banner460
banner128

Küçükçekmece'de iş güvenilği eğitimi

Küçükçekmece Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından, kurum bünyesinde stajını sürdüren öğrencilere yönelik “İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimi düzenlendi. Eğitimde, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yakup Yıldız, Türkiye’de ortalama 6 dakikada bir iş kazası gerçekleştiğinin altını çizerek, stajyerlere iş yerinde dikkat etmeleri gereken hususları ve haklarını anlattı.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde düzenlenen eğitime, belediye bünyesinde stajını sürdüren 128 stajyer katıldı. Belediye çok amaçlı salonda gerçekleştirilen eğitimde, İş Yeri Hekimi Dr. Muzaffer Varol da ilk yardım ve iş kazalarına karşı korunma tedbirlerinin önemi konusunda stajyerleri bilgilendirdi.

İş Kazalarının Yüzde 88’ini Güvensiz Davranışlar Oluşturuyor

İş güvenliği kapsamında, kaza olduktan sonra değil, kaza olasılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını vurgulayan Yakup Yıldız, “İnsana verilen değerin bir ölçüsü olarak iş sağlığı ve güvenliği konusu, hem çalışanlar hem de işverenler olmak üzere tüm taraflara ciddi sorumluluklar yüklüyor. Araştırmalara göre, iş kazalarının yüzde 88’i güvensiz davranışlar, yüzde 10’u güvensiz koşullar, yüzde 2’si ise sebebi bilinmeyen durumlardan meydana geliyor. İş kazaları; ‘Dikkat etmedim, kimse dikkatli ol demedi, bana bir şey olmaz, dalgınlık sonucu oldu’ gibi mazeretleri kabul etmiyor ” dedi.

Mesainin İlk Saatlerine Dikkat!

Yakup Yıldız, konuyla ilgili araştırmaları paylaştığı eğitimde, “İş kazaları en çok mesainin ilk saatlerinde, yemek saati yaklaşırken ya da vardiya sonuna doğru gerçekleşiyor. En çok iş kazasını ise işe yeni başlayan, yeterli iş deneyiminden yoksun, yaptığı işle ilgili eğitimi olmayan veya eksik olan, kendi çalıştığı bölümü iyi tanımayan personel yapıyor. Bu konuda sizlerin de çok dikkatli olması gerekiyor” diyerek, stajyerlere uyarılarda bulundu.

İşveren ve Çalışana Yükümlülükler Düşüyor

İş kazalarını önleme konusunda çalışan ve işverene bazı yükümlülükler düştüğünü ifade eden Yıldız, “ İşveren işyerinde önlem almalı, çalışanları bilgilendirmeli, çalışanlarla işbirliği yaparak gerekli denetimleri yapmalıdır. Çalışanlar ise iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür” diye konuştu.

İş Yeri Hekimi Muzaffer Varol da iş güvenliği eğitimi kapsamında, meslek hastalıklarının sebepleri, hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması ile ilkyardımın önemi konularında stajyerlere bilgi verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.