Bu günlerde Almanya oldukça sıcak. Sabah gezisini ormanda yaptım. Ormanın içi olabildiğince serin. İnsana  rahatlık veriyor. Beden ve zihin rahat olunca daha sağlıklı düşünüyor ve olayların sebep ve sonuç ilişkisini daha rahat kuruyorsun. Sonbaharda yanı 26 Eylül 2021'de Almanya'da Federal Parlamento seçimleri var. Tüm kamuoyu yoklamaları Sosyal Demokratları % 14- 18  arası gösteriyor. Uzun zamandır üyesi olduğum partinin durumu beni ciddi şekilde üzüyor. Oysa Almanya'da sosyal demokratlar 1960 lı yıllardan beri çeşitli dönemlerde ve değişik partilerle koalisyonlar kurarak Almanya'nın;gelişmesine , zenginleşmesine, özellikle işçi sınıfının ciddi refaha kavuşmasına önemli katkılar sundu. Almanya halkının büyük bir kısmı bugün refah, barış ve huzur işinde yaşıyorsa bunda Sosyal demokrat politıkaların katkısı kesinlikle yadsınamaz.  Buna rağmen sosyal demokrat parti neden % 20 lerin altına düştü? Bu konuda biraz kafa yorup sebeplerini aradım.

Bence önemli gördüğüm  bir iki soruna değineceğim.

  • Almanya  Sosyal Demokratları insanlar arasında 1980 li yıllarda başlayan çevre duyarlılığını yeteri kadar algılayamadı ve gerekli politikaları zamandı geliştirmedi.
  • 1989 yılında iki almanyanın arasındaki duvar yıkıldıktan sonra gerek doğu almanyada gerekse Batı Almanyada belli sosyal sorunlar baş gösterdi. Bunlara çözüm getirmede geç kaldı ve ihtiyaç duyulan sosyal politikalarda gerekli düzenlemeli yapmadı.
  • Doksanlı yıllarda sosyalist düzenle yönetilen ülkelerde yaşanan çökme ile bir özelleştirme furyası başladı ve sosyal demokratlar maalesef bu furyaya dahil oldular.
  • Küreselleşen dünyada sadece Sermayenin ve Malların serbest dolaşımına rıza gösterdiler. Oysa insanlarda bu serbest dolaşımdan faydalanmalıydılar.
  • Küseselleşen dünyada sermaye/kapital gereğinden fazla spekülatif amaçla dolaşıma girdi. Kısa zamanda karına kar katarak sürekli yer değiştirdi. Bu fonlardan pay almak kısa sürelide olsa Almanya'nın işine geldi. Oysa bu fonlar çekirge sistemi ile çalışıyorlardı. Gittiği yeri kurutup başka ülkelere kaçıyorlardı. Sosyal demokratlar bu tuzağa düştüler.
  • Liberellaşan ve karına kar katmak isteyen kapital ve sermayenin dayatmasına boyun eğerek taşeron işçiliği kabullendiler.
  • Küreselleşmeden  ve elde edilen artı gelirden yeteri kadar pay alamayan kitleleri bırakın menmun etmeyi 2005 tarihinde yürürlüğe giren sosyal hakları düzenleyen yasa ile temamen küstürdüler. Bu politikalar ile yıllardır Almanya sosysal demokratlaına oy ve destek orta sınıfı  kendilerinden uzaklaştırdılar. Eğer insanların güvenini kaybedersen bir daha kazanmak oldukça zor. Ne zaman ve hangi koşullar oluştuğunda emeği ile geçimini sağlayan insanların güvenini tekrar kazanırız? Bu sorunun yanıtı da başka bir yazının konusu olsun.

Hıdır Karademir

Haziran 2021 Rödermark