‘’Ses’’ Ne Anlama Gelmektedir?

14 Ekim 2023 tarihinde doğrudan Avustralyalılar Aborijin ve Torres Boğazı Adaları Halkları tarafından geliştirilen öneriyi referandumda oylayacaklar.

65 000 yıldır bu kıtada yaşayan Avustralya Yerlileri, son 250 yıldır yapılan soykırımlarla seslerini duyuramaz oldular. Şimdi Onları dinleme zamanı.

Bu öneride Avustralya Yerlilerini ilk kez Anayasal olarak tanımak ve onları doğrudan etkileyecek uygulamalar ve politikalar konularındadüşüncelerinin alınması konusunda bizlerin fikri sorulacaktır.

‘’Ses’’ Nasıl Çalışacak?

Halkı dinlemek ve onları etkileyecek konularda onların düşüncelerine başvurmak etkili sonuç elde etmek için önemli bir yöntemdir.

Parlamento ve Hükümet eğitim ve sağlık gibi alanlarda Avustralya Yerlilerine yönelik politikaları ve sonuçlarını iyileştirmek istediğinde, ‘’Ses’’ kuruluğuna danışıp uygulanabilecek ve işe yarayabilecek çözümleri ortaya çıkarmaya çalışacaktır.

Parlamento ve Hükümet bu öneriyi/ önerileri uygulamayı ya da uygulamayı seçerek nihai kararı verir.

Bu referendum ile birlikte daha iyi bir elverişli ve işlevsel yol yaratılabilecektir.

Böyle Bir ‘’Ses’e’’ Neden İhtiyaç Vardır?

Avustralyalılar Yerli Toplumların ciddi ve kendine özgü sorunları olduğunu kabul etmektedirler.

Ömür uzunluğu, çocuk ölümü, sağlık, barınma, eğtim, ve istihdam konularında Yerli ve Yerli-Olmayan Halklar arasında belirgin farklar vardır.

  • Avustralya Yerlileri ve Torres Boğazı Adaları Halkları’nın ömür uzunluğu Yerli-Olmayan Halklardan 8 yıl daha kısadır.
  • Avustralya Yerlileri ve Torres Boğazı Adaları Halkları’nda  cana kıyma oranı Yerli-Olmayan Halklardan iki kat daha fazladır.
  • Hastalığa yaklanma oranı Avustralya Yerlilerinde daha fazladır ve çocuk ölüm oranı iki kat daha fazladır.

Politikacılar onlarca yıldır bu sorunları çözmek için milyarlarca dolar harcadılar ama bu harcamalar köklü çözğmler yaratma konusunda etkili olamadı.

Avustralya Yerlileri kendilerine özgü sorunlara yaklaşım ve çözüm konularında makul taleplerde bulunup bunların dinlenilmesini talep etmektedirler. 

Buraya Nasıl gelindi?

‘’Parlamentoya Ses’’ fikri onlarca yılın çalışması sonucunda ortaya çıkıp 2017 yılında 250’den fazla Aborijin ve Torres Boğazı Adaları Halkları tarafından ortaklaşa alınan kararla Yürekten Uluru Bildirgesi olarak cisimleştirildi.

Aborijin ve Torres Boğazı Adaları Halklarının %80’i bu öneriyi desteklemektedir.

Aşagıdaki internet bağlantılarında bu yazının İngilizce aslını, Yürekten Uluru Bildirgesi’nin Türkçe çevirisini okuyabilirsiniz.

 https://www.yes23.com.au/voice

https://www.sbs.com.au/language/turkish/tr/podcast-episode/turkish-the-uluru-statement-from-the-heart/mye4lrbln

Ayrıca bugün 17 Eylül 2023 Pazar günü, Melburn Eyalet Kütüphanesi’nin önünde toplanan 60 000 kişilik topluluk yapılan gösteri yürüyüşü ile referandumda ‘Evet’ vereceklerini ve Avustralya Yerlileri ile birlikte olduklarını gösterdiler.

Bugün Hobart, Cairns, Alice Springs, Darwin, Brisbane, Sidney, Perth, Kanberra’da da Referandumda ‘Evet’ için gösteri yürüyüşleri yapıldı.

Dün, 16 Eylül 2023 Cumartesi tarinde de aynı gösteri yürüyüşü Adelaide şehrinde yapıldı.

Gösteri ile ilgili haberlerin İngilizce metnine aşağıdaki internet bağlantısından erişebilirsiniz.

https://www.sbs.com.au/news/article/voice-campaign-goes-back-to-basics-as-thousands-march-in-support-of-yes-vote/8reumyyzb

Ayrıca Melburn’da Eyalet Kütüphanesi önünde başlayıp Federasyon Meydanı’nda biten gösteri yürüyüşü fotoğrafını da aşağıda görebilirsiniz.