Nisan 2022 Fransa seçimleri yaklaşırken; Emmanuel Macron henüz adaylığını resmi olarak açıklamadı. Macron kanadındaki bu sessizliğin;  popülaritesinin güç geçtikçe düşmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Bugüne kadar, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (Front National, FN) lideri Marine Le Pen, aşırı solcu boyun eğmeyen Fransa hareketi LFI (La France Insoumise) lideri Jean-Luc Mélenchon ve Fransa’nın Hauts-de-France bölgesi Başkanı ve eski Bakan Xavier Bertrand cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklayan isimler oldu.

***

Adaylar; ülkenin iyi yönetilmediğinden, göçmen ve sonradan Avrupa Birliği’ne katılan; Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan gibi ülkelerden akın eden vasıfsız işçilerin yoğunluğundan, işsizlik oranının arttığından, ortalama gerilin azaldığından ve fiyat artışlarından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u sorumlu tutuyorlar. Zaten halk arasındaki  Macron’a karşı oluşan hoşnutsuzluğun nedenleri de hemen hemen bu başlıklar.

***

2022 seçimlerinde, Emmanuel Macron’un kaybedeceğine tüm otoriteler kesin gözüyle bakıyor.   Bir yıldan az zaman kalan seçimlere kadar eğer bir mucize olmazsa Macron 2022 Nisan seçimlerden sonra yok.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, önemli bir sınav olarak görülen il ve bölge meclis seçimlerinin son turu;  aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Marine Le Pen için başarısızlıkla sonuçlandı. Aynı seçimler iktidardaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ilerleyen Cumhuriyet Partisi (LREN) için de başarısızlıktı.

İl ve bölge meclis seçimlerinde en kârlı çıkan merkez sağdaki Cumhuriyetçiler oldu.

Özetle; , 2022 seçimlerin Emmanuel Macron için iyi sonuçlanmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

28 Temmuz 2021/ Folschviller, Fransa