banner460
banner128

Değerli okurlar,

Daha önceki yazılarımda göçün altmışıncı yılında Almanya'da Türkiye kökenli politikacıların başarılarını yazmıştım. Bu yazımda 1960'lı yıllarda Hekimhan’dan Almanya’ya yoksulluktan ötürü göç eden insanların başarısından söz etmek istiyorum.

Bir gün değerli bir Alman dostumla sohbet ederken söz dönüp dolaşıp bazı ülke insanlarının özelliklerine geldi, Almanların disiplinli olmaları, dakik olmaları derken benim yaptığım bazı gözlemlerden elde ettiğim Almanların bir özelliği daha var. Ne diye sorduğunda dedimki Almanlar yabancı bir ülkeye gittiklerinde özellikle Almanların olmadığı yerleri tercih ederler ve bu durum Türklerde temamen farklıdır diye ekledim. Eğer bir Türk bir yere yerleşmişse, yanına mutlaka bir tanıdığını, bir arkadaşını veya bir akrabasını alır.

Örnek olarak ta Hekimhan’dan yıllar önce Rödermark’a gelmiş biri arkasından gelen tanıdıklara orada ev bulmuş, iş bulmuş ve bir çok Hekimhanlının oraya yerleşmesini sağlamasını göstermiştim.  Bugün 80 hane Hekimhanlı Rödermarkta yaşamaktadır. Burada yaşayan Hekimhanlıların büyük bir kısmı çok erkenden Almanya’da kalmaya karar vermiş ve bu kentte veya Almanyada pasif kişiler olarak kalmak istememişler. Madem biz burada yaşıyor, yaşayacağız ve kalıcıyız öyleyse sadece yönetilen değil yönetici de olmalıyız. Bizden sonra gelen kuşakların Avrupalılar ile rekabet etme kabiliyetlerini güçlendirip onlara bu olanağı sağlamalıyız diye karar almışlar. Alınan karar doğrultusunda hareket edebilmek ve gereğini yerine getirmek için nelerin yapılması konusunda fikir yürütüp araştırma yapmışlar. Araştırmada elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde varılan sonuç:

  1. Mutlaka örgütlenmeliyiz
  2. İlk başta kendimiz (yetişkinler) olmak üzere bizden sonraki kuşakları iyi eğitmeliyiz
  3. Bir iletişim aracımız olmalı
  4. Ekonomik olarak güçlenmeliyiz
  5. Kentin karar mekanizmalarında (partiler,Belediye Meclisi vs) yer almalıyız.

*

Alınan bu kararlar zaman içerisinde teker teker hayata geçirilir. İlk başta Türk Veliler birliği kurulur. Daha sonra bu Kurumun adı Alman dostlarımızdan gelen istek üzere Türk-Alman Dostluk Derneği olarak değiştirilir. Bir çok genç insan partilere üye olur Belediye Meclisine ve İl Genel Meclisine seçilirler. Aileler ile iyi iletişim sağlanır ve öğrencilerin eğitim durumu hakkında sürekli bilgi sahibi olunur. Yardıma ihtiyacı olan her öğrenciye mutlaka yardım edilir. Aileleri bilgilendirmek için uzmanlar davet edilir yaşamın her alanından bilgiler verilir çok yoğun bir çalışma yapılır. Çocukların ve gençlerin eğitimi sadece okul dersleri ile sınırlı değildir. Sosyal alanda Folklor, saz, yan flüt, keman kursları hazırlanır ve geziler tertiplenir ve düzenli hep birlikte spor yapılır. Amaç gençlerin özgüvenini güçlendirmek. Zira öz güveni olmayan kişilerin başarılı olma olanakları yok. Gençler ne kendi kökenlerinden ötürü utanacaklar nede kendi kökenlerini başkalrında üstün görecekler.

Yani bu genç kuşak bir dünya insanı olarak yetişecek. Türk – Alman dostluk Derneği yapmış olduğu çalışmalardan ötürü bir kaç kez Rödermark kentinin uyum ödülünü almıştır. Yıllardır yapılan bu çalışmaların artık bir muhasebesini yapma zamanı gelmiştir diye 2018 yılının uyum ödülü için bir proje hazırladık. Projenin özü şu:

Altmışlı yıllarda Hehimhandan Rödermarka göç eden 1.ci kuşağın eğitim ve ekonomik durumu nasıldı? 1.ci kuşak nasıl bir gelişme sağladı?

2.ci kuşak eğitim, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda nasıl bir gelişme gösterdi?

Ve 3.cü kuşağın Eğitim, sosyal, siyasal ve ekonomik alanda durumu nasıl? Bir bilimsel araştırma yapmak lazımdı. Rödermark Belediyesi, Avrupa Hekimhanlılar, Hekimhan köylerinden; Avrupa Kozdereliler ve İğdir köyü Derneği’nin destekleri ile  bu araştırmayı 2018 yılında gerçekleştirdik.

Araştırma çok detaylı. Ancak ben detaya girmeden bir kaç noktanın altını çizmek isterim.

  1. ci kuşak okur yazar ancak içlerinde sadece bir orta okul mezunu.
  2. ci Kuşakta meslek eğitimi hiç yok.
  3. ci kuşakta çok az insan Rödermarkta mülk sahibi

2.ci kuşak sadece dört kişinin okul diploması yok. Büyük bir çoğunluk 61% meslek eğitimi almış. 20% si akademik eğitim alıyor. 41% i almanya orta okul diplomasına sahip ve 71% mülk sahibi

3.cü Kuşak en büyük başarıyı eğitim alanında sağladı. 61% Akademik eğitim alıyor. Meslek eğitimi almayan kimse yok. %50’ si genç yaşına rağmen mülk sahibi.

Eğer yerli almanlar ile kıyaslarsak Rödermarktaki Hekimhanlılar bir çok alanda onlardan ilerideler. Özelliklede eğitim alanında. Yerli Almanlar arasında akademik eğitim alanları oranı yüzde elli iken Hekimhanlılar arasında yüzde 61.

*

Değerli okurlarım,

Bizi en çok sevindiren gençlerin eğitim düzeyleri. Bunun yanı sıra önemli bir şahsiyet Rödermark kentini ziyaret ederse Belediye Başkanı armağan olarak kentin tanıtım broşürünün yanı sıra bizim yayınladığımız araştırmayıda beraber veriyor. Rödermarkta yaşayan Hekimhanlıların başarısını yürekten kutluyorum.

*

Hıdır karademir

Nisan 2022 Rödermark

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.