Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 2 yıl 8 ay 15 gün cezası ile birlikte Fincancı'nın tahliyesine karar verdi.

Sorumluluğunu yerine getiren ve getirmeyenleri göreceğiz

Cezaevinden tahliye edilen Fincancı, şunları söyledi.

En başından beri, bütün baskılara rağmen haber yapmaya gayretiniz gerçekten çok kıymetli. Tabii haber yapamayanları, sesini çıkaramayanları da bir kenara koyuyoruz elbette. Bugün de duruşmada söyledim, korkunun ecele faydası yok. Ne gördükse, hakikat neyse, biz insan hakları mücadelesi yürütenlerin, hekimlerin sorumluluğu olduğu gibi sizlerin de bunu kamuoyuna iletme sorumluluğu olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu günler geçtiğinde sorumluluğunu yerine getirmiş ve getirmemiş olanları hep birlikte göreceğiz. O yüzden, ben bu sorumluluğu yerine getiren ve bizlerle dayanışma içinde olan, bu mücadelede bize yol arkadaşı olanlara teşekkür ediyorum. Tabii ki Evrensel başta olmak üzere. Çünkü Evrensel gazetem, sürekli baskılara uğruyor, cezalandırılıyor ama biz o cezalara boyun eğmiyoruz. Bize verilen ceza çok anlamsız bir durum. Çünkü bir kanalın yayın politikasının suç olarak tanımlanması sonra da o suçun bana atılması akıl alır gibi değil. Ben ancak kendi suçumdan sorumlu olabilirim. Bu suç da insanlığa karşı sorumluluk taşıma suçudur başından beri. Tabii ki biz hekimler olarak insan sağlığını önceleyeceğiz, savaşlara karşı olacağız ve her türden silahın önlenebilmesi, kullanımının yasaklanabilmesi, ortadan kaldırılabilmesi için de elimizden geleni yapacağız. Hukuku ortadan kaldırılmış bir ülkede hukukta ısrar eden, adalette ısrar eden tüm avukatlarıma, ayrıca Meclis’te de bizimle yan yana duran sesimizi duyurmaya çalışanlara ve elbette benim sevgili yol arkadaşlarıma, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na, insan hakları mücadelesini öğrendiğim dostlarıma, hekimlik mücadelesinde yan yana durduğumuz kendileri de baskıya maruz kalırken ne örgütü olduğunu da bilmediğimiz örgüt üyeliğinden yargılanma tehdidi onlara savrulurken dimdik durarak bu mücadeleyi sürdüren tüm yoldaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız diyorum. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele bitmez, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya kadar."

TTB’yi kapatmak kolay değil

Yasa teklifi ile TTB'nin seçim yapısının değiştirilmesi ve TTB'nin kapatılması tartışmalarını değerlendiren Fincancı, "TTB’nin kapatılma tehditlerine gelince. Bu o kadar kolay değil. Bir ülkenin hekim örgütünü kapatabilmek, aynı zamanda dünya ile ilişkileri tümüyle ortadan kaldırmak demektir. Çünkü biz dünyada evrenselliğin temsilcileriyiz. Tüm canlılar için, bu yerküre için mücadele eden hekimler, doğal insan hakları savunucularıdır. Dolayısıyla onların hapsedilmesi, meslek örgütlerinin kapatılması söz konusu bile edilemez. Böyle girişimlerde bulunabilirler, daha önce de bulundular. Ama sonunda vazgeçmek zorunda kaldılar, onların yine vazgeçmesi için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.