banner460
banner128

Bu ülkede milyonlarca vatandaş açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor.

Bu ülkede asgari ücret ile açlık sınırı kafa kafaya yarışıyor.

Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken;  işsizler, geliri olmayanların hali ise Allaha emanet!

Önce Asgari Ücret belirlendi 2021 için.  Brüt 3.557,50 TL.  Yani kuruşuna kadar hesaplandı.  Bu ücret sözde bir ailenin normal şekilde yaşamını sürdürmek için belirlenen alt sınır..

Sonra emeklilerin maaşı açıklandı..  Gelen zamla emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşı 2.500 TL’nin altında kaldı.  Yani asgari ücreti bile bulamadı.

Ardından TÜRK-İŞ açıkladı.

Açlık sınırı: 2 bin 652 TL.

Yoksulluk Sınırı: 8 bin 638 TL

Türkiye’de asgari ücret ile açlık sınırı başa baş yarışıyor. Şu anda Ocak ayı..  Bir-iki ay içinde oluşacak yeni zamlarla açlık sınırı asgari ücreti yakalayacak, muhtemeldir ki geçecektir.

Böyledir canım ülkemdeki yaşam şartları..

Kimileri tıksırıncaya-pıksırıncaya yer ve doymak bilmez, kimileri de açlık sınırında yaşam mücadelesi verir.

Ya işsizler.

Aylardır bir umutla iş arayıp ümidini kaybedip, iş aramaktan bile vaz geçenler.

Ya aylardır pandemi  nedeniyle işyerleri kapalı olanlar.

Kahvehaneler, çayhaneler, restaurantlar..

Günlük kazanıp günlük geçinenler..

Onlar ne yapıyorlar acaba?

Nasıl ekmek götürüyorlar evlerine,

Faturaları nasıl ödüyorlar?

Kirada iseler kiralarını nereden karşılıyorlar?

Bu evlerde analar-bacılar tencerede ne kaynatıyor dersiniz.

Dert mi pişiriyorlar?

Pandemi süreci bir yılı geçti.

Hükümetten, dar gelirli için, işleri bozulan esnaf için inanın ciddi hiçbir yardım yok. Geçen yıl kimi vatandaşlar, beş bin- on bin kredi almıştı ya.. Şimdi onun taksitleri de başladı birkaç aydır. Geliri olmayan, işleri bozulmuş, ya da bu asgari ücretle çalışanlar, emekliler nasıl ödeyecekler aldıkları kredilerin taksitlerini.?

Önceki gün CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanının yaptığı toplantıda gündemin baş köşesine gelip yerleşti  yoksulluk.

Başkanlar yaptıkları ortak açıklamada;  “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık dile getirdiği toplumsal yoksulluk, vatandaşlarımızın birinci gündem maddesidir; uzun süre gündemden düşmeyeceği de görülmektedir. Bu anlamda herkese ve hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Vatandaşlarımıza hizmet aşkıyla görev yaptığımızın bilincinde olan bizler; bize karşı yapılan her engellemeleri unutmaya hazırız. Yoksullukla mücadeleyi, topyekun bir seferberlik hareketine dönüştürmek istiyoruz. En tepe yöneticimizden belde belediye başkanımıza kadar hepimiz, tüm gücümüzü yoksullukla mücadele için birleştirmeliyiz. Bu ülkede yatağa aç giren hiç kimse kalmasın”  dediler.

Başkanlar Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu net bir şekilde ortaya koymuşlar.

Türkiye’nin birinci gündem maddesidir ‘Yoksulluk’.  

İnsanlarımızın, ‘yatağa aç girmemesi ‘ için, yoksullukla baştan aşağı bir seferberlik gerekiyor.  Umarım  ‘Tüm güçler  yoksulluğa karşı  seferberlik için”  birleşir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.