Avukat Filiz Saraç. İstanbul Barosu'nun ilk kadın başkanı. Çoçukluğunun bir bölümü Babası Zihni Saraç'ın Okul Müdürü olduğu Urfa Kız Öğretmen Okulu'nun bulunduğu topraklarda geçti. . 70'li yılların başında Urfa Kız Öğretmen Okulu'nda öğrenci olan o günlerin tanığı bir grup öğretmen geçtiğimiz gün Filiz Saraç'ı ziyaret etti. Anılar yad edildi. O günün öğrencileri ve mink çocuğu Filiz Saraç'ta anılarını anlattı. Peki Filiz Saraç'ın unutumadığı o anı neydi?

Ziyarete katılanlardan Fatma Ağan, ziyareti ve duygularını anlattı. 

Yıllar yıllar önceydi. 70'li yıların başıydı. Biz okuma imkanı olmayan yetenekli köy kızlarıydık. Köy Enstitüleri kapatıldıktan sonra onların yerine açılan öğretmen okullarının zorlu sınavlarını kazanarak öğretmen okullarında okumaya hak kazanmıştık. Ne yazık ki bende okuma olanağı olmayan o köylü kızlarından birisiydim. Sınavları kazandım ve Urfa Kız İlköğretmen Okulu'nda okumaya hak kazandım. Urfa Kız İlköğretim Okulu verimsiz ve kıraç topraklar üzerine kurulmuş birkaç binaydı, Dershaneler, yemekhane,  yatakhane,  spor salonu ve öğretmen lojmanlarından oluşuyordu. O çocuk halimizde en büyük şansımız Okul Müdürümüz Zihni Saraç'tı. O her yönüyle bize örnekti: Eğitimiyle, davranışlarıyla konuşmasıyla, çalışkanlığıyla ve duruşuyla. Birkaç yıl onunla birlikte devam eden eğitimimiz ne yazık ki tayinin çıkması sona ermişti. Ama o örnek ve çağdaş bir insan olarak bizim beynimize kazınmıştı bile. Bize hep "cins kızlarım" derdi. Bize veda ederken konuşmasındaki şu cümleleri hiç unutmam "çocuklar sizinle birlikte bu Kıraç , verimsiz ve susuz topraklar üzerinde çok çalıştık uğraş verdik. Ama şimdi sizlere veda etmek zorundayım hoşça kalın"demişti hala o bizim için bir idoldur. Müdürümüzün o zaman 2-3 yaşında Filiz Saraç adında bir kızı vardı. O'da bizimle birlikte büyüdü sanki. 

50 yıl sonra gelen buluşma 

Ayrılalı neredeyse 50 yıl sonra İstanbul Barosu Başkanı adayı olmuştu. Özgeçmişini anlatırken, Urfa Kız İlköğretmen Okulu'ndan ve bizlerden bahsetti. Çok duygulandık. Başkan seçildikten sonra arkadaşlarla birlikte 14 Aralık'ta makamında onu ziyaret ettik. Filiz Hanım ziyaretimizden çok mutlu oldu. Biz de çok mutlu olduk.  Karşılıklı 50 yıl önceki anılarımızı paylaştık.

Filiz Saraç o düşüşü unutmadı 

Filiz Saraç şöyle bir anısını paylaştı bizlerle. Oturdukları lojmanların önünde havuz vardı. Bir öğrenci arkadaşımız teneffüste gidip havuzun suyu ile oynamış. O da bunu görünce hoşuna gitmiş Kendisi de oynamak istemiş. Çok küçük olduğu için elini havuza sokar sokmaz havuza düşmüş. Havada çok soğuk olduğu için çok üşümüş. Tabii ki bu güzel anı hepimizi gülümsetti. Biz O'nun; çağdaş, aydın, Atatürkçü bir avukat olarak çok başarılı olacağına canı gönülden inanıyoruz. Ayrıca örnek bir anne -babanın evladı. Sonsuz başarı diliyorum.  Yolu açık olsun.."    -Erhan KIZILYAR