Kurban Bayramı tatilinde son iki gün… Yollar yine kalabalık(mış) haberlerde ve sosyal medyada gördüğüme göre. Bu kez tatilden dönenlerle… Benim için evde geçen bir bayram tatili haftasından merhaba sevgili “Dünlük”…

Bu sabah ise daha ayılmamışken nereden geldiğini anlayamadığım bir alarm sesiyle kalpten gidiyordum. Apartmanın yangın alarmı gibi değil, bambaşka bir alarm sesi. İki kere tekrar ettikten sonra cep telefonlarına baktığımızda “Test Allert Notification Evde Kal Türkiye” yazılı bir bildirimle karşılaştık. Alarm sesinin kaynağını çözmüştük de, bu alarmı duyunca ne yapmamız gerektiğini bir türlü bilmiyorduk.

Gerçi apartmanda yangın alarmı çalınca da artık sadece bekliyoruz, çünkü kendine oyun bulamayan bazı çocuk ve ergenler, sırf eğlence olsun diye yangın alarmını kırıp çalıştırıyorlar. Bir süre sonra susuyor yani! Ama geçen gün çalan alarm uzun süre susmayınca yönetimi aradık, bizim kattaki bir dairenin yemeğini yaktığını, dumanı algılayan yangın dedektörünün de alarmı çalıştırdığını öğrendik. Neyse ki yanan sadece yemek, belki de tencereydi!

Evdeydik zaten Evde Kal’dık

Dedim ya, bu sabahki alarmı duyunca ne yapmamız gerektiğini bilmiyorduk. Dolayısıyla üstünde yazdığı gibi “Evde Kal”dık. Ki zaten evdeydik, tatilde ya da yolda değil.

Elimin ayağımın titremesi durunca sosyal medyaya bakayım dedim, çoğu haberi ilk kez oradan duymuş biri olarak, orada da benim gibi panik halinde soru soran insanlar vardı. Neden sonra haberler düşmeye başladı sitelere… Vodafone kullanıcısı iphone sahiplerine gittiği yönündeydi haberler. Ancak birkaç kişiye sorduğumda kendisinde alarm çalmadığını öğrendim. Vodafone’lu olmasına rağmen. Sonra alarm bildirimlerine baktı ki, öyle bir bildirim yok, çünkü iphone’u eski model! Yani bu alarmdan iphone 10 ya da daha yeni modeli olan aboneler etkilendi büyük ihtimalle.

Kulağıma gelen bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı’nın bir denemesiymiş. Herhalde kaç kişiyi kalpten götürebileceklerini denediler dedim duyunca, aklıma başka bir şey gelmedi.

Sonra bunca gerginliğin arasında, sosyal medyada gördüğüm bir mesajla sinirlerim boşaldı, gülmeye başladım: “Acil durum olsa Androidciler olarak geberip gidicez demek ki”…

* Alarm (TDK): Bir uyarıyı, bir tehlikeyi bildirmek için verilen işaret.