İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları gerekçe göstererek TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma bağlamında Yanardağ gözaltına alındı.

Gazeteci Yanardağ;  Öcalan'a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri olmadığını söyleyerek "Kaldırılması lazım. Görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. Elinde rehin olarak tutmuşsun adamla pazarlık yapıyorsun. Onun üzerinden tehdit savuruyorsun. Ailesiyle bile görüşemiyor, avukatlarıyla görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olur mu ya?" demişti.

​​​​​​​  6 yıl sonra gelen adalet! ​​​​​​​ 6 yıl sonra gelen adalet!

CHP'de siyaset yaptıktan sonra önce Memleket Partisi'ne son olarak AKP'ye transfer olan Mehmet Ali Çelebi'nin bu sözleri kişisel Twitter hesabında paylaşması üzerine ilk tepkiler, iktidara yakın mahalleden geldi. Yanardağ'ın buna yanıtı "AKP Milletvekili Ensarioğlu'nun sözlerine ilişkin eleştiri ve ironiyi bile anlayacak kapasiteniz yok. Sizin aklınız bizim yurtseverliğimizi almaz. Ergenekon davasında birlikte yargılandığımız Mehmet Ali Çelebi'nin montajcı muhabirliği ise çok trajik. Yazık. Hadi başka kapıya" oldu.

RTÜK İnceleme başlattı

Bu sırada Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, bahse konu sözlerin sarf edildiği yayınla ilgili olarak inceleme başlatıldığını duyurdu: "Binlerce kişinin katili terörist başını öven Merdan Yanardağ denilen şahsın açıklamaları üzerine TELE 1 hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır.”

TELE 1 Yayın Yönetmeni Yanardağ, bu açıklamayı da kişisel Twitter hesabında alıntılayarak "Ebubekir Bey, kimseyi öven yok. Tam tersine, Apo'yu öven ve yeni bir çözüm sürecinin yolunu döşeyen AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun çözüm sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren bir program var. Seçim sürecindeki gibi, montaj videolara dayanarak bahane aramayın" dedi.

Merdan Yanardağ, sözlerinin bağlamından koparıldığını anlattığı ve yayınlanmayan görüntüleri yeniden yayınladığı bir özel yayına katıldı. Yanardağ, yayın esnasında kanalın ofisine gelen polis memurları tarafından yayın sonrasında gözaltına alındı.