Ramazanın ilk gününden merhaba sevgili “Dünlük”… Dilerim, başkalarının günahlarının çetelesini tutmak yerine kendi içimizdeki iyilikleri çoğalttığımız bir ay olur.

*

Geçen hafta neredeyse her gün zam haberleriyle geçti. Eskiden de zam gelirdi ama en azından bir süre rahat nefes alacağımızı bilirdik. Ama artık zamların freni tutmuyor. Her gün her şeye zam geliyor. Doğal gaz, elektrik ve yakıt gibi, üretimde hammadde kalemi olan şeylere gelen zam ise iğneden ipliğe, her ürüne yansıyor. Biraz kafa dağıtmak için sosyal medyada dolanırken, ilginç bir sayfaya denk geldim yine instagramda. Sayfanın adı “askidanevar”.

*

Daha önceki yazılarımı okuyanlar hatırlar belki, “Askıda ekmek oluyor da, askıda kitap niye olmasın?” diye sormuştum. Sonrasında da birçok kitabevinin bu uygulamayı başlattığını öğrendim, sevindim. Zamlar bu hızla sağdan soldan vurmaya devam eder, gelirler yerinde sayarken yakında her şey “askıya” çıkmaya başlarsa şaşırmayacağım.

*

İnstagramdaki “askidanevar” sayfası, “Üniversite öğrencilerine ücretsiz ürün ve hizmet sağlayan bir sosyal girişimdir” diye tanıtılıyor. Askıda kitap da var, tiyatro oyununa, konsere hatta futbol maçına bilet de… Sponsorlardan sağlanan elektronik eşyalar bile mevcut. Genelde bu askıya çıkan şeylerin sayısı sınırlı. O yüzden de belirli şartları yerine getiren öğrenciler alabiliyor. Bir çeşit çekiliş gibi. Askıya çıkan ürünler arttıkça, daha fazla gence ulaşıyor.

*

Sayfanın adını taşıyan internet sitesine de bir bakayım dedim. Orada “askıya bırak” ve “askıdan al” diye iki seçenek var. İsterseniz, bir öğrencinin bir aylık yemekhane gideri olarak belirlenen 100 lirayı askıya bırakabiliyorsunuz, ya da bir aylık yemekhane ve bir aylık yurt masrafı olarak 600 lirayı…

*

Üniversite okumak, devlet üniversitesinde bile olsa, hele yaşadığı şehirden başka bir şehirde ise çok zor. Yurt bulmak ayrı dert, öğrenciye ev verecek ev sahibi bulmak ayrı… Bu uygulamayla, belki bütün çorbayı biz yapamayız ama yapılan çorbada tuzumuz olur, hem çorbaya lezzet katmış oluruz, hem de yardımlaşma zincirinde bir halka olmanın mutluluğunu tadarız. Fitre için de iyi bir seçenek gibi görünüyor.

*

Yazımı sitede yer alan ve çok hoşuma giden bir sözle bitireyim: “Sevmek fiilinden sonra gelen, dünyanın en güzel fiili, yardım etmektir.” Samuel Smiles