İYİ Parti büyük kongre delegeliğine seçilen Ahmet Refik Bek, partinin büyükşehirlerde milletvekili adaylığı için önseçim yapabileceğini açıkladı. Bek, ‘Kongrelerin yapılması ve delegelerin yenilenmesi bu anlamda önemliydi. Parti dinamizm kazandı. Faydalı oldu’ yorumunu yaptı.  Bek, kongreyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu sorularımızı yanıtladı.

-İstanbul İl Kongre’sini değerlendirebilir misiniz?

Bek: Kongrede öne çıkan ana fkir Meral hanım’ın ‘Ben başbakan olacağım. Ama birinci parti olarak olarak başbakan olacağım.’ Söylemi idi. Birinci parti olmadığımız zaman başbakan olmayacak. Buradaki birinci parti söylemi muhtemelen millet ittifakı içerisinde birinci parti anlanına geliyor bana göre. Anketlerde  CHP ile aramızdaki farkın çok fazla olmadığı şeklinde bir görüş var. Bir de merkez sağda belli bir kesimin İYİ Parti’ye katılma süreci devam ediyor. Yeni il başkanımızın da ben daha önceki tutumu ve görüşlerini bildiğim için o da merkezde hareket edecektir. Kadrosunu da bu yapıda oluşturdu. Ba anlamda Meral hanımın kongrede verdiği mesaj öemliydi. O hedefi koymuş. O hedefe ilerliyor parti. Güzel de bir konuşma yaptı. Kendisi tarihçi. Tarihi iyi biliyor. Uzun süredir siyasetin içerisinde olması kendisi duygusallaştı. İnsanları da ağlattı. Her anlamda kongreden güçlenerek çıktık.

Aslıhan’ın yönetimde olmasını tercih ettik

-Siz Silivri ilçesindensiniz. Burada kurucu ilçe Başkanı Ozan Ersaraç, siz ve mevcut ilçe başkanı Gökhan Ceylan büyük kongre delegesi oldu. Aslı Duru ve kızınız Aslıhan Bek, il yönetimine girdi. Başka ilçelerde böyle bir temsil göremiyorum. Nasıl oldu bu. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bek-Biz il başkanımızla 2017 de Türkiye’yi gezerken bir çok yerde birlikte olduk. Zor şatrtalr altında parti mücadele verirken, biz birlikte bu mücadelenini  içinde yer aldık. İl başkanımız bunu biliyor. Beklentim olmaksızın İYİ Parti’de olduğumu biliyor. Benim il yönetimine teşkilat başkanımız söylemişti. Bir iki ilçe mevcut ilçe başkanları ifad etti. Ben müracaatı yaptım. Talep benden gelmedi. Mevcut teşkilat başkanım ve ilçe başkanlarımın önerisiyle müracaat ettim. İlk 100 çağırdılar. Ben de kendi işimi düşünüyorum. İstanbul İl Yönetimi farklı bir şey. İlçe Başkanlığı farklı bir şey. Bir külfeti var. Gitmesi gelmesi var. Bir işi yapacaksanız tam yapacaksınız. Benim ismim orda olsun diye olacaksa bunun bir anlamı yok. Layıkıyla o görevi yapabiliyorsam orda seve seve olurdum. Buraya vakit ayırdığım kadar oraya vakit ayıramayacağım ve maddi olarak ta yük olacağı için o tarafından da baktım. Diğer taraftanda kızım da 21yaşında.  Siyasal da okurken siyasete başlamıştı. İstanbul Üniveritsitesi İYİ Parti öğrenci temsilcisiydi. İYİ Parti Gençlik Kollarında yönetime girdi. Başkanlık divanında başkan yardımcısı olarak yer aldı. Onun da 2.5-3 senelik bir siyaset geçmişi var. Evi İstanbul’da. Vakti büyük bölümünü ilde geçiriyor. Bu işi severek yapıyor. Tercih yapmak zorunda kaldık. Hem partide bir gençleştirme eğilimi var. Bütün bunları göz önüne alarak, kendimden ziyade kızımın orda olmasının daha doğru olacağına karar verdik. Hem vakit, hem daha iyi yapma açısından hem de yıllardır emek veriyor, önü açılsın diye. Sağ olsun Coşkun Başkan beni aramıştı. O da kendisi de böyle bir öneride bulununca ‘Kızım sizin kızınız. Ne görev uygunsa verebilirsiniz. Benim talebim yok.” Dedim.

Silivri’deki arkadaşlara mesaj var

-Benim büyük kongre içinde talebim olmadı. Bu da il başkanımızın teveccühü. Böyle bir şey beklemiyordum açıkçası. Ben de kendisine teşekkür ettim. Bizim ilçeden üç tane genel kurul delegesi var. Mesela milletvekili adaylığı için benim dönemimde ilçe başkanı olan arkadaşlar var onlar üst kurul delegesi olamadı. Diğer ilçelerde sıkıntı yaşandı. Bir de önemli olan şu. Silivri ilçesi de üst kurul delegeliği için isimler vermiş, yönetim için isim vermiş. Onların yer almaması bazı arkadaşlar için bir mesaj olmuştur diye düşünüyorum.  Partide birlik beraberlik oluşturacağız diye geldiler, 3 yıl birlikte görev yaptığım Buğra başkan geliyor, Coşkun başkan ilçeyi ziyaret ediyor haberimiz olmuyor. Bir yarış oldu. Yarış bitti. Bundan sonraki süreçte birlik beraberliğin sağlanması için onların adım atması gerekiyordu. Bu adımları atmak için fırsatlar önlerine çıktı ama onların adım atmaması, ardından böyle bir olayın gerçekleşmesi tabiki bir mesajdır. Birlik beraberliği sağlayacağız diyen arkadaşlar için bir mesaj olarak değerlendiriyorum.

İYİ Parti Büyükşehirlerde önseçim yapabilir

-Hiç bir parti kongre falan yapmıyor, yapmadı. Bir tek İYİ Parti yaptı. Bunun faydası ne oldu, varsa zararı oldu mu?

Bek: İYİ Parti doğrusunu yaptı. 2018 genel seçimlerinde erken seçim kararı alındı. 6 aüylık bir parti iken seçim geldi. Milletvekili olacak tüm insanların görevi bıraktı. İl başkanları, ilçe başkanları gitti. Ya da yöneticiler gitti. Teşkilatlar boşaldı. Herkes aday olunca parti askersiz kaldı. Listeye giremeyenler kenara çekildi. Orda bir sıkıntı yaşandı. Buna yol vermemek adına bu kararı aldı. Ve şu şartı koydu. Milletvekili adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanları, yöneticileri yönetimlere aday olmasın. Şu anda hiç kimse görevini bırakıp aday olmuyor.

Muhtemelen İYİ Parti önseçim yapacak. 3 sene önce kongre yapmıştık. Delege yapısı çok değişti. Oraya dinamizm katma, yenileme adına yapıldı bana göre. Muhtemelen özellikle büyükşehirlerde önseçim yapılacak.  Delege bazında yapılacağını düşünüyorum.  Ben görevi aldığım zamanda 475 üye vardı 400 degele. Şimdi 2 binin üzerinde üye var ve yeni 400 delege seçildi. O anlamda da doğru bir karar.  Ufak tefek kırgınlıklar oluyor mu oluyor. Yüzde 90 olumlu bir gelişme oldu.