Erhan KIZILYAR 

-İYİ Parti Çatalca İlçe Başkanı İsmail İp; . Pazarlarda halkın eskiden kiloyla aldıklarını taneyle aldığına şahit olduklarını belirten İYİ Parti İlçe Başkanı İp; işsizliğin de büyük kabus olduğunu ve insanın tüm umutlarını kırdığını ifade etti. İlçenin kırsal kesiminde çok sayıda  kaçak işgali bulunduğunu, bu gelişmenin Çatalca’da; hayvancılık ve tarımı öldürdüğünü bildiren Başkan İP;  bu işgallerin önüne geçilmemesi durumunda tüm Trakya’nın aynı akıbetle karşılacağını öne sürdü.

-Önümüzdeki kongrede yeniden ilçe başkanlığına aday olacağını da açıklayan Başkan İp, “Genel  Başkan Akşener’e Çatalca’da büyük sevgi olduğunu, İYİ Partinin İstanbul’da en yüksek oyu Çatalca’da alacağını ve Çatalca İYİ Parti yönetimi olarak kendilerine güvenenleri asla mahçup etmeyeceklerini’ söyledi.  Başkan İp; genel siyasette, Altılı Masa ve Genel Başkan Akşener’in alacağı karara; koşulsuz, yargısız, yorumsuz olarak destek vereceklerini ve başarısı için çalışacaklarını” söyledi.

-Çatalca’da on yıl belediye başkanlığı yapan, siyasi kariyerinde yıllarca ANAP İlçe başkanlığı ve İl Genel Meclisi üyeliği bulunan, Ziraat Odası başkanlığı da yapmış olan ve son 18 aydır İYİ Parti İlçe Başkanlığını yürüten İsmail İp, yaklaşan ilçe kongresi öncesi; Çatalca,  Çatalcalının sorunları, İBB ve merkezi hükümetin Çatalca’ya yaptığı yatırımlar,  İYİ Parti’deki çalışmalar, siyasi beklentileri ve Çatalca’daki siyasi gelişmelerle bağlantılı,  Erhan Kızılyar’ın sorularını yanıtladı.

-Sayın başkan, İlçe başkanlığında yaklaşık 18 ayı doldurdunuz. Nasıl bir ilçe almıştınız, kaç üyeniz vardı, şimdi kaç üye var. Vatandaşa yönelik ne gibi çalışmalar yapabildiniz.

AKŞENER İLE AİLECEK TANIŞIYOR

İp: 14 Nisan 2021 den bugüne ilçe başkanlığını yapıyorum. Partimizin kuruluşunda da kurucu ilçe başkanlığı için bana teklif yapmışlarlardı. İYİ Parti’nin kuruluşu sürecinde sayın genel başkanımızla benden daha fazla birlikte olan dostlarımız vardı. Genel başkanımız bu teklifi bana yaptıklarında ‘Sayın genel başkanım benim için onurdur, gururdur. Ama benden daha çok emeği olan arkadaşlarımız var. Hak, hukuk var ise, o arkadaşlarımızdan birine verirseniz daha uygun olur’ dedim.  Sayın Genel Başkanım da o zaman ‘O zaman kızına verdim’ dedi. Çapa Mezunu kızım var Diş doktoru. ‘Kızım uygun görürse olsun’ dedim.

-Kızınızı tanıyor yani?

İp- Ailecek tanışıyoruz. Ben Genel Başkanımız Akşener’i çok iyi tanırım. 2014’te MHP’den belediye başkan adayı idim. Genel Başkan da MHP Milletvekili. Adaylığımda birlikte Çatalca köylerini gezdik. Sonra biz ailece oturup çocuklarımızla konuştuk. Kızımda bu işe talip olamayacağını söyledi. Kızımla birlikte o zamanki il başkanımız Ersin Beyaz’a gittik.  ‘İYİ Parti’de bir makam ve mevkiye talip olmadığımızı, nerede ne organizasyon var ise orada olacağımızı, her durumda destek olacağımızı’ ifade ettik.  

AKŞENER’E VE PARTİME VEFAMI ÖDEMEK İÇİN BÜYÜK GAYRETLE ÇALIŞIYORUM

İp:3 yıl geçti ilçe başkanı istifa etti. Tekrar beni ile davet ettiler. ‘İlçe başkanlığına talip değilim’ dedim.  Sayın genel başkanın üzerimizde o kadar hakkı olmasına rağmen,  3 yıl öncede kurucu ilçe başkanlığını teklif ettiler, kabul etmedik vefasızlık oldu, şimdi de ben bu görevi kabul edemem’ dedim. Sayın İl başkanımız Sayın Bugra Kavuncu o gün Sayın Akşener ile görüşüyor. O da ‘İsmail bey’e söylüyorsun, ilçe başkanlığını kabul ediyor bana da vefasını ödemiş oluyor’ diyor.  O gün bugün, vefamı  ödemek için bütün gayretimle; genel başkanıma, partime vefamı ödemek için bütün gayretimle çalışıyorum.

ÇATALCA İYİ PARTİNİN EN YÜKSEK OY ALDIĞI İLÇE OLACAK

İp: Görevi aldığımızda parti binamız vatandaşa hizmet vermeye uygun bir yerde değildi.  Dar bir yerdi.  Yeni bir yere taşındık. Burasını daha uygun gördük. Daha rahat bir yer.. Herhangibir sıkıntıyla karşılaştık diyemem. İYİ Parti aldığımız güne göre çok daha ileride. Son yapılan anketlerde de İstanbul’un 39 ilçe içerisinde İYİ Partimizin oyunun en yüksek olduğu ilçe Çatalca. Anketlere cevap vermeyen, veremeyen İYİ Partili vatandaşlar var. Bu anketlerden 10 puan daha yukardayız. Bir iddiamız var. Önümüzdeki seçimlerde Türkiye genelinde İYİ Parti’nin en yüksek oy alacağı ilçe Çatalca olacaktır.

AKŞENER’E BÖLGEDE BÜYÜK SEVGİ VAR

İP-Yine bu anketlere göre, cumhur ittifakının yüzde 40, millet ittifakının oyu ise yüzde 60’larda. İYİ Parti yüzde 20’nin üstünde görülüyor. Anlat İstanbul programı çerçevesinde köyleri dolaşıyoruz. Halkın yaklaşımını, davranışını, ilgisini görüyoruz. Sayın Genel Başkan Akşener ile de dolaştık. Akşener halka durumunuz nasıl diye sormasından önce onlar genel başkana ‘Nasılsınız?’ diye soruyor. Vatandaşın Akşener’e ilgisi, Genel başkanın vatandaşa ilgisini bastırıyor. Genel Başkan Akşener’e bölgemizde büyük sevgi var. Görülen İYİ Parti adına durum bu.

-Üyeniz ne kadar şu anda Çatalca’da?

İp: 1200.

-Aldığınızda kaçtı?

İp: 600

-18 ayda yüzde yüz artmış.

İp: Çatalca’yı üye kaydıyla ölçmeyin;Önümüzdeki genel seçimlerde Türkiye’de İYİ Parti’nin en yüksek  orandaoy aldığı ilçe olacaktır.  

-İŞSİZLİK VE İŞGALLER KABUS-KARABASAN

-İŞSİZLİK UMUTLARI ÖLDÜRÜYOR

-Çatalca’da köyleri geziyorsunuz, esnafı dinliyorsunuz. Nasıl durumlar, insanların, esnafın talepleri neler?

İp: 1 –Çatalca yüzölçümü itibarıyli İstanbul’un en büyük ilçesi. Geçimi; tarım, hayvancılık ve orman.

Her üç alanda da çok büyük sıkıntı var. Hayvancılık genel manada çok düşük seviyeye gelmiş. Tarım da da çok büyük sıkıntı var. Ormanda da usül değişti. Bunun köylere çok büyük zararı oldu. Yani uzun süredir ilçe başkanı, belediye başkanı olarak görev yaptım. Muazzam bir işsizlik var. 50 kişi talepte bulunuyorsa ilk talepleri iş oluyor. İnsanı ümitsizliğe sevk edecek kadar büyük sıkıntı. Bir nevi ilçe başkanlıkları işçi bulma kurumu gibi. Diğer partilerin de ilçe başkanlıkları böyle. Her gelen iş iş iş.. Sıkıntı bu. Benim belediye başkanlığı dönemimde de gelirdi. Bir, iki , üç. Birşeyler yapılır iş bulunurdu. Ama şimdi öyle değil. 50 kişi geliyorsa 50’si de iş istiyor öncelikle. Bakın ben ilçe başkanı olarak değil, iş bulma kurumu müdürü değil, Türkiye’nin İş Bulma Kurumu müdürü olsam yine altından kalkılamaz. O derece yani. Çok büyük.

HALKIN İÇİNDE BİR KORKU VAR:KONUŞAMIYORLAR!

İp-Halkın içerisinde bir korku var. İnsanlar düşündüklerini ifade edemiyorlar. Pazarları dolaşıyorum. Halkın eskiden kiloyla aldığı ürünleri tane olarak aldığını görüyorum. Genel manada kamu kurum kuruluşları dahil; sistemin, bir düzenin olmadığını görüyoruz. Bir nevi ipin ucu kaçmış. Bilinenin çok üzerinde sıkıntı var. Bunları nerden görüyorsun. Ziraat odası başkanlığı, il genel meclisi üyeliği, ilçe başkanlığı, belediye başkanlığı yapmış bir insanım. Çatalca beni çok iyi tanıyor. Ben Çatalca’yı, Çatalcalıyı tanıyorum. Çok büyük sıkıntı var biliyorum. Mahalleleri gezerken insanlar koşup geliyor, “Abi bunları gönderiyoruz değil mi?” yani bizleri konuşturmuyorlar. Bazen şaşırıyorum ‘Hatırımıza mı böyle mi konuşuyor?’ diye acaba diye düşünüyorum. Ama her gittiğimiz yer böyle. ‘Abi bunları gönderiyoruz değil mi?”

-Gönderiyor musunuz?

İp: Benim siyasi tecrübem bana seçimde kesinlikle gidecekleri yönünde. Pazara, kahveye, derneklere, odalara, STK’lara gidiyorum. Hepsine gittiğimde beni hiç konuşturmuyorlar bile.

ÇATALCA’DA TARIM BİTERSE TRAKYA DA BİTER

İp:Bir şey daha şey söyleyeyim. Tarım ve arazilerde özellikle pandemi süreci ve sonrasında oldukça fazla işgal edilmiş durumda.  Bu durum Çatalca’daki tarım ve hayvancılığın bitmesi demek. Çatalca Trakya’nın kapısı. Burayı geçtikten sonra önümüzdeki yıllarda Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’ninde akıbetinin Çatalca gibi olacağını çok net görüyorum.

KAÇAKLAR BÜYÜK SIKINTI

-Çatalca Belediyesi çalışmaları konusundaki değerlendirmenizi alabilirmiyim. Çatalca merkez, köylerdeki çalışmalar nasıl? Hükümetin desteği nasıl. Bize bir değerlendirme yapabilirmisiniz?

İp:İYİ Partiyiz. İyiliklerin partisi olmak istiyoruz. Siyasette makamların, amaç değil araç olarak görülmesini gerekitğine inananlardanım. Muhalefet yapmayı; iyi yapılana kötü, kötüye zaten kötü demek olmadığını, yapılan iyi şeyler var ise iyi, tasvip edilmeyecek çalışmalar var ise bunların düzeltilmesi yönünde ikaz ederek düzeltilmesinin sağlanması için çaba göstermek şeklinde olmalı diye düşünüyorum.

Çatalca’da; tarım, hayvancılık, ormancılığın bitme noktasında olduğunu,  bu konularda geleceğe dönük çaba olmadığını görüyorum.

-Çatalca’da, bazı gazeteci arkadaşlarımız, siyasetçiler sık sık  gündeme getiriyor. Çatalca’da yoğun bir kaçak yapılaşma olduğu iddia ediliyor? Siz de dile getirdiniz kaçak iddiasını. Ve bu iddialar karşışında Sayın Başkan Mesut Üner sessizliğini koruyor. ‘Neden yanıt vermiyor iddialara sizce?

 İp-Benim başkanlığım dönemimde bir kaçak olursa hemen müdahale ederdik. Son yıllarda görüyoruz, imar yasalarına, ilçenin imar planlarına uygun olmayan,  kaçaklar olduğu söyleniyor ve görülüyor, ben de görüyorum. Başkanın bu konularda niye konuşmadığını bilemem. Ama sıkıntı büyük.

ÜNER’E HÜKÜMETTEN BÜYÜK DESTEK VAR

İp:Başkanın imkanlarına gelince, benim başkanlığım dönemine göre çok büyük imkanları var. TOKİ ve diğer merkezi hükümetin destekleri var. İBB’nin de büyük hizmetleri var.

MİLLET BAHÇESİ İZZETTİN YOLU’NDAKİ 800 DÖNÜM ARAZİYE YAPILMALIYDI

-Merkez de önemli çalışmalar var.  Millet Bahçesi gelirken de gördüm bayagı iyi bir çalışma gibi görülüyor. Hantallaşmış iş merkezi de yeniden yapılıyor? Bunlara ne diyorsunuz?

İp: Millet Bahçesi konusunda şunu söyleyeyim. Benim başkanlığım dönemimde sekiz yüz dönüm orman arazisini 29 yıllığına belediye adına kiralamıştık.

-Nerede?

İp: İzzettin Köyü’ne giderken sağ taraftaki orman alanı. Suyun bulunduğu yer. Ben olsam Millet Bahçesi olarak yanıda suyu olan, her türlü ağacı olan Orman Bakanlığı’nın mevzuatına uygun düzenlemelerle millet bahçesi olarak orayı yapardım. Halk Eğitim binasının, futbol sahasının, pazar yerinin kaldırılması doğru bir olay olmadı.

ÇATALCASPOR ÇATALCA MERKEZİNDEN DIŞLANDI

-Çatalcaspor maçlarını nerede oynuyor. Burada saha var mı?

İp: İzzettin Mahallesi’ndeki stadda oynuyor. O stadı da benim dönemimde ben yaptırmıştım. Buradaki futbsol sahasının kaldırılması çok yanlış oldu.

-Çatalca’da saha yok dediniz. Sayın Başkan kendisi futbolcu, kızları da futbolcu ama sporu ötelemiş gibi görünüyor. Bunu nasıl yapar?

İp: Gördüğüm bu. Tercihini böyle kullandı.

İBB ÇATALCA’YA ÇOK İYİ HİZMETLER YAPIYOR

-Sayın İmamoğlu neler yapıyor ilçeye? Kendisiyle diyaloğunuz nasıl?

İp: Benim Büyükşehir Belediye Bakanımız Ekrem İmamoğlu ile diyaloğlarım çok iyi. Çok nazik bir insan. Hizmetlerle ilgili olarak Çatalca’ya her gelişinde de beraber oluyoruz. Bugün Çatalca’da cadde ve sokaklardaki bütün düzenlemeleri İBB yapıyor. Benim başkanlığım dönemimde (1999-2009)  Çatalca’ya bir doğalgaz getirem talebi olmuştu. O zaman İBB Çatalca’yı fizibil bulmamışlardı. Ben özel teşebbüs olarak şirket kurup fizilibilite çalışmalarını yaptırdık. Türkiye’de özel teşebbüs olarak doğalgaziın getirildiği ilk ilçe Çatalca oldu. Ne sıkıntılarla getirdiğimizi ben biliyorum. Ama geçen ay, Kızılcali, Yalıköy Mahallelerine kadar doğalgazın götürüldüğünü hatta açılışının yapılmasını büyük memnuniyetle gördüm. Yalıköy, Çatalca’ya 40 kilometre. Biz Çatalca merkeze doğalgazı getirmekte bir çok zorluk yaşamışken şimdi İBB köylere kadar doğal gaz götürmüş durumda. Bildiğim kadarıyla 2 ya da 3 köy kalmış. Onlarda da;  yol, orman, mülkiyet sorunu var. Sıkıntı burda olmuş.

Mesela İSKİ girişte çok büyük bir bina yaptı. Orada İBB’nin diğer organizasyonlarında yürütüleceği bir bina. Köylere gidiyorum. Köy yollarını hepsinin elden geçirilidğini biliyoruz. Daha henüz erişilemeyen köy var ama çoğunluğu yapılmış durumda. İBB’nin benim dönemime nazaran çok büyük hizmetleri var. Ve daha bir çok hizmeti.

VEFAMI ÖDEMEK ÜZERE YENİDEN ADAYIM

-İlçe kongresinin tarihi belirlendi mi?

İp-Hayır belirlenmedi. 30 Ekim pazar günü delege seçimleri yapılacak. 8 Kasım’da delege listelerini ilçe seçim kuruluna teslim edeceğiz. Bununla birlikte ilçe kongresine de gün alacağız. Kasım’ın 20-30 arasında ilçe kongresi yapılmış olacak.

-Adaymısınız

İp: Ben ilçe kongresinde ilçe başkanılığına adayım.

-Siyasi hedefleriniz var mutlaka.

İp: Beni göreve getirenlere layık olacağım. Vefamı ödeyeceğim. Bana göre vefası olmayan adamdan hiç bir şey olmaz.

Ülkenin bugünkü sıkıntıları problemleri benim bu göreve talip olmamı emrediyor.

ALTILI MASANIN ALACAĞI KARARA; TEREDDÜTSÜZ, YARGISIZ, YORUMSUZ UYACAĞIZ

-Belki biraz erken ama sormak isterim. İlçe binasının girişinde gördüm. “ Çatalca ‘İYİ’ olacak” deniyor. Çatalca, Silivri, Şile gibi ilçelerin yerel seçimlerde İYİ Parti’den olacak deniyor. Nedir durum?

İp:1-Şu anda öncelik Cumhurbaşkanlığı seçimi. Partimizin genele başkanımızın altılı masada alacağı karara, hiç tereddütsüz, yargısız, yorumsuz aynen uyacağımızı ifade ediyorum. Bunun neden söylüyorum. Bir, genel merkezimiz, genel başkanımız çok doğru istikamette çalışıyor bunu görüyorum.

2-Ülkemizin durumu bizim  ‘Armudun sapı, üzümün çöpü’ gibi düşünceleri bir tarafa koyup cumhuriyet değerlerine sahip, Atatürkçü insanların bir arada olmak mecburiyetinde olduklarını görüyorum.

ÇATALCA’DA BİZE GÜVENENLERİ MAHÇUP ETMEYİZ

-Yerel seçimlere yönelik düşünceleriniz nedir?

-Yerelde ben ve ilçe yönetimimiz elimizden gelen ne varsa gayreti ve azmi göstermek suretiyle İYİ Parti’yi vatandaşa anlatmak, onların oylarını kendimize yönelmesini sağlamak yönünde çalışmayı sürdüreceğiz. Bunda da başarılı olacağımıza inanıyorum.  Partimizin lideri, merkez yönetimi , Çatalca halkı neyi uygun görürse biz onun gereğini yapmaya çalışırız. Bize güvenenleri mahçup etmeyiz.

-Altılı masanın buradaki diğer üyeleriyle ilişkileriniz nasıl?

İp: Hepsiyle de gayet iyi diyaloğumuz var. Altılı masa olmazdan evvelde iyiydi. Tabi şimdi genel merkezimizin prensiplerine uygun dikkatli bir şekilde sürdürüyoruz.