26 Eyllül 2021 tarihinde Almanyada yapılan Genel Seçimlerinde Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) %25,7 oyla seçimleri birinci , Yesiller %14,3 ikinci ve Hür Demokratlar (FDP)  %11,5 ile ücüncü sirada bitirmişti.

*

Almanya 2,ci dünya savaşından bu yana hep Koalisyonlarla yönetildi. Ancak her zaman iki partili koalisyonlardı. Bu secimlerde kitle partileri olarak tanimlanan büyük partiler CDU ve SPD son yirmi yilda oldukca  büyük oy kayıplarına uğrayinca yanlarına bir kücük parti alarak koalisyon kurma şanslarını kaybettiler. Bundan ötürü bu secimlerde üçlü koalisyon zorunlu oldu.

*

Secimlerden hemen sonra Demokratik Partiler  (Afd) haric kendi aralarında eğilim yoklamaları yaptılar. SPD ile yeşillerin ortak  noktaları oldukca çoktu. Anlaşmaları kolay olabilirdi ancak çoğunluk sağlayamıyorlardı. Yanlarına Hür demokratları da alarak koalisyon görüşmelerine basladılar. Bu görüşmeler oldukca uzun zaman alıyor. Bizdeki amiyane tabirle önceden “ince egirip sik dokuyorlar“ ki koalisyon dönem sonuna hatta ikinci dönemde devam edebilsin. Ön hazirliklar icin 23 ana baslik belirlendi ve bu yirmi üc anabaşlıkta toplam 300 kisi görev aldı. Bu calisma guruplarin hazırlıklarıbitti ve partilerin yetkili kurullarina teslim edildi. Ana basliklar kamuoyu tarafindan biliniyor. Ancak hangi konularda kim hangi tavizleri verdi bilinmiyor. Hazırlanan koalisyon taslagi önce Partilerin Yönetim Kurullarında değerlendirilecek. Eger her üç partinin yönetimi buna olur verirse bu taslak Partilerin Genel Kurullarına gidecek ve orada görüşülerek karara baglanacak. Buna göre Almanyada Noel bayramından  önce  Almanya yeni hükümetine kavuşacak.

*

Yani Almanya son üc ayda geçici bir Hükümet ile yönetildi. Hiç kimse bundan en ufak bir rahatsızlık duymadi. Eğer bir ülkede Devlet ve kurumlari zedelenmemişse ve herkes yerini ve görevini biliyorsa hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok. Angela Merkel onaltı yıllık görev süresinin sonuna geldiğinde görevi gönül rahatlıgı ile Olaf Scholz‘a devrediyor. Yapmiş oldugu bir cok önemli dıs ziyaretlere Scholz“ u beraberinde götürdü. Eger politikacılar demokrasiyi özümsemiş ve içlerine sindirmişlerse gercekden güzel bir yönetim şekli. Yok Demokrasinin sundugu olanakları kendi çıkarları icin kullanıyor ve onu istismar ediyorsa büyük sorun var.

*

 Bizde maalesef eğer demokrasi benim çıkarlarıma hizmet ediyorsa çok iyi çok güzel, yok benim çıkarıma hizmet etmiyorsa „tu Kaka“dir deniyorsa o ülkede hic bir sey doğru dürüst olamaz. Umarim bizler de Türkiye’de,  demokrasinin tüm kuralları, kurumları ve kendini koruma mekanizmaları ile  donatılarak uygulandığı günleri görürüz.

Hidir Karademir

Kasim 2021 Rödermark