Çakallığa bakın! Adamlar meslek etiğini, onurunu rafa kaldırıp siyasi iktidarın paralı trolü olmuş; gördüğünü, duyduğunu, edindiği bilgileri yok sayıyor. ‘‘Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım, parayı cebe atarım’’a devam ediyor…

Mevzumuz yağ! Anlatmaya temelden başlayayım!

Korona salgını nedeniyle dünyada gıda başta olmak üzere tarımsal ürünler pahalandı. Türkiye, yüklü miktarda tarım ürünü ithal eden bir ülke. Pahalılık bizi de etkiledi ve ülkede tarımsal ürünler zamlandı; zamlanmaya da devam ediyor. Bu gerçekleri bilmeyen, duymayan var mı? Sanmam…

Neler ithal ediyor Türkiye? Buğday, arpa, mısır, kaba yem, yağlı tohum, ham yağ…

Nereden ithal ediyor? Pek çok ülkeden ama çoğunu Rusya ve Ukrayna’dan…

Rusya, Ukrayna topraklarına girdi; iki ülke savaşıyor mu? Savaşıyor…

Bu iki ülke aynı zamanda dünyanın önemli tarım ürünü ihracatçısı mı? Evet…

En çok mal aldığınız ve tüm dünyaya mal satan iki ülke savaşırsa sevkiyat aksar mı? Mutlaka aksar…

Bu aksamanın sonucu ne olur? Sevkiyatı aksayan ürünlerde kıtlık tehlikesi veya endişesi ortaya çıkar, o ürünler pahalanır.

Buna karşı ne yapılır? Devletler tedarikin aksamaması, iç piyasalarında fiyatların oynamaması için önlem alır.

Bu bilgiler ışığında, dönelim mevzuya…

Yağ Sanayiciler Derneği Başkanı, bir nedenle ihtiyaç duymuş olmalı ki, ‘‘Yağ stokumuz nisan ayına kadar yeter’’ diye, ilgili bakanlığa yazılı olarak bilgi verip uyardı. Gazete ve televizyon kanalları, bu bilgiyi öğrenip haberleştirdi.

İktidar kanadı tüm kuvvetiyle yalanlama kampanyasına başladı. Vatandaş, beyanatları inandırıcı bulmamış olmalı ki, marketlerden yağ kapma yarışına girdi. Yasakçı ülkeler dışında dünyanın her yerinde yapıldığı ve olması gerektiği gibi, bu olaylar haberleştirildi.

İthal yağ ve tahıl getirecek olan gemilerin bir süredir limanlardan çıkışına izin verilmediğinin öğrenilmesi, bitkisel yağlarda gümrük vergisinin ancak 4 Mart’ta (savaşın 12’nci günü) sıfırlanması, vatandaşın da endişelenmede haksız olmadığını gösterdi.

Hâl böyleyken…

Trol kardeşler aldı sazı eline, aynı makamdan vurdu teline… Yanık yanık söylemeye başladı, “Her şey zamlandı, gıda ürünleri bulunamıyor, algısı ile siyasi iktidarı devirmeye kalkışıyorlar’’ diye…

Çakallık nerede?

Yağ gemileri gibi, tahıl gemilerinin de limandan çıkamadığı öğrenildi ya... Trol kardeşler, aksaklık olursa diye şimdiden yol yapıyor; ‘‘Bu tür manipülasyonların arkası gelir, gelecektir. Yarın bir benzeri unda yaşanır, şekerde yaşanır’’ diyor.

Zamanında önlem alınırsa bir olumsuzluk yaşanmayacağını, fakat iktidarın öngörme ve önlem almada zaafı olduğunu pekâlâ biliyor; bir olumsuzluk halinde gerçeklere ‘‘manipülasyon’’ demek için hazırlanıyorlar!