Alevi kurumları temsilcileri, torba yasa Cemevi Başkanlığına karşı çıktı. Yapılan açıklamada; ‘Ne daireyi, ne kararnameyi, ne de torbayı kabul etmiyoruz. Düzenlemeye karşı mücadeleyi sürdüreceğiz” denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), AKP’nin torba yasa içerisinde Meclise getirdiği Alevilere yönelik düzenlemeler ile Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına ilişkin İstanbul Taksim Hill Otel’de  açıklama yaptı.

Kurumlar adına açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan gerçekleştirdi. Aslan, “Eşit yurttaşlık talebimiz başta olmak üzere ibadethanemiz olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak otelinin utanç müzesi olması, Alevi köylerine yapılan camilere bir an önce son verilmesi, Alevilerin dergahlarının Alevilere iade edilmesi, kamuda yapılan ayrımcılığa son verilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesi talebimizi yineliyoruz” dedi.

Aleviler laiklik ve demokrasi istiyor

2009-2010 yıllarında AKP iktidarının Alevi açılımı adı altında yedi oturum gerçekleştirdiğini hatırlatan  ve “Aleviler laiklik istiyor, demokrasi istiyor, eşit yurttaşlık istiyor” diyen Aslan, “Bu taleplerimizi duymayan iktidar sanki Aleviler bu ülkenin güvenlik sorunuymuş gibi İçişleri Bakanlığı öncülüğünde oluşan bir ekiple sözde alevi kurumlarını gezdiler, sözde Alevilerin taleplerini dinlediler. Yıllardır birlikte dile getirdiğimiz eşit yurttaşlık talebimizi yok sayan iktidar toplumda yanlış bir algı yaratma peşinde koşuyor. Devletin hiçbir inancı tanımlamaması, tarif etmemesi gerekir, her inancın özgür olması gerektiğini dile getirdik. TBMM’de grubu olan siyasi partilerin başkan vekillerini ziyaret ettik. Bu torba yasasının geri çekilmesini, Alevilerin taleplerinin eşit yurttaşlık talebi olduğunu laiklik talebi olduğunu dile getirdik” diye konuştu.

25 Aralık’ta İstanbul’da kurultay

 “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı inancımızı yok sayan bir kararnamedir. İnanç önderlerimizi yok sayan, eşit yurttaşlık taleplerimizi yok sayan, demokrasi ve laiklik vurgusu yapan Alevi toplumunun taleplerini yok sayan bir girişim. Hem siyasal hem de hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz.” Diyen Aslan,

25 Aralık’ta Alevilerin İstanbul’da bir kurultay gerçekleştireceğini açıkladı. Aslan şöyle devam etti., “Sadece Alevi kurumları değil, bu ülkede demokrasiden, laiklikten, eşitlikten yana olan tüm kesimleri davet edeceğiz. Aleviler bir kez daha sözünü 25 Aralık’ta İstanbul’da on binlerce insanın katılacağı bir ortamda tekrar Türkiye kamuoyuyla paylaşacak. Yasal, hukuki süreçle ilgili Türkiye’de hukukçularımızla muhalefet parti grup başkan vekilleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Ne daireyi ne kararnameyi ne de torbayı kabul etmiyoruz”