Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından bu yıl çevre ve dönüşüm öncelenerek düzenlenen girişimcilik ödülleri törenle verildi. TÜSAD Başkanı Orhan Turan ANSİAD ödül töreninin konuğu oldu. Turan çevre, dönüşüm ile enerji verimliliği üzerine bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

“ANSİAD 21. Girişimcilik Günleri Ödülleri”, 14 Aralık 2023 Perşembe günü Akta Otel’de yapıldı.

Her yıl verilen “2023 ANSİAD Yılın Girişimci Ödülü”nün sahibi bu yıl UNIBA Tarım Genel Müdürü ve ANSİAD Üyesi Barış Büyükyörük’e, “ANSİAD Girişimcilik Günleri Güngör Pekşen Yeşil Dönüşüm Ödülü”nü de Antalya Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’a verildi.

GENÇ BEYİNLERDEN, YENİ FİKİRLER

Törende, “ANSİAD 21. Girişimcilik Günleri” kapsamında Habitat Derneği iş birliğiyle ve “Güvenli Yaşam İçin Sürdürülebilir Yeni Nesil Teknolojiler” teması ile gerçekleştirilen #Bidüşünsenbulursun 11. İş Fikri Yarışması’nı kazanan öğrencilere de ödülleri takdim edildi. İş Fikri yarışmasında ödül kazananlar

- Ön Lisans ve Lisans kategorisi: “Otonom Bahçe Robotu” projesi ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri Ahmet Erdil, Osman Özbay, Hüseyin Yıldız birinci; “Mergen Tay” projesi ile Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Sevim Öz, Atalay Bozdoğan ve Haydar Can Karabacak ikinci; Revelio” projesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri Mert Karacan, Abdullah Fatih Höcü ve Begüm Tezel üçüncü oldu.

- Yüksek Lisans ve Doktora kategorisi: “Evdoksia” projesi ile Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Ümit Babacan, Oya Temiz ve Berna Aydın Arabacı birinci; “AADAS” projesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi Emre Uygun ikinci; “Voltarım” projesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencisi Ege Ertuğrul üçüncü oldu.

EMEK VERENLERE PLAKET

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve ANSİAD iş birliğinde yenilenen AGC Basın Galerisi’ne, hazırlamış oldukları iç mimari tasarım ve projeleri ile katmış oldukları değer için AKNC Mimarlık’ın ortakları Melis Akıncı Geygel ile Sezen Akıncı ve Altındal Mimarlık’ın ortağı Yiğit Altındal’a; “Bi’ Düşünsen Bulursun 11.İş Fikri Yarışması” ve “Genç Girişimciler Fikir Maratonu” etkinliğine verdikleri destek ve katkılar nedeniyle Habitat Derneği Girişimcilik Programı Proje Yöneticileri Hasan Basri Cihan’a ile Hayat Atasoy’a ve ANSİAD Girişimcilik Günleri’nin gerçekleştirilmesinde yıllardır verdiği özverili mesai nedeniyle ve her yıl taş taş üstüne koyarak etkinliğimizi daha yukarı taşıyan ANSİAD Girişimcilik Komitesi ve Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın’a “Teşekkür Plaketi” takdim edildi. Tören kapanış kokteylinin ardından sona erdi.

İŞ VE AKADEMİ DÜNYASI BULUŞTU

ANSİAD 21. Girişimcilik Günleri Ödül Töreni’ne Antalya Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, , Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Antalya Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı & ANSİAD Üyesi Ahmet Öztürk, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı & ANSİAD Şeref Üyesi Ali BAHAR, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Abdullah Erdoğan ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve meslek kuruluşları başkanları katıldı.

 

KONUŞMALAR VE GELECEK NESİLLERİN HAKKINA VURGU

“ANSİAD olarak son beş yıldır omurgasında sürdürülebilirlik kavramının olduğu çalışmalar yapmaktayız. Sürdürülebilirlik, bugün kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama fırsatlarını ortadan kaldırmamaktır. Bu nedenle bu yılki temamızı ‘Güvenli yaşam için sürdürülebilir yeni teknolojiler’ olarak belirledik. İnsanı odağına alan, geleceği güvenli kılan, ekolojik sosyal ve ekonomik boyutları dikkate alarak Antalya ve Batı Akdeniz bölgesi girişimcilik ekosisteminin gündeminde yer ettirdik.

Bölgemizde süregelen savaşlar, ülkemizin 6 Şubat’ta yaşadığı deprem felaketi, hala dünyanın farklı yerlerindeki çeşitli insan topluluklarında açlık gelir dağılımındaki adaletsizlik ve eşitsizlik sosyal fayda yaratmanın ve sürdürülebilirliğini önemine bizlere dayatmaktadır. Bugün burada bulunan sevgili gençlerimize sürdürülebilir güvenli yaşam ve geleceğiniz için olgunlaşmış olanaklarımızı sunmak isterdim. Bugün buradan sizlere bir teklifte bulunuyorum. Zaman karamsar olma ve umutsuzluğa kapılma zamanı değil. Güvenli yaşam için sürdürülebilir yeni teknolojileri hayata geçirmek için hep birlikte çok çalışarak yol alalım. Cumhuriyetimizin 100. Yılında emanetimizi geleceğe emin ellerde taşıyacağımızın sözünü verelim.’’

Törenin açılış konuşmasını ANSİAD Girişimcilik Komitesi ve Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın yaptı. Yargın, konuşmasında sürdürülebilirliğe önemine dikkati çekti ve şunları söyledi:

‘GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERİN ARTMASI UMUT VERİCİ’

Işık Yargın’dan sonra ANSİAD Başkanı Akın Akıncı konuştu. Akıcı son yıllarda ülkemizde girişimcilik başarı grafiğinin gözle görülür bir şekilde yükseltmekte olduğunu söyledi. Bu alanda gençlerin ve özellikle kadın girişimcilerin artmasının gelecek adına umut verici olduğunu belirten Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gün geçtikçe girişimcilerimizin daha bilinçli hareket ederek farklı alanlardaki çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürdüklerini görmekteyiz. Artık şunu çok iyi biliyoruz ki başarılı girişimcilik ülkemize istihdam, katma değer ve ihracat olarak geri dönmektedir. Bu nedenle özellikle genç girişimcilerimize her anlamda destek vermek ve onlara yol göstermek durumundayız. ANSİAD olarak 21 senedir bu konuda giderek artan bir performansımız ve paydaşlarımızın da katkılarıyla gençlerimize ciddi bir katkı koyduğumuzu düşünmekteyiz.”

ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINA MİNNET

Törende Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muttin Böcek de konuştu. Böcek, “Cumhuriyetin yüzü Antalya’mızda, ANSİAD 21. Girişimcilik Günleri Ödül Töreni’nde bu özel ve güzel günde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu vesileyle mavi gözlü bir devin, en büyük girişimi olan Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman gazilerimizi, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum” dedi. Böcek, girişimcilik, teknoloji ve inovasyonun önemini vurguladı, Antalya Büyükşehir olarak bu alanlardaki çalışlarını anlattı.

TURAN: GENÇLERE DESTEK ÖNEMLİ

ANSİAD 21. Girişimcilik Günleri Ödülleri’ne konuk olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ve ANSİAD Başkanı Akın Akıncı’nın moderatörlüğünde kısa bir konferans verdi   ve konukların sorularını cevapladı.

TÜSİAD olarak yaptıkları yenilikçi çalışmalarını anlatan Turan, ‘‘girişimcilik kültürünün gençler arasında yaygınlaştırılmasına verilen desteği çok değerli bulduğunu’’ belirtti.

Turan, “Cumhuriyetimizin 100. Yılının son günlerindeyiz. Cumhuriyetimizi kuran ulu önder Atatürk'ü ve kurucu kuşağımızı minnetle bir kez daha anıyorum. Cumhuriyetimizin gurur duyduğumuz yüz yıllık kazanımlarının üzerine, ikinci yüzyılımızı inşa edeceğiz. İkinci yüzyılımızda dünyamızı ve ülkemizi bekleyen ağır sorunların da farkındayız. Bu sorunlarla başa çıkmak durumundayız” dedi ve şöyle devam etti:

Avcılar'da toplu ulaşım masaya yatırıldı Avcılar'da toplu ulaşım masaya yatırıldı

‘TÜSİAD ÇALIŞMALARINI ÇEŞİTLENDİRDİ’

“Küresel dönüşümün önde gelen boyutlarından birisi teknolojik dönüşüm. Gelişen yeni nesil teknolojiler, doğrudan veya dolaylı olarak yarattığı katma değer, çarpan etkisi ve istihdam olanaklarıyla, sektör fark etmeksizin işlerimizin omurgasını oluşturuyor. Enerjiden sağlığa, tarımdan otomotive kadar birçok alanda katma değerli yüksek teknoloji ürünleri, kaldıraç etkisi yapıyor. Dünyaya yenilikçi çözümler sunan girişimleri yetiştiren güçlü bir ekosistemi Türkiye’de inşa etmeyi, tüm paydaşların ortak görevi olarak görüyoruz.

Bu hedefle TÜSİAD olarak biz de özellikle son on yılda girişimcilik konusundaki çalışmalarımızı hem artırdık hem de çeşitlendirdik.”

‘ENFLASYONLA MÜCADELE MUTABAKAT GEREKTİRİR’

Konuşmasına enflasyona da değinen Turan, ‘‘Seçimler sonrası, para politikasında yaşanan geleneksel yaklaşımlara dönüş, ekonomimizin algısını olumlu yönde etkiledi. Merkez Bankasının enflasyonla mücadeledeki sıkı adımları ve sadeleşme, bu süreçte önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ekonomi yönetiminin tüm paydaşlarla iletişimini en üst düzeye çıkarması da çok kıymetli’’ dedi. Turan, enflasyonla mücadelede başarılı olabilmenin, bütün paydaşların mutabakatını gerektiridiğini de söyledi.

Haber: MUSTAFA KAZIM AYDIN

Editör: Haber Merkezi