banner460
banner128

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2021-2023 dönemi için yeni bir ekonomi programını açıkladı. Programın adı ‘'Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi…'’

Programla ilgili görüşümü yazmadan şunu açıklayım:

Bakan Albayrak’ın sıfatını bu kadar uzun yazmamın nedeni, tek başına ‘‘damat’’ veya ‘‘damat bakan’’ sözünün hakaret sayılarak bir vatandaş hakkında soruşturma açılmış olması.

Gelelim programa…

Cebim darda, gözüm ajanslarda; iki gündür bu anı bekliyorum. Emeklilere ve Antalya’ya bir şeyler çıkar diye iki beklentim var.

Sadece birine bir şeyler çıksa razıyım:

‘‘Ankara’da pişer Antalya’ya da düşer. Antalya’ya düşerse bize de sıçrar’’ modundayım. ‘‘Emekliye bir şeyler gelirse zaten Antalya da kazanır, emeklilerin yoğun olduğu bir kent’’ diyorum.

Televizyonlara bile güvenmedim, sunumun videosunu izledim.

Bakan bey, önceki ekonomi programlarını sunarken sıklıkla söylediği ‘‘burası çok önemli’’ vurgusunu bu kez kullanmadı.

2018’den önce ülkeyi başka parti yönetiyormuş gibi bir vurguyla konuşmasına başladı ve kendi döneminde hazırlanan programları, sağlanan başarıları(!) anlattı:

  • 2021-2022-2023 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programı lansmanına hoşgeldiniz. İlkini Eylül 2018'de açıklamıştık. Eski ismiyle her yıl eylülde ‘‘Orta Vadeli Program’’ adıyla açıklanan programımızı yeni ekonomi konsepti içinde her yılın eylül ayında açıklamıştık.
  • Yurtdışı kaynaklı finansal ve makro ekonomik dengesizliklerle yoğun bir şekilde mücadele ediyordu ülkemiz. Dengelenme süreci olarak ilk yılını ilan etmiştik. Kararlı politikalarla Türkiye muazzam bir başarı elde etti.
  • Ağustos 2018'de 7.20'lere yükselen dolar kurunu 2019 sonunda 5.95'lere indirdik. Cari işlemler açığını cari fazlaya çevirdik. Yüzde 6.4'lük büyüme oranını yakaladık. Covid 19'la dünya ekonomileri yeni sınamayla karşı karşıya kaldı. Ekonomik faaliyet çok sert yavaşladı. Kimi ülkeler ekonomilerini kapattı. İşsizlik tüm dünyada arttı.

Bakan Albayrak, COVID-19 salgını ile nasıl mücadele ettiklerini verilerle açıkladı; ‘‘destekleme paketlerinin 494 milyar liraya ulaştığını, bunun da milli gelirin 10’u olduğunu’’ söyledi.

Pakette sayılanlara baktım, ‘‘ihtiyaç sahibi 6.2 milyon ailemize 1000 lira destek’’ dışındakilerin tümü, vergi ve borç ertelemeleri, kredi (yeni borçlanma), işçi fonlarından sağlanan asgari ücretin yarısı tutarındaki kısa çalışma ödeneği vs…

Bakan bey yeni programı da şöyle açıkladı:

  • "Bu sene Yeni Ekonomi Programı'nın temasını 'Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi' olarak belirledik. YEP döneminde kamu yatırımlarını sağlık, demiryolu yatırımı, sulama projeleri, eğitim alanına yoğunlaştıracağız. Finansal istikrar için TL bazlı finansal ürünler teşviki, dolarizasyonun azaltılması öncelikli hedeflerden olacak.’’

Bunları duyunca geçilmeyen köprü, uçulmayan havalimanı, gidilmeyen otoyol, hastalanmamın dört gözle beklendiği hastanelerin vergileri aklıma eldi. Umudum bitmekle kalmadı rengim attı.

Maaşımı yeni almıştım. Cüzdana baktım, ne varsa mendile koyup düğüm üstüne düğüm attım. Bulunamayacak bir yere soktum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeki İçöz 4 yıl önce

Benim cebim delik,elini cebime sokarsa para yerine başka bişey bulur..