Robert Koleji birincilikle bitirdikten sonra Stanford Üniversitesi’ni, Üstün başarı ve onur derecesi yanı sıra 3 ödülle tamamladı. IBM Quantum Bilişim Takımı, BM liderlik takımı. Nazlı Uğur Köylüoğlu,   Ağustos 2022’de Harvard Üniversitesi’nde Kuantum Bilimi ve Mühendisliği alanında doktora eğitimine başlayacak. Yolu açık olsun.

*

Değişimin hızına, teknolojinin gelişimine uyum sağlayamayan toplumların, ekonomik ve siyasal olarak sistem dışına itildiği bir çağın içinde hızla yol alırken, bizim gençlerimiz de yeni dünyanın yürüyüşüne katılıp kendilerini var etmeye çalışıyorlar. Çok güzel öyküler yazılıyor mutlak.  Dr.Canan Dağdeviren çok çarpıcı örnek. Massachusetts Institute Of Techonology Media Lab’ın başında bir isim olarak bitmeyen kalp pili buluşuyla ismini bilim dünyasına yazdırmış harika bir isim. Aynı zamanda Harward’a  genç öğretim üyesi olarak kabul edilmiş ilk Türk bilim insanı. .Müthiş bir gurur hepimiz için. Ve daha niceleri.

*

1999 doğumlu Nazlı Uğur Köylüoğlu da,  genç yaşına inanılmaz başarıları sığdırmış bir genç kız. Sivas eski Milletvekili bir dönem bakanlıkta yapmış olan Azimet Köylüoğlu’nun torunu. Ali Mutlu Köylüoğlu ve Özgür Köylüoğlu çiftinin kızı olan Nazlı Uğur Köylüoğlu, Stanford Üniversitesi’nden üstün başarı, onur derecesi ve 3 ödülle mezun olup Harward’ın yolunu tutarken ailesinin de gururu oldu. Ama sadece ailesinin değil, hepimizin gurur duyacağı bir yolun yolcusu bir isim Nazlı. Yolu açık şansı bol olsun diyor Babası Ali Mutlu Köylüoğlu’nun mezuniyet gününe özel paylaşımı ve Nazlı’nın başarılarla dolu hayat öyküsüyle sizleri baş başa bırakıyoruz.

*

Bir Babanın gururu

Kızlarımızdan Nazlı Uğur KÖYLÜOĞLU, STANFORD Üniversitesi’nden üstün başarı ve onur derecesi yanısıra 3 ödülle, FİZİK ana dal, BİLGİSAYAR BİLİMİ yan dal, TARİH yan dal, MATEMATİK yan dal dereceleri ile mezun oldu.

Öğrenimine HARVARD Üniversitesi’nde, ‘Quantum Science and Engineering’ (‘Kuantum Bilimi ve Mühendisliği’) doktora programında devam edecek…

Kısa bir bilgi notunu da bu mesajın ilerleyen satırlarında paylaşıyorum.

Tüm çocuklarımızın yolu açık olsun. Sağlıklı günler dileklerimle…

*

Nazlı Uğur Köylüoğlu’nün yürüyüşü

Nazlı Uğur Köylüoğlu 1999 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğretimini Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki okullarında birincilikle tamamladıktan sonra, lise eğitimine Robert Kolej’de devam etti. Henüz lisede fizik ve matematiğe olan yakın ilgisi sebebiyle yazları Sabancı ve Kadir Has Üniversiteleri’nde Profesör Ahmet Nihat Berker’in ‘Artırılmış Mekanik’ dersinin asistanlığını yaptı. Aynı zamanda felsefe, politika, ekonomi ve hitabete merak saran Nazlı, Robert Kolej Münazara Topluluğu üyesi olarak, Türkiye Münazara Şampiyonası Şampiyonu ve English Speaking Union Türkiye Münazara Şampiyonası En İyi Konuşmacısı olmak üzere 15’ten fazla ulusal ve uluslararası turnuvada ödül sahibi oldu. Model Birleşmiş Milletler kulübü kapsamında pek çok uluslararası konferansa katıldı. Aynı zamanda bu kulüplerin ve organize ettikleri Avrasya Okulları Münazara Şampiyonası Robert Kolej Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın liderlik takımlarında yer aldı. Tarihe olan sevgisi sebebiyle Robert Kolej tarih dergisine yazdı. Eğitimde eşitlik konusunda olan tutkusu, lisede yer aldığı sosyal sorumluluk projelerinde başladı. 6 yaşından beri piyano çalan Nazlı, ABRSM 8. seviyesini başarıyla tamamladı.

*

Robert Kolej birincisi

Robert Kolej’i birincilikle bitiren Nazlı, üniversite eğitimi için Stanford Üniversitesi’ne yol aldı. Burada, fizik anadalı ve matematik, bilgisayar bilimi, ve tarih yan dallarını tamamladı. Stanford’da, fizik, matematik, ve bilgisayar bilimlerine olan ilgisini bir araya getiren ve gelecek vaat eden kuantum enformasyon teknolojilerine ilgi duymaya başladı. Henüz ilk döneminde kuantum fiziği alanında araştırma yapmaya başlayan Nazlı, dört sene sonunda, Profesör Monika Schleier-Smith’in danışmanlığında, ‘Engineering Spin Squeezing with Local Interactions’ adlı tezini yazdı ve savundu.

IBM takımında, Stanford Quantum Bilişim Topluluğu başkanı

Bir yandan okula ve tez projesine devam ederken, öte yandan IBM’in kuantum bilişim takımı tarafından işe alındı. Bunların yanı sıra, Stanford Kuantum Bilişimi Topluluğu’nun kurucu üyesi olup bir dönem de başkanlığını yapan Nazlı, yaklaşık 80 ülkeden 2000’den çok kişinin katıldığı, IBM, Google, Microsoft, Amazon gibi şirketlerin sponsorluğunu yaptığı, ve kuantum bilişimi eğitimini dünyaya yaymayı amaçlayan QCHack 2021 hackathonunun koordinatörlüğünü yaptı.

Eğitime olan sevgisi sebebiyle matematik ve fizik dersleri verdi ve kuantum enformasyon dersinin asistanlığını yaptı. Aynı zamanda, fizik alanında cinsiyet eşitliği sağlamayı hedefleyen ve kadın öğrencileri destekleyen bir öğrenci topluluğunda liderlik rolleri aldı. Kuantum fiziği alanındaki çalışmalarının yanı sıra, farklı alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olmak adına, Microsoft Azure’un Türkiye bazlı Citus Data takımında yazılım stajı, D. E. Shaw & Co. adlı New York bazlı fonda kantitatif finans stajı yaptı. 2020 ABD Başkanlık seçimleri sırasında, Stanford Freeman Spogli Institute kapsamında yanlış ve eksik bilgilendirmeye karşı ‘Election Integrity Project’ (‘Seçim Dürüstlüğü Projesi’) ’in parçası olarak çalıştı.

*

 Harward’ta bir Sivaslı daha...

Nazlı Haziran 2022’de üstün başarı ve onur dereceleriyle Stanford Üniversitesi’nden mezun oldu. Phi Beta Kappa Akademik Onur Topluluğu’nun üyesi ve Stanford School of Humanities and Sciences’in (Stanford Beşeri Bilimler ve Fen Bilimleri Fakültesi’nin) mezun olan en iyi 25 öğrencisine verilen J. E. Wallace Sterling ve Stanford Fizik Departmanı’nın en üstün ve çok yönlü üçüncü sınıf öğrencisine berilen David S. Levine ödüllerinin sahibi oldu. Kuantum bilişimi alanındaki çalışmalarına devam etmeyi hedefleyen Nazlı, Ağustos 2022’de Harvard Üniversitesi’nde Kuantum Bilimi ve Mühendisliği alanında doktora eğitimine başlayacak. Bir yandan, eğitimde eşitlik ve özellikle cinsiyet eşitliği alanlarındaki girişimlerine devam etmek istiyor. Hatırlanacağı üzere Harward Üniversitesi tarihinde genç öğretim üyesi olarak kabul edilen  Dr.Canan Dağdeviren de Sivaslı bir ailenin kızı. 

Nazlı Uğur Köylüoğlu’nun annesi Özgür, babası Ali Mutlu ve kız kardeşleri Işık ve Senem Köylüoğlu’dur.