Sayıştay 2021 yılı denetiminde; Çatalca’da 3.080 işyerinden 1.550 adedi ile,  belediye tarafından kiraya verilen 183 adet ruhsata tabi taşınmazlardan 95 işyerinin   ruhsatsız olduğunu tesbit etti. 

Sayıştay Çatalca Belediyesi ile ilgili 2021 yılı denetim raporunda çarpıcı tesbitler yer aldı. Ropara göre işyerlerinin yarısı ruhsatsız faaliyet gösteriyor. Raporun ilgili bölümü şöyle:

“Yapılan incelemede; Büyükçekmece Vergi Dairesi kayıtlarına göre Belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif iş yeri sayısının 3.080 adet olduğu ve bu iş yerlerinin 1.550 adedinin ise ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettiği ve İdare tarafından kiraya verilen taşınmazlardan ruhsata tabi 183 adet iş yerinden 95 adetinin ise yine ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettikleri tespit edilmiştir.”

Bakanlığın verdiği 1 daire 2 arazi kayıtlarda yok

Sayıştay’ın yaptığı denetime göre; 2020 ve 2021 yıllarında Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından tahsis edilen 1 bina ile 2 arazinin muhasebe kayıtlarının yapılmadığı ve ve bu taşınmazların mali tablolarda yer almadığı tesbit edildi. 

Emlak vergisi tesbitinde hatalar...

Sayıştay raporunun bir başka maddesinde ise emlak vergisi ile yapılan hatalara dikkat çekildi. Bu bölümde şu tesbitler yer aldı.

"İdarenin emlak vergisi tarh ve tahakkuk işlemlerine yönelik yapılan incelemede; vergiye konu binaların büyük bir bölümünün tamamen mükellefin beyanı doğrultusunda, yapı kullanım izin belgesi esas alınarak, ikinci ve üçüncü sınıf inşaat olarak belirlenip, emlak vergisi tahakkuku yapıldığı görülmüştür. Nitekim İdare kayıtlarına göre; Çatalca ilçesi sınırları içerisinde toplam 102.333 adet bina inşaat sınıflarına tabi mükellef bulunmaktadır ve bunların % 0,03’lük kısmı lüks inşaat, % 0,38’lik kısmı 1. Sınıf inşaat, % 29,40’lık kısmı 2. Sınıf inşaat, % 51,07’lik kısmı 3. Sınıf inşaat ve % 19,15’lik kısmı ise basit inşaat sınıfında yer almaktadır. Bina sınıfının yukarıda açıklanan gerekli kontroller yapılmadan tamamen mükellefin beyanı doğrultusunda, yapı kullanım izin belgesi esas alınarak tespit edilmesi, bina sınıfının olması gerekenden daha düşük bir sınıf olarak belirlenmesi sonucunu doğurabilecek; inşaat maliyet bedelinin, dolayısıyla bina vergi değerinin olması gerekenden daha az miktarda hesaplanmasına, idare tarafından daha az miktarda emlak vergisi tahakkuk ve tahsilatının yapılmasına neden olabilecektir.”

Şeffaflık  yok

Raporun bir başka bölümünde ise belediyenin şeffaflığı sorgulanıyor. Bu bölümde şu tespit yapılıyor.

“İdarenin 2021 yılı mali işlemlerinin incelenmesi neticesinde, aylık ve/veya yıllık olarak yayımlanması gereken mali tabloların idarenin internet sitesinde yayımlanmadığı tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, internet sitesinde yayınlanması gereken mali tablolara ait eksikliklerin tespit edilerek gerekli düzenlemelerin yapılacağı ifade edilmiştir. Sonuç olarak, İdare faaliyetlerinin ve mali tablolarının şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi çerçevesinde kamuoyunun erişimine açık olmasının sağlanması için adı geçen Yönetmelik’te belirtilen tabloların belirtilen sürelerde İdarenin resmi internet sitesinde yayımlanması gerekmektedir”

Belediye: Hatalar düzeltilecek

Sayıştay'ın ilgili raporunda,  belediyenin; ruhsatsız işyerleri ve emlak değerleri ile eksik ve hatalar başta olmak bir çok eksikliği düzeltileceğine dair ifadelerine de yer verildi.