İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tam gün Silivri ziyaretinin ardından Silivri Belediye eski Başkanı Özcan Işıklar'a 'Siz on yıl başkanlık yaptınız. On yıl boyunca sizin döneminizde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olsaydı Silivri'de neler yapılmış olurdu, Silivri'de ne değişirdi?" diye sorduk. 'Boğluca biterdi, iki Cumhuriyet Çiftliği kurulurdu, üç müze yapılırdı,  iki  üniversite gelirdi. Sahil düzenlemesi tamanlanırdı. New- Center oradan kaldırılırdı, Meydan düzenlenir Silivri nefes alırdı " yanıtlarını verdi.

“Gökte ararken yerde bulduk’ ya da ‘Haber gazetecinin ayağına gelir’ diye sözler var ya öyle oldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Silivri’ye yaptığı tam gün ziyaretin ardından Silivri’de eski Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile karşılaştık.  Ve tabi doğal olarak bazı sorular sorduk. Bazılarını yanıtladı. Bazılarını off the record yanıtladı. Off the record olmayanları sizlerle paylaşalım.

İmamoğlu doğrusunu yapıyor

- ‘Ekrem İmamoğlu’nun’ Silivri ziyareti ertesinde,‘Sayın İmamoğlu’nun hiç bir siyasi parti farkı gözetmeksizin, her ilçede ortak masa ‘Çalışması düzenleyerek ilçelerin sorunları ilçedeki mevcut belediye yönetimleri ile değerlendirmesini, çözüm aramasını nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu yöntem kente ne kazandırır. Siz 10 yıl belediye başkanı iken İBB ile aynı yakın çalışma olanağı yakalayabildiniz mi? İBB’nin Silivri’ye yaklaşımı nasıldı? İBB Silivri Belediyesi'ne çalışmasına ilişkin temennileriniz neler olabilir? ’

“Çatalca ve Silivri,  İstanbul topraklarının 2/5’ine sahip. Ekrem Bey’in de Volkan Bey’in de tarıma önem vereceklerine ilişkin açıklamaları var. Bu ziyaretlerin günübirlik ziyaretlerle hemen sonuç alınmaz. Bunu zamana yaymak lazım. İyiniyetli girişimlerdir.

İki türlü çalışmalar yapılır. Bazıları günlüktür çalışmaların. Aynen gazete çıkarmak gibi. O gün yaparsanız, ertesi gün yeniden bir daha. Belediyeler de öyle. Çöp toplamak gibi.. Bir de ömürleri aşan çalışmalar vardır. Kentlerin geleceğini, toplumların geleceğini ilgilendirir. İnsanların bugününü yarını ilgilendirir.  Toplumun uzun vadeli düşünecek akla ihtiyacı var. Bizde toprak var. Tarım alyapı potansiyeli var. Bunların konuşulması lazım. Bunun üzerinde durulması lazım.

Silivri’nin Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Bir Mükemmeliyet merkezi, Tarım ve Gıdanın Silikon Vadisi haline gelmesi için dört üniversitesi buraya çekilmesi lazım. Üç tane tapulu üniversite yeri var.

Kent ve kent çevresi tarımın katma değeri yüksek ürünlerin burada yetiştirilmesini sağlamak lazım.

Eğitim Bilişim Alanı, (EBT) burada.  bir teknoparkı alanı burada (İTA) burada. Bir Tarım teknopark alanı (TTP) burada. İstanbul da tek burada var.    Ben 2 Nisan’da bir veda mesajı yayımlarken, Volkan Başkan'a ve Silivri'ye bahsetmiş.

Yılmaz Kandemir’in evini kamulaştırmıştık. Burası müze yapılması lazım. Bir de Aziz Nektorius’un Evi'nin müze yapılması lazım. Çarşı Meydanı'ndaki eski belediye binasının olduğu yerin projesi hazır. Onun da müze yapılması lazım.

Belediye başkanının partisi olmaz

- ‘MHP’li bir başkan Aziz Nektorius evinin müze yapılması konusunda ne kadar çaba içinde olabilir?’

Biz bütün dinlere hoş görüyle bakmışız. Belediye başkanının partisi olmaz. Herkese hoşgörümüzü göstermemiz lazım. Bize yakışan budur. Bunlar yeryüzü mirası sayılır. Bundan bize zarar gelmez. Rüzgar kayadan ne alabilir. Bundan çekinecek bir şey çıkmaz. Trump ne diyor, Macron ne diyor. ‘Ülkemizim çıkarını düşünürüm’ diyor. Onlar ne düşünürse düşünsün. Ülkemize faydayı düşüneceğiz. Ülkemiz kazanacak mı, Silivri kazanacak mı. Yılda 500 binden fazla inanç turizmi için gelenler bunlar Silivri'ye niye  uğramasın. Bir gün Silivri'de niye kalmasınar. Mübadele Müzesi’ni Kandemir’in yerinde hemen açalım. Orası Mübadele Evi olacak. Aziz Nektorius Müze'sini açalım. Bir de merkezde müze.Üç müzemizi hemen açalım. Silivri kültürlerin buluştuğu yılda bir milyon turist potansiyelinden neden faydalanmasın.

Ama ana konu Tarım’da. Silivri’nin geleceği Tarım’da.Tarım ve Silikon Vadisi'nde. O da uzun vadeli bir misyon ve vizyonumuz.

Silivri’nin geleceği için taş taş üstüne koyana teşekkür ederiz

-Takip ettiğimiz kadarıyla Başkan Yılmaz ilgileniyor TÜRAM ile ..

İlgileniyor. Başkan dan değil de, çevresinden duydum. ‘ TÜRAM da bazı yerler ekilmemiş ‘demişler. Oranın ekilmemesi gerekiyor. Doktora tezleri hazırlanıyor. Üniversiteler çalışıyor.  Adı üzerinde Araştırma Geliştirme Merkezi. Tabi araştırmalar için denemeler yapılan yerde bekletilmesi gereken yerler vardı.  Silivri’nini geleceği için kim çaba harcarsa, kim taş tüş üstüne koyarsa  teşekkür edeceğiz.Bir de şunu ekleyeyim. Silivri’ye nerden giriş var. Bir yukardan başka bir de bu stadın altından alt geçidinden ordan. Cami’nin yanından eski Devlet Hastanesinin olduğu yöne doğru. Bir bulvar girişi fırsatımız var. Onu kaçırmamız gerekiyor. Kamu binalarının starın oraya yapılacak fikri orada bir yoğunluk yaratırsa, bu projeyi hayata geçirilmesini imkansız kılar. Cumhuriyet Parkı açtık . K2’nin az ilerisi oraya yapılması daha uygun olur.

 2 bin 200 kamyon atık Alipaşa’da duruyor

-Evet siz 10 yıl İBB ile nasıl çalıştınız. . Yardımcı mı oldular. Yoksa yardım alamadınız mı? CHP’li belediyelerin çok serzenişlerini hatırlıyoruz.

Biz 10 yıl İBB ile nasıl çalıştık . Buna gelince. 

Sayın Kadir Topbaş’ın yaklaşımı iyiniyetliydi. Kadir Başkan  Silivri'nin topraklarını korunması konusunda bana çok önemli desteği olduğunu söyleyebilirim. Tarımın geliştirilmesi konusunda önerileri olduğunu her zaman söylerim.   Ancak ne hikmet ise Kadir Topbaş’a rağmen hemen hemen hiç yardımcı olunmadı. Verdiği emirler alt birimler tarafından yapılmadı. Bunu kendisine hiç ifade etmedim. Yaklaşımları ‘Yardımcı olmak değil, iş yaptırmamak’ üzereydi.  Örneğin Sayın Topbaş,  Silivri Belediyesi'ne on yılda bir kez gelmişti. Sel felaketi olduktan sonra gelmişti. . Selden sonra 2 bin 200 kamyon atık oluştu. Bunu İSTAÇ alsın istedik. Kamyon başı 40 lira istediler. Ben bunu Sayın Topbaş’a ilettim.  ‘Olur mu öyle şey’ dedi. Yanımda telefon edip emir verdi. Para almadan alınacaktı. Dokuz yıl geçti Ali Paşa’da o atıklar duruyor. Yaptırmadılar yani. Planlarımızı engellediler.

Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yöntemi doğru bir yöntemdir. Partizanlık yapmak iyi değil. Ancak bu çalışmayı yürütürken bir de partimizin programı var. İstanbul’a yazılmış bir manifesto var. Bir vizyon belgesi ortaya koydu.  Sayın İmamoğlu’nun bu program çerçevesinde vaatleri var. Bunları da asla gözardı etmemesi gerekiyor.  Tamam partizanlık yapmayacaksın, ama programını da unutmayacaksın. Partinin hedeflerini de unutmayacaksın. Rozeti çıkarabilirsin ama programı çıkaramazsın. Bu sizi de partinizi de bağlar..

Ekrem Bey 10 yıl başkan olsaydı Silivri’de neler değişirdi neler..

-Peki sizin döneminizde on yıl Ekrem Bey başkan olsaydı Silivri’de ne olurdu? diye sorduk.  İşte yanıt.

-Newcenter kalkardı

-Orası açılır Silivri nefes alırdı

-Sahil düzenlemeleri biterdi

-Fuar alanımız var. Büyük olasılıkla fuar alanı Silivri'ye gelmiş olurdu.

-2 Üniversite açılmış olurdu

-3 Müze açılırdı

-Köyler de iki tane Cumhuriyet Çifliği kurulmuş olurdu.

-Boğluca biterdi. Çok rahat biterdi. Ekrem Bey ile beraber bu işi bitirirdik. Sekiz müteahhit bırakıp gitti.

Bakın geldi kendi yerinde inceliyor. Bizim dönemimizde böyle bir şey olmadı. Kadir Bey’e rağmen alt kadro engelledi.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Yılmaz konusunda ana resmi görelim beklentisi

Başkan Volkan Yılmaz konusunda hatırlatalım, ‘Silivri’de taş taş üstüne koyana teşekkür ederiz’ yorumunu yaptı.  Ve ilaveten Başkan Yılmaz’ın çalışmalarına ilişkin değerlendirme konusunda resmin tamamını görmek için biraz daha beklemek gerektiğini ifade etti. Ve görevi bıraktığı veda mesajındaki dilekleri ve temennileri hatırlattı.

Mahalle baskısına sitem!

Özetle bunları söyledi Işıklar. Başka konuları da yanıtladı. Bu arada kendisinin de Boğluca çevresi, meydan, müzeler, sahil  konusunda projeler hazırladığını da öğrendik. Bir serzenişi vardı bazı çevrelere.. " Ben o renkli çalışmayı hayata geçirseydim, bazıları ayaklanacaktı. PKK’nın renkleri diye. Ne ilgisi var. “Belli ki mahalle baskısı etkilemiş Başkan Işıklar’ı..

Halk TV nere biz nere?

Halk TV   bağlamında gelişmelerle ilgili, yapılan yorumları hatırlattığımda şunları söyledi.  " Benim ne işim olur televizyonla.. Herkes bildiği işi yapsın.  Doruk Bey , adı geçen Cafer Bey’i tanıyor. Ben de tanıyorum. Adam çok çok zengin biri. Forbes’e kapak olmuş. İngiltere’de sayılı zenginlerden.. Kaç fabrikası var.  Kaç mağazası var. Bazılarını biliyoruz. Bazılarını okuyoruz. Yani o kişi alabilir . O’nun maddi imkanı var. Ama Özcan aldı falan.. Ne mümkün..”

Saray’a çıkan CHP’li iddiası

Muharrem İnce ile ilgili bağlantılı Saray konusunda ise ‘ Bu komplonun hem genel başkana hem de İnce'ye her ikisine birden yapılmış olduğunu düşünüyorum' 

İmamoğlu ve  partizanlık konusu: Rozet çıkar, program çıkmaz

Ve İmamoğlu’nun girişimlerini, çalışmalarını beğenirken, bir noktanın altını çizdi. Önemli. ‘Partizanlık iyi değildir. Partizan olmamaz lazım. Rozeti çıkarmak lazım. Ancak partinizin de bir manifestosu var. Sunduğunuz projeler vaatler var. Program var. Rozeti çıkarabilirsiniz ama manifestosunuzu programınızı çıkaramazsınız.”

Erhan KIZILYAR