

*

Altı partili muhalefet ittifakı tarafından seçilen eski bir devlet memuru olan Kılıçdaroğlu,  büyük bir taraftar kalabalığı tarafından alkışla karşılandı.

Hindistan sivil haklar lideri Mahatma Gandhi'ye benzerliği nedeniyle "Gandhi Kemal" veya "Türkiye'nin Gandhi'si" olarak bilinen 74 yaşındaki sessiz konuşan Kılıçdaroğlu,  ateşli,  karizmatik Erdoğan'ınkinden hem içerik hem de üslup olarak  farklı bir vizyon sunuyor.

Kılıçdaroğlu'nun bazı müttefikleri, onun çekim gücünden yoksun olduğundan korkuyor.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi uzlaşı ve istişare yoluyla yöneteceğinin sözünü verdi.

*

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kılıçdaroğlu  "Masamız barış sofrasıdır" dedi. Tek amacımız;  ülkeyi refah, huzur ve neşe dolu günlere götürmek” dedi.

*

Ayrıca Kılıçdaroğlu,  ülkeyi parlamenter sisteme geri döndüreceğini söyledi - Erdoğan 2018'de başkanlık sistemine geçişi denetleyerek geniş yetkiler kazanmıştı.

CHP, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu

Kılıçdaroğlu, azınlık grupları kucaklayarak cazibesini genişletti ve sağcı partilerle ittifaklar kurdu.

Türkiye'nin güneydoğusunda 45.000'den fazla insanın hayatını kaybettiği Şubat ayındaki depremde Kılıçdaroğlu, yolsuzluğa ve kötü inşaat standartlarına izin verdiğini söylediği hükümete yönelik saldırılara öncülük etti.

Erhan KIZILYAR