banner460
banner128

Tarımı zayıflatan, Türk çiftçisini zora düşüren politikalardan vazgeçin

İYİ Parti Genel Başkanı  Meral Akşener, “Dünyayı saran salgının bize gösterdiği en önemli gerçeklerden biri, tarımın ülkemiz için ne kadar hayati öneme sahip olduğudur.” Dedi.  Akşener,.  İktidarın da bir an önce Türk Çiftsini zora düşüren ,  tarımı zayıflatan politikalardan vazgeçmesini istedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yaptığı yazılı açıklama ile iktidara çağrıda bulundu. Ege ve Akdeniz'de ürün kaybının yüzde 80-90'lara ulaştığına dikkat çeken Akşener, "Bu acil durum karşısında, henüz attığı somut bir adımı göremediğimiz iktidarı, İYİ Parti olarak hazırladığımız 4 maddelik acil önlem paketini devreye sokmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Akşener’in açıklaması şöyle.

“Türkiye, bir yandan dünyanın ardından ülkemizi de saran salgın hastalık ve sonuçlarıyla mücadele ederken aynı zamanda son dönemde yaşanan iklim değişikliğinin sonuçlarıyla da karşı karşıya kalıyor.

15-25 Mayıs tarihleri arasında Ege ve Akdeniz bölgelerimizde kavurucu çöl sıcaklıkları, ani hava değişimleri ve fırtına yaşandı.

Hava durumundaki bu ani değişiklikler, başta narenciye ve zeytin olmak üzere birçok tarım ürününü maalesef olumsuz etkiledi.

Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla ve Aydın’daki tarım alanları, sıcakların ve ardından gelen fırtınanın etkisiyle ağır hasar gördü.

Akdeniz bölgemizdeki ürün kaybının %95’leri bulduğu, Ege bölgemizde ise yüzde 80’leri bulduğu görülüyor.

Buğdayda yaşanan kayıplarsa %50’ler düzeyinde.

Dünyayı saran salgının bize gösterdiği en önemli gerçeklerden biri, tarımın ülkemiz için ne kadar hayati öneme sahip olduğudur.

Dünya ülkeleri yaşadıklarından önemli dersler çıkarırken, Türkiye’yi yönetenlerin de yıllardır uyguladıkları yanlış ve Türk çiftçisini zora düşüren, Türk tarımını zayıflatan politikalarından vazgeçip; tarımda ülkemizin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara dönük adımlar atması artık bir zorunluluk haline geldi.

Akdeniz ve Ege’de yaşanan afet, üreticimiz açısından son yılların en büyük afetidir.

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zaten büyük zorluklar yaşayan çiftçimiz, bu afetle birlikte daha da derinleşmiş sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda.

Bu acil durum karşısında, henüz attığı somut bir adımı göremediğimiz iktidarı, İYİ Parti olarak hazırladığımız 4 maddelik acil önlem paketini devreye sokmaya çağırıyorum:

1- Ege ve Akdeniz bölgelerimizi, tarımsal üretim açısından acilen afet bölgesi ilan edin.

2- Çiftçimizin, TARSİM sigortası kapsamına girmeyen, aşırı sıcak ve fırtınadan kaynaklanan zararlarını derhal poliçelere dahil edin, ortaya çıkan zararı tespit edip devletimiz tarafından karşılanmasını sağlayın.

3- Mağdur olan üreticilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarını faizsiz bir şekilde öteleyin, dönem sonunda da uygun ödeme koşulları sağlayın.

4- Bunlara ek olarak; çiftçilerimize daha önce defalarca söylediğimiz gibi acilen nakdi destek sağlayın.

Salgın hastalık tüm dünyaya gıda güvenliği ve gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmışken Türkiye’yi yönetenlerin, çiftçimizin karşılaştığı bu afete ilgisiz kalması kabul edilemez.

Türkiye büyük bir ülkedir ve çiftçisini içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmak için gerekli imkânlara sahiptir.

Afetten etkilenen üreticilerimiz ve aileleri içinde bulundukları bu zor zamanlarda devletlerini yanlarında görmek istiyor.

Sayın Erdoğan ve iktidarını bu haklı beklentiye sessiz kalmayıp, devlet ciddiyetiyle gereken adımları atmaya çağırıyorum.

Anahtar Kelimeler:
Meral Akşener
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.