İSTANBUL

Tüketici Derneği'nden arabulucuk bilgilendirmesi

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet ; TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve tüketicileri ilgilendiren bazı Kanunlarda yapılan değişiklik maddeleri ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Emanet açıklamasında özetle şu bilgileri verdi.  “2020 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri 6 bin 920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olan illerde 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ise İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmaları gerekiyor tüketicilerimizin.. Ancak bu sınırın üzerindeki değerlerde ise tüketiciler haklarını Tüketici Mahkemelerinde aramaları gerekiyordu.

Bundan sonra ”Meclis'te kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile bazı istisnalar dışında, Tüketici aldığı ürün ya da hizmetten şikayetçi ise ve şikayet bedeli 10 bin 390 TL'nin üstünde ise arabulucuya başvurulması” zorunlu hale geldi.

TÜKETİCİ HUKUKUNDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUĞUN İSTİSNALARI

“Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a eklenen maddeye göre, Tüketici Hakem Heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar,Tüketici Hakem Heyeti kararlarına yapılan itirazlar ,Tüketicinin açtığı abonelik, paket tur, üretimin veya satışın durdurulması ve de malın toplatılmasına ilişkin davalar, ihtiyati tedbir ve tespit davaları tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan vs .gibi uyuşmazlıklar hariç olmak üzere.

Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmuş olmak , yeni düzenleme ile dava şartı olarak kabul edildi. Dava şartı olan arabuluculukta, arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılması halinde ise “dava usulden reddedilecek

10 bin 390 TL yi aşan , tespit ve tedbir niteliğinde veya bir taşınmaza ilişkin olmayan tüketici uyuşmazlıklarında başvuracağınız arabulucular huzurunda anlaşma yapıp yapmama konusunda taraflar serbest. Anlaşma yapılması halinde ise, uyuşmazlık kesin olarak sonuçlanmış olacak ve artık tarafların dava yoluna başvurmaları mümkün olmayacak. İlk toplantıya katılmayan tüketici arabuluculuk ücretinden sorumlu olmayacak. Arabuluculuk faaliyeti sonunda açılan davanın tüketici lehine sonuçlanması halinde ise arabuluculuk ücretinden satıcının sorumlu olacağı da hüküm altına alınmıştır.

BU DÜZENLEME TÜKETİCİLERİ VE MAHKEMELERİ RAHATLATACAK…

“Şayet Yeni düzenleme amacına yönelik sorunsuz işler ve sistem oturursa , hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda ; hem sonuçlanması uzun yıllar süren tüketici mahkemelerinin yükü azalacak hem de tüketiciler hak arayışlarını daha kısa sürede sonuçlandıracaklar.Ayrıca Arabuluculuk ile tüketiciler masraflardan kurtulacak.Bu düzenlemenin işleyişi ve sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Arabuluculara ise mahkemelere giderek ya da baro yardımıyla ulaşılabileceği  görüşündeyim