Bilindiği gibi 06 şubat 2023 sabaha karşı Türkiyede onbir ili kapsayan yıkıcı bir deprem yaşandı. Bu depremde on binlerce insan yaşamını yitirdi. Yüz binin üzerinde insan yaralandı ve milyonlarca insan evinden barkındın ve servetinden oldu. Yaşanan bu afetten sonra devletin beceriksizliği,  dağınıklğı çok soğuk hava koşullaraı nedeni ile temamen bir felakete dönüştü. Eğer zamandına ve gereği gibi müdahale edilseydi  bir çok uzmanın belirttiği gibi binlerce insan bugün yaşıyor olacaktı. Avrupada yaşayan Türkiye ile kan ve gönülbağı olan binlerce insan  harakete geçerek depremzedelere yardım için yarıştılar.

 İlk başta insanlara mutlaka ayni yardım (Giyecek, yiyecek, barınma, ısınacak,) yapılmalıydı. Avrupadan çok kısa sürede onlarca Tır bu eşyalar ile yola çıktı.  İnsanların ilk anda ihtiyaç duydukları maddeler karşılandıktan sonra başka malzemeler gerekli oldu. Avrupadan gönderilen yardımların transportu, ve bürokratik engeller burada yaşayan insanları daha ziyade maddi yardım yapmaya yönlendirdi. Hükümet afete zamandı ve gereği gibi müdahale edemdiği için maalesef insanların güvenini kaybetmişlti. Dolaysıyla insanlar yapılan yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşacağından endişe etmeye başladılar. Elde edilen yardımların genel bir bütçeye değilde doğrudan bir poje yönlendirmelerinin daha doğru olacağı kanaati oluştu.

Offenbach bölgesinde yaşayan Malatyalıların örgütlü oldukları dernekler Türk-Alman Dostluk Derneği Rödermark, Avrupa Hekimhanlılar Derneği, Avrupa Kozderellier  Derneği ve Avrupa İğdirliler Derneği Rödermark Belediye Başkanı sayın Jörg Rotter ile görüşerek Malatya bülgesinde bir Anaokulu, (Kreş) yaptırmak istediklerini ve bu amaç için bir dayanışma etkinliği düzenlemek istediklerini belirterek Belediyenin bu konuda yardımcı olup olamayacaklarını sordular. Kendiside bunu seve seve himayesine alıp yapacağımız etkinliğin kamu oyuna tanıtılasını ve Rödermarkta bulunun bölgenin en prestijli salonunu tüm teknik donanımı ve personeli ile ücretsiz olarak bize vereceğini belirtti.  Belediyeden aldığımız bu destek ile merkezi Rödermarkta bulunan Tiyatro Nedelmann ile görüştük. Tiyatronun şefi Oliver Nedelmann proğramın hazırlanmasını ve sunumunu üstleneceği belirtti. Bununlada kalmayıp Güney Hessende  tanınan ne kadar, ses, tiyatro, ve kabere sanatçısı bir araya getirdi. Bu insanlar hiç bir ücret almadan sahne almayı kabul ettiler.  Bunlar Alman dostlarımızdı. Ezgi, Haydar ve Tamer Çavuş üçlüsünün yanı sıra Şahin Çelik ve Kubilay Çalcalı ikilisi Türkçe müzik bölümünü oluşturdu.

Böylesi bir dayanışma gününde  daha fazla insanın katılımını ve yardım yapmaları  sağlamak için onlara bu kadar tanınmış sanatçının yanı sıra kaliteli yiyecek ve içecekte sunulmalıydı. Bu konuda yukarıda ismini saydığım dört derneğin kadın üyeleri yemek işini üstlendiler. Baştan biraz endişeliydik. Zira bu etkinliğe en az beşyüz kişi bekliyorduk. Bu kadar insana yeteri kadar yemek hazırlamak hiçte kolay bir iş değildi. Ancak kadınlarımız  kararlıydı. O insanların depremde çektiği acının yanında bizim iki saat zahmete girmemizin lafı olur diyerek kararlılıklarını bildirdiler. Yeterki bu insanların acılarının hafiflemesinde bizimde katkımız olsun dediler. Bununlada kalmayıp yemeklere, sevgilerini, becerilerini ve acı çeken insanlarla dayanışma hislerinide katarak ortaya enfes bir yemek standı çıkardılar. Emek veren tüm kadınlara yürekten binlerce teşekkür ediyoruz. Zira özelleiklede Alman konuklarımız kendilerine böyle muhteşem bir gecede bulunma şansı verdiğimiz için kendilerinin çok ayrıcalıklı olduklarını belirtip onlaca teşekkür ettiler.

Yukarıda ismini saydığım dört dernekle birlikte Tiyatro Nedelmann ve Rödermark Belediyesinin desteği  ile 24 mart 2023 Cuma günü saat 19.00da Kulturhalle Rödermark'ta muhtaşem bir  dayanışma gecesini gerçekleştirdik.  Etkinliği beşyüzün üzerinde seçkin kişi katıldı. Onbeşbin avronun üzerinde yardım toplandı.  Dayanışma gecesini organize eden Derneklerin üyeleri ağırlıklı olarak Hekimhan kökenliler. Hekimhan depremi az zarar görerek atlattığı için biz Hekimhan Belediyesine Malatya'nın hangi yöresine yardımcı olalım diye sorduk. Onlarda bizi depremden en çok etkilenen fakat yeteri kadar destek alamayan Doğanşehire yönlendirdiler. Hekimhan Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Yüksel Öztürk’ ün önerisi üzerine Doğanşehir'de sayın Dursun Ergen ile bağlantı kurduk. İhtiyaçlarının ne olduğunu ve bizden ne istediklerini sorduk. Onlarda yeni kurulan ve kurulmakta olan çadır ve konteyner kentlerinde Anaokulu ve kreş olarak kullanacakları iki tane Konteynere ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Bizlerde ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını göz önüne alarak bu konteynerleri ve çocukların orada keyifli zaman geçirmeleri için gerekli olan iç donanımı ile birlikte almaya karar verdik. Umarım Büyük özveriler ile toplanan bu yardımlar yaşama yeniden hazırlanan çocukların acılarını biraz dindirir ve yaşama arzusu kazandırır.

*

Rödermark Mart 2023

Selehattin Karademir                                    Hüseyin Çavuş                                  Hasan Çakmak

Rödermark  Türk-Alman dostluk                Avrupa Hekimhan ve                  Avrupa kozdereliler dernek

Derneği başkanı                                              İğdir derneği başkanı                    Başkanı