banner460
banner128

Portakal ve zeytinden kötü haber!

MUSTAFA KAZIM AYDIN Antalya

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mayıs ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında online yapıldı. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Meclis’te kente, tarıma ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Eşini benzerini yaşamadığımız zor günler geçiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Çandır, bir yandan sağlığını korumaya çalışan insanların diğer yandan işini korumaya, ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Çandır, “Umuyorum ki, bu zor günleri kısa sürede geride bırakırız” dedi.


 ZEYTİN VE PORTAKALI PAHALI YİYECEĞİZ
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tarım sektörünün durumunu özetledi ve umut mesajından sonra kötü haber verdi. Başkan Ali Çandır, günlerdeki olumsuz hava koşullarının tarımı olumsuz etkilediğini söyledi ve şu bilgileri verdi:

‘‘Yaşanan ani yüksek sıcaklık, gece gündüz sıcaklık farkının artması ve fırtına, henüz çiçeklenme ve meyve tutum dönemini yaşayan ağaçlarda ciddi sıkıntılara neden oldu. Bazı meyvelerde verim ve kalite kaybı var. Portakalda söz konusu nedenlerle yüzde 20 ürün kaybı oldu. Zeytinde de yüzde 30 civarında ürün kaybı bekleniyor. Hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz. Yüksek kesimlerde meydana gelen don nedeniyle açık alandaki bazı ürünlerde de zarar oluştu.’’

ATB Başkanı Ali Çandır, salgın gölgesindeki genel ol durum hakkında da özetle şunları söyledi:

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATIMIZ ARTTI
- ‘‘Koronavirüs döneminde sebze üretiminde ve ihraç edilen sebzenin nakliyesinde bazı aksaklıklar görülse de sektör genel olarak iyi bir dönem geçirdi. Yaş meyve sebze ihracatımız Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi.’’

‘ÇİÇEKLER SERALARDA KALDI’
- ‘‘Süs bitkilerinin bu dönemden olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer aldı.  Kesme çiçekte yüzde 65 ve diğerlerinde yüzde 100 oranında ürünler serada kalmış durumdadır. İhracat mart ayında yüzde 14, nisanda yüzde 21, ocak-nisan döneminde yüzde 11 düşmüştür.’’

‘İHRACATTA ARTIŞ VAR’

- ‘‘Antalya’nın Ocak-Nisan dönemi toplam ihracatı yüzde 1.5, tarım ihracatının yüzde 12 arttı. Ancak turizm ve dış piyasaya yönelik üretim ve ticaret yapan su ürünleri sektöründe işler durdu. Önceki gün su ürünlerine bir destekleme kararı çıktı.”

‘TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE TALEP ARTTI’
- ‘‘Otel, restoran, okul, üniversite ve resmi kurum yemekhanelerinin kapanması nedeniyle et, süt ve süt mamulleri, reçel, pekmez, lokum, mantar, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerin toptan satışları durma noktasına geldi. Et sektöründe ramazan ayının da etkisiyle perakende de artış görülmüştür.’’

- ‘‘Tıbbi aromatik bitkiler sektöründe, özellikle tıp ürünleri olması nedeniyle artış görüldü. Tıbbi aromatik sektörü salgın ve sonrasında olumlu etkilenecek sektörlerden biri olacak.”

- ‘‘Hububat sektörü hava koşulları nedeniyle verim, kalitede iyi bir dönem yaşadı…’’

‘HAVA KARGO TAŞIMAYA DESTEK GELDİ’
Koronavirüsün ülkede görülmesiyle birlikte Borsa’da, işletmelerde sağlık önlemlerini artırdıklarını belirten ATB Başkanı Çandır, üyelerin görüşleriyle sektörel sorunları, talepleri ve çözüm önerilerini içeren anketler yaptıklarını, raporlar hazırladıklarını, resmi yazılarla bunları ilgili kurumlara ilettiklerini kaydetti ve şu bilgiyi verdi:

“Taleplerimizin takipçisi olduk. Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı ile TOBB Başkanımızın katılımıyla düzenlenen tüm toplantılarda da bu taleplerimizi dile getirdim ve anlık sorunlarımızı direkt olarak paylaşma imkanı buldum. Sektörümüzün çeşitli ötelemelerden faydalanabilmesi için mücbir sebep kapsamına alınması talebimiz henüz uygun bulunmasa da tarımsal dış ticaretin dünya ile rekabetçi koşullarda yapılabilmesi için hava kargo taşıma giderlerinin desteklenmesi talebimiz uygun bulunmuştur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

‘MÜCBİR SEBEP KAPSAMI GENİŞLETİLSİN’
Üyelerden gelen ve ilgili yerlerde ilettikleri taleplerin bir bölümünün olumlu sonuçlandığını, bir bölümünün kısmen gerçekleştiğini bildiren Çandır, güncel taleplerini şöyle sıraladı:
“Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, kamudan kesinleşen alacakların ödenmesi, KDV alacağı kadar koşulsuz/şartsız KGF kefaleti sağlanması, kira destek mekanizması geliştirilmesi, geçici verginin birinci taksitinin ikinciyle birleştirilmesi, normalleşme döneminde esnek çalışmanın kolaylaştırılması, kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması.”

‘STANDARTLARIMIZI YÜKSELTMELİYİZ’
ATB Başkanı Ali Çandır, salgın döneminde iş dünyasının genel görünümünü de özetledi ve salgın sonrası dönem için bazı öngörü ve önerilerde bulundu:

‘‘İş yapma biçimi ve donanım düzeyi itibariyle koronavirüs dönemine en hızlı ayak uyduran sektörler bilişim, sanayi ve tarım oldu. Ticaret sektörü iş yapma biçimi itibariyle turizm ve lojistik sektörlerinden daha iyi, donanım düzeyi itibariyle ise daha geride yer almaktadır.

Dolayısıyla tarım başta olmak üzere tüm sektörlerdeki işletmelerimizde standartlarımızı yükseltmeli, iş planlarımızı daha fazla veri ile tasarlamalı, risk senaryosu sayımızı artırmalı ve tüm performans ölçümleme kriterlerimizde değişikliğe gitmeliyiz.

‘VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ’
Yapılan çalışmalar ve açıklamalara göre salgının sona ermesi ve eskisi gibi normal hayatımızı sürdürmemiz mümkün görünmüyor. Buna karşılık kademeli ve korumalı bir ekonomik ve sosyal hareketlenme yaşamaya başlayacağız. Bu hareketlenmenin adı ister yeni normal olsun ister başka bir şey; esas olan, virüs ile yaşamayı öğrenmemizdir. Tedbirleri tavizsiz uygulamamız da hayati önemdedir. İş hayatımızla ilgili öğreneceklerimiz de belirli oranda buna bağlıdır.

BORÇ VE MALİYET YÖNETİMİ
Önümüzdeki dönemde iş ve ekonomik hayatın temelini iki konu oluşturacak. Bunlardan ilki borç yönetimi, ikincisi ise maliyet yönetimi olacaktır.

Büyük darbe alan iş hacminin yarattığı ciro ve tahsilat sorunlarının kaçınılmaz sonucu olarak mevcut borçlarımızı daha da artırmak zorunda kaldık. Ödemeler sistemimiz de ciddi tıkanıklığa uğramış durumdadır. Önümüzdeki günlerde iş hayatının kademeli hareketlenmesiyle yavaş bir hızda ve düşük bir kapasitede çalışma söz konusu olduğunda ilk karşı karşıya kalacağımız sorun, yüksek maliyetler olacaktır. Özellikle sabit maliyetlerimizin yükü, bizleri alışık olmadığımız ölçüde zorlayacaktır.

İnsanlarımızın gelirleri de ciddi boyutta erozyona uğramışken talepte kısa sürede canlılık beklemek doğru olmayacaktır. O halde bir taraftan borçlarımızı diğer taraftan da maliyetlerimizi yönetmeye odaklanmalıyız.”

‘ANTALYA EKONOMİSİ DARALMA KISKACINDA’
Başkan Çandır, Antalya ekonomisinin ülke ekonomisinden farklı bir kıskaçta olduğunu da belirtti ve durumu şöyle anlattı:

‘‘Döviz hareketliliğinin tetiklediği krizlerden Antalya şimdiye kadar başarıyla çıktı. Ancak bu defa Antalya ekonomisi, ülkemiz ortalamasının çok üzerinde bir zorlukla ve daralmayla karşı karşıyadır. Karar vericilerimizden taleplerde bulunurken kentimizin içinde bulunduğu bu aşırı zor durumun dikkate alınmasını her seferinde dile getirdik. Getirmeye de aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”

‘100 YILIMIZI KUTLUYORUZ’
1920 yılında kurulan Antalya Ticaret Borsası’nın 23 Haziran’da 100 yılını kutlayacağını belirten Çandır, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde kurulan 3. ticaret borsasıyız. Kentimiz tarımı ve ticaretinin gelişimi için çalışmanın yanı sıra kentimizi ilgilendiren tüm konularda söz söyleyen, inisiyatif üstlenen, proje üreten, maddi ve manevi tüm felaketlerde taşın altına elini koyan ve örnek olan ATB’nin 100. yılını da bu kapsamda kutlayacağız. Fakat kutlamalarımızı virüs nedeniyle önümüzdeki dönemde yaşayacağımız gelişmelere göre sınırlı tutacak ve belirli bir takvime yayarak düzenleyeceğiz.”

MANAVOĞLU VE ŞENCAN’I ANDI
Mayıs ayında iş ve siyaset dünyasından Muratpaşa Belediyesi’nin ilk Başkanı Mehmet Manavoğlu ile hayırsever kimliğiyle ön plana çıkan iş insanı İbrahim Şencan’ın yaşamını yitirdiğini anımsatan Çandır, Manavoğlu ve Şencan’a Allah’tan rahmet, sevenleri ve ailelerine baş sağlığı diledi.
Toplantıda meclis üyeleri de yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.