Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi ve Gümüşyaka Cemevi Derneği tarafından Palmiye Düğün Salonu’nda düzenlenen ‘Hızır Lokması’ rakip adayları aynı masada buluşturdu. Programa; Silivri Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Volkan Yılmaz, CHP Belediye Başkan Adayı Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür, MHP ilçe Başkanı Zafer Yalçın protokol olarak aynı masada oturdular.   Cemevi Başkanı Rıza Eroğlu   ve AKD Şube Başkanı Halefi Aksu,konuklarıyla yakından ilgilendi.

Yılmaz: Hızır Orucu nefsi arındırma, yoksulları anlama aracıdır

Programda konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz şöyle konuştu. “Alevi - Bektaşi inancının temeli, başkalarına Hızır olmakla başlar. Bunu bir Alevi dedesi şu sözlerle anlatır: ‘Hızır'ı yaratan bizim inancımız, ikrarımızdır. Onun için her birey kendi Hızır'ını farklı yer ve zamanda görür. 'Birilerine Hızır ol ki, Hızır'ı yanında bulasın' öğretisi bizim inancımızın önemli bir ilkesidir. Çünkü o sana hem veren hem de seni sınamak için isteyendir. Bazen fakir kılığında, bazen de vezir kılığında nail olur.’ Alevi inancında Hızır bir nevi peygamber olarak kabul edilir. O, Hızır Peygamber, Hızır Aleyhisselam ya da Hızır Nebidir. Hızır adı anılınca küsler barışır, ikrar verilir. Adına niyaz denilen çörekler, lokmalar pişirilir, paylaşılır. Adının geçtiği her söz, her metin kutsal sayılır. Adının geçtiği her yer veya adına izafe edilen her mekân, her göl, her dağ, her vadi, her ağaç kutsal kabul edilir.

Zalime ceza, yoksula şifadır.

Dileklerin gerçekleştiricisi, topluluğun birlik ve dirilik sesidir. Onun varlığı ile halk da doğa gibi dirileşir, irileşir, bir ses, bir nefes, bir beden olur. Gökyüzünden yere iner, görünmez olmaktan görünür hâle gelir ve yapıp ettikleriyle topluma yol gösterir. Bir yanıyla bireyi, diğer yanıyla toplumu yönlendirir. Yıllarca istenen, arzulanan, dilenenler umudun tükendiği sırada Hızır ile yeniden var olur. Hızır bitmeyen sabrın ve tükenmeyen umudun görünür hâli olarak bireylerde umuda döner. Umut hep diri tutulur. Hızır, gerçekleşmesi mümkün olmayanın, hikmetin, mucizenin olduğu kadar, hareketin, eylemin de görünür hali olarak kişilere rehber olur. Denizlerin piri Hızır'la karaların piri İlyas'ın buluştukları gün adına da icra edilen ve 40 gün süren Hızır günlerinde üç gün olarak tutulan Hızır orucu, bir tür nefsi arındırma, yoksulları anlama, onlarla manevi bağ kurma aracıdır.

Birlik ve beraberliğimiz daim olsun

Hızır Orucu yine yoksulların birbirini anlayarak birbirinde çoğaldıkları, birbirine dayandıkları, rızıklarını paylaştıkları, birbirine razılıklarını sağladıkları oruçlardandır. Hızır Oruçlarınızı ve Hızır Lokmanızı Allah Kabul etsin. Sağlık ve sıhhat içerisinde nicelerine eriştirsin. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun.” dedi.

****************

Balcıoğlu:Gönüller yapmaya geldik

CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Bora Balcıoğlu, Pir Sultan Abdal'ın "Yola çıkarken yürek heybenizi omzunuza alın. Bir gözünüzde ikrar, bir gözünüzde asalet olsun." sözleriyle başladığı konuşmasında, adalet, eşitlik ve dürüstlük değerlerinin önemine vurgu yaptı. "Biz de yola çıkarken adalet, eşitlik ve dürüstlük gibi değerlerimizi yürek heybemize koyduk" diyerek, bu değerler ışığında hareket edeceklerini belirtti. "Pir Sultan Abdal'ın 'Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik' dediği gibi buraya gönüller yapmaya geldik" diyen Balcıoğlu, toplum olarak birbirimize gönülden bağlı olmanın önemini vurguladı.

Toplumsal sorumluluk ve disiplin

Balcıoğlu, Hacı Bektaş Veli'nin "Eline, beline, diline sahip ol" sözlerini hatırlatarak, siyasetçilere bireysel disiplin ve toplumsal sorumluluk anlamında rehberlik etmesi gerektiğinin altını çizdi. "Bu hem kendimizi hem de toplumu daha iyi bir yer haline getirmek için üzerime düşen sorumlulukları hatırlatacaktır" dedi.

Balcıoğlu, adalet, eşitlik ve kardeşlik üzerine kurulu bir "Geleceğin Silivri'si" için bir vizyonları olduğunu belirtti. "Her yurttaşın sesine kulak verildiği, her fikrin değer bulduğu, herkesin huzur içinde yaşadığı bir Silivri hayal ediyorum" diyerek, bu hedefin sadece bir amaç değil, aynı zamanda bir yolculuk olduğunu ifade etti.

Dara düşeni yalnız bırakmayacağız

Balcıoğlu, "Hızır nasıl ki her niyaz edenin yanındaysa, biz de Silivri'de tüm hemşerilerimizin yanında olacağız. Dara düşen hiçbir hemşerimizi yalnız bırakmayacağız" diyerek, Silivri'nin tüm sorunlarına ve çözümlerine hâkim olduklarını ve hemşerilerinin dertlerini ve beklentilerini bildiklerini vurguladı.

Balcıoğlu kurban alanlarında Balcıoğlu kurban alanlarında

Konuşmasını "Hızır lokmasının birliğimizi ve kardeşliğimizi daha da pekiştirmesini diliyorum. Hızır'ın bereketi, yardımlaşma ve dayanışma ruhu hepimizin üzerinde olsun" diyerek tamamlayan Balcıoğlu, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi