banner460
banner128

Federal Almanya’da yaşadığımız Kasaba Rödermark ile doğup büyüdüğümüğüz ve sıcak ilişkilerimizi koparmadan sürdürdüğümüz, Türkiye’deki Malatya ili Hekimhan Belediyesi’ni  kardeş şehir yapma çabalarımız bir çoğunuz tarafından biliniyor. Bununla ilgili 02-06 haziran 2022 tarihleri arasında  Hekimhan’dan - Rödermark’ a bir ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretin sizler için kısa bir bilançosunu çıkartmak istedim.  Rödermarkta yaşayan Hekimhan kökenli insanların yıllar önce başlattıkları bir girişim olan  ‘Rödermark ile Hekimhan’ın kardeş kent olmaları’ yavaş, yavaş ete kemiğe bürünüyor. Rödermark’ta yaşayan  birçok Hekimhanlı bu iki kenti kardeş kent yapmak istediler. Amaçları Hekimhan’ın Avrupa’ya açılan bir penceresinin olması. Açılan bu pencere ile karşılıklı  öğrenci değişimi, kültürel ve sportif  etkinlikler  sayesinde avrupa ve avrupalıları yakından tanıma olanakları olacak. Bu Hekımhan’ın daha bir avrupai kent olmasını sağlayacak. Kardeş Kent olma projesi oldukça uzun sürdü. Bu sürecin beklenenden daha uzun sürmesi Hekimhanlıları üzmesine rağmen hiç umutlarını kaybetmediler ve amaçlarından vazgeçmediler.

*

Bundan tam üç yıl önce gerçekleşmesini bekledikleri ziyaret nihayet yukarıda belirtilen tarihlerde gerçekleşti. Hekimhan Belediye Başkanı sayın Turan Karadağ başkanlıgında Hekimhan Belediye Meclisi’nde temsil edilen tüm parti temsilcelerinin bulunduğu yedi kişilik bir heyet Rödermark Belediye Başkanı sayın Jörg Rotter’in daveti üzerine 02.06.2022 tarihinde Rödermark a geldi. Geldikleri andan itibaren gittikleri güne 06.06.2022 dek  Rödermark Belediyesi  çok sıcak ve samimi bir ilgi gösterdi. 

Rödermark Belediyesinin heyet için önceden hazırladığı proğram aynen uygulandı.

1. gün:Havaalanından alıp otele yerleştirme ve akşam yemeği. Akşam yemeğinde kentin en üst düzey yöneticilerinin Belediye Başkanı, Başkan yardımcısı ve Belediye Meclisinin Başkanı  olması bizi çok sevindirdi. Uzun zamandan beri böyle davetlere katılırdım. Bu kadar üst düzey katılımı ilk defa gördüm.

2.gün:Frankfurt’u rehber eşliğinde gezme. Akşam Rödermark’ta bulunan Hekimhan eksenli derneklerin gelen Heyet onuruna verdikleri akşam yemeği. Burada bu Derneklere ayrı bir başlık açmalıyım.

a. Kardeş kent olma düşüncesini geliştiren alt yapısını oluşturan ve başvurusunu yapan Türk-Alman Dostluk Derneği.

b- Avrupa Hekimhanlılar Derneği

c-.Avrupa Kozdereliler derneği,

d- Avrupa İğdirliler Derneği.

Bu dört Dernek Rödermark Belediyesi’nden sonra en büyük destek veren ve ziyaretin başarılı olmasında büyük payı olan kuruluşlar. Derneklerin üyeleri ve tüm Kurumları adına  Selahattin Karademir (Türk-Alman Dostluk derneği) Hüseyin Çavus (Avrupa Hekimhanlılar Derneği) Hasan Çakmak (Avrupa Kozdereliler Derneği) Avrupa İğdirliler derneğini temsil eden Bayram Yağmur’ a çok teşekkür ederim. Eğer bir toplum örgütlü ise ne kadar başarılı işler yapabileceklerini bu etkinlikte gözler önüne serdiler. Kardeş kent projesi gerçek olup yaşayacaksa inanın bu örgütler sayasinde olacaktır. Bu yemekte başta Belediye Başkanı  Jörg Rotter ve Dernek temsilcileri olmak üzere Rödermark Belediye Meclisinde temsil edilen tüm partilerin temsilcileri vardı. Karşılıklı konuşmalardan sonra müzik eşliğinde yemek yendi ve güzel diyaloğlar yaşandı.

3. gün: Rödermark Belediyesi gelen konukları onure etmek için her şeyi düşünmüştü. Hessen Eyaleti biliyorsunuz Bursa ile kardeş. Belediye Başkanı sayın Jörg Rotter kardeş kentin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için Hessen Avrupa Bakanlığı Müsteşarı Sayın Uwe  Becker i  Rödermark’a davet etmişti. Avrupa Hekimhanlılar Derneği de T.C. Frankfurt Başkonsolosu sayın Erdem Tunçer' i davet etti. Her iki önemli şahsiyet bu davete katılarak tür girişimleri ne denli önemsediklerini kayda geçirdiler. Bu Tabii ki bizi ve gelen Delegasyonu fazlası ile menmun etti. Rödermak Belediyesi’nde Dernek Başkanları ile yapılan çok önemli ve verimli görüşmeden sonra Kentin Altın defteri hep beraber imzalandı. Beldiyedeki etkinlik bittikten sonra Şehir turu atıldı ve Rödermarkın belli bölgeleri tanıtıldı. Aynı gün açık havada Avrupa Hekimhanlılar yaz şenliği yapıldı. Bu şenliğin başlangıcında karşılıklı armağanlar sunuldu.  Amaç tekrar edildi ve Hekimhan Belediye Başkanı sayın Turan Karadağ Hekimhan’ı tanıtan bir slayt gösterisi yaptı. Konuşmasının sonunda başta Belediye Başkanı Jörg Rotter olmak üzere  Rödermark temsilcilerini Hekimhan a davet etti. Bu gösteri Hekimhan’ı tanıtım bakımından izleyenler tarafından tam not aldı. 2007 ve 2016 yıllarında Hekimhan’ı ziyaret eden Rödermark’ın eski Belediye Başkanı sayın Roland Kern o tarihlerden bu güne dek olan gelişmeleri şeşkınlıkla izlediğini belirtti ve Başkan  Karadağ’a teşekkür edip başarı diledi. Yaz Şenliği her bakımdan bir bahar havasında geçti. İnsanlar gece geç saatlere kadar gönüllerince eğlendiler. Bu şenlikte emek veren tüm insanlar benim gözümde birer Kahraman. Hepsine ayrı ayrı yürekten teşekkür ediyorum. Onlar olmasa böylesi devasa bir etkinlik olası değildi. Ayrıca Rödermark Belediyesinin vermiş olduğu destekten ötürü tekrar tekrar teşekkür ederim. Masa ve sandalyelerden tutunda buz dolaplarına, seyyar tuveletlerine ve endüstriyel bulaşık makinasına kadar her olanağı sagladılar. Belediyenin tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürler.

4. gün: Spor Club u Viktoria Urberach’ın düzenlediği mini dünya şampiyonasının açılışını yaptıktan yaptıktan sonra T.C. Frankfurt Başkosolosu sayın Erdem Tunçer’in davetine icabet edip; Hanau/Bursa, Nilüfer ve Wiesbaden/ fatih kardeş kent oluşumunu destekleyen dernekler ile kahvaltıda buluştuk. Her buluşma yeni dostlukların oluşmasına sebep oluyor. Yeni dostlarla tanış olduk. Öğleden sonra 03 Müzik derneğinin konserine katıldıktan sonra konuklarımıza biraz nefes almaları için zaman verdik.

5.gün: Belediye Başkanı, Başkan yardımcısı, Rödermark Kültür Dairesi Başkanı sayın Thomas Mörsdorf ve Dernek başkanlarının katıldığı bir kahvaltıdan sonra vedalaştık ve konuklarımızı Frankfurt Hava limanından uğurladık. Bu arada Sayın Thomas Mörsdorf’ a, Sayın  Ute Rudolf’a ve bizi beş gün boyunca taşıyan istediğimiz her yere güvenli bir şekilde götürüp getiren sayın Fredie Daum’a yürekten teşekkür ederim. Konukları uğurladıktan sonra üzerimizden büyük bir ağırlığın kalktığını ve kendimizi oldukça hafif hissetiğimizi gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Konuklarımız ve Rödermark  kenti yöneticileri bu işin olumlu sonuçlanacağına inandıklarını belirttikleri için bende böyle bir his uyandı. Önümüzdeki yıl Hekimhan’a yapacağımız ziyaretin simdiden hazırlıklarına başladığımızı süylemek abartılı olmayacaktır. Umarım yıllardır verdiğimiz emek boşa gitmez. Tüm emek verenlere kolay gelsin diyorum.

*

Hıdır Karademir 09 haziran 2022 Rödermark

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.