İBB, Afrika ülkesi Burkina Faso vatandaşı Bonkoungou’nun, Silivri’de kaçak çiftlik inşa ettiğini tespit etti. Golf sahası ile havuzlu villanın da yer aldığı çiftliğin sahibi Bonkoungou’yu Erdoğan Saray’da ağırlamış.

Birgün Gazetesi’nde İsmail Arı imzasıyla yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tespit ettiği ruhsatsız çiftlik için 11 Mart’ta Silivri Belediyesi’ne yazı gönderdi. İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın gönderdiği yazıda, “Silivri ilçesi Kurfallı Mahallesi’nde başkanlığımız teknik elemanlarınca yapılan kontrolde yaklaşık 1000 bin metrekarelik konaklama amaçlı yapı, havuzu ve zemin terası bulunan kafeterya, personel için tek katlı prefabrik evler, jeneratör odası, güvenlik kulübesi ve home office olduğu görülen tek katlı yapı, ahır, kümes, golf sahası ve basketbol sahası gibi yapılar tespit edilmiştir” denildi.

İBB Silivri Belediyesi’ne yazı yazmış

Dünya Dans Günü’nde  Büyükçekmece’de buluştular Dünya Dans Günü’nde Büyükçekmece’de buluştular

Arazinin imar planlarının olmadığı ve inşa edilen yapıların da ruhsatsız olduğuna vurgu yapılan İBB’nin yazısında, o dönem MHP yönetiminde olan Silivri Belediyesi’nin kaçak yapılara ilişkin işlem yapmasını istenerek şunlar sıralandı:

“Yapılan incelemede söz konusu bölgenin plansız alanda kaldığı ve Mekansal Adres Kayıt Sisteminde (MAKS) yapılan sorgulamada bahse konu yere ilişkin düzenlenen herhangi bir ruhsat bulunmadığı görülmüş olup 3194 sayılı İmar Kanunu, mer’i imar planı, imar mevzuatı iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda başkanlığınızca yerinde ve imar işlem dosyasında incelenme yapılması, yapılan yasal işlemlerin sonucundan onaylı evrak suretleriyle birlikte Başkanlığımıza bilgi verilmesi hususunu rica ederim.”

Erdoğan ile görüşmüş

Kaçak olduğu iddia edilen çiftliğin sahibi Bonkoungou’nun, geçen yıl AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da görüştüğü de ortaya çıktı. Bonkoungou’nun, altın ticareti başta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten şirketinin olduğu öğrenildi.

*

Mahamadou Bonkoungou kimdir?

Mahamadou Bonkoungou, Batı Afrika'nın en büyük inşaat şirketlerinden biri olan EBOMAF'ın sahibidir. Geçtiğimiz beş yılda EBOMAF, Batı Afrika'da 3 milyar dolardan fazla meblağda inşaat ihaleleri kazandı. Ayrıca Afrikalı liderlerin tercih ettiği özel jet kiralama şirketi Liza Transport da Bonkoungou'ya ait. Geçtiğimiz Aralık ayında Togo Ticaret ve Sanayi Bankası'nı (BTCI) satın alarak bankacılık işine de girmiş. Aynı zamanda inşaat, madencilik ve taşocağı sektörlerine yönelik ağır ve hafif makinelerin Burkina Faso merkezli distribütörü olan Bonkoungou Distribution'ın da sahibi yine kendisi. (birgün-durum)