banner460
banner128

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü

“Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. 'Direneceğim' diyen Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu'nu terk etmedi. Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yargı kararı Meclis Genel Kurulunda okunarak milletvekilliği düşürüldü. Böylece HDP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki sandalye sayısı 55’e indi.

‘DİRENECEĞİM’ DEDİ, TERK ETMEDİ

Gergerlioğlu’nun, hakkında kesinleşen yargı kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı. Bu sırada ise Gergerlioğlu’nun kesinleşen yargı kararı Meclis’e gelmişti. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti.

“BU KARARI TANIMIYORUZ”

Daha sonra Meclis’te başlayan tartışmalar sonrası oturuma ara verildi. Verilen arada parti sıralarından protestolar arasında açıklama yapan Gergerlioğlu, “Bu Anayasayı çiğneyen bir karar. Bu hukuka aykırı bir karar. Bu siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım ve hayatım da insan hakları mücadelesiyle geçti. Kürt meselesinde insan haklarına uygun, barışçıl bir çözüm önerdiğim için şu anda cezalandırılıyorum” ifadelerini kullandı.

“ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI BİLE BEKLENMİYOR”

“İstedikleri kadar uyduruk cezalarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar, uyduruk yargı kararlarıyla, Anayasayı çiğneyen kararlarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar. Biz yolumuza devam edeceğiz” diyen Gergerlioğlu, “Evet bugün karar okundu, prosedürel olarak milletvekilliğimin düşürüldüğü iddia ediliyor ama Meclis'in duvarında yazıyor: ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Milletin iradesine aykırı bir karardır. Milletin iradesi; Anayasanın tecelli etmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararının beklenmesidir. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bile beklenmiyor” şeklinde konuştu.

“ENİS BERBEROĞLU GİBİ BENİM DE MECLİS'E DÖNECEĞİM KESİN”

Milletvekilliği düşürülen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, milletvekili vasfını yeniden kazanmasının ardından TBMM'ye geri döndüğünü anımsatan Gergerlioğlu, “Enis Berberoğlu'nun burada vekilliğinin düşürüldüğü zamanı hatırlıyoruz. Hepimiz protesto etmiştik ve sonra sayın Berberoğlu buraya tekrar vekil olarak geri döndü. İkinci defa aynı olayı yaşatmak istiyorlar. Benim de buraya geri döneceğim kesindir. Bütün bunları bile bile vekilliğimi düşürüyorlar çünkü kendi bütün ayıplarını, bütün ihlallerini defalarca yüzlerine vurdum, vurmaya devam ediyorum” açıklamasını yaptı.

“AKP SIRALARI KAÇTI”

Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Biz mücadelemize devam ediyoruz. Burada bu hukuksuz karara karşı tüm arkadaşlarımıza beraber Meclis'i terk etmeyerek direniyoruz. Biz burada esaslı bir direniş yapıyoruz ve Ak Parti sıraları kaçtı. Tek kelime bir şey diyemediler. Büyük bir mahcubiyet yaşadılar. Ak Parti sıraları kaçmış durumdadır. Bu kararı savunacak tek bir cümle edemediler. Apaçık bir şekilde bir barış paylaşımı yapmışım, 4.5 yıldır bu paylaşım hala yayında. Herhangi bir erişim yasağı yok, herhangi bir soruşturma yok, retweet eden başka birisine de soruşturma yok ama bana 2.5 yıllık ceza var. Ben seçildikten sonra da yargılamanın durması gerekiyordu.”

GENEL KURUL KAPANDI, HDP’LİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Meclis Başkanvekili Celal Adan Genel Kurulu tekrar açtıktan sonra Gergerlioğlu’nun salondan ayrılmasını istedi. Bu arada HDP milletvekilleri slogan atarak sıra kapaklarına vurmayı sürdürdü. Bunun üzerine Adan tekrar ara vererek grup başkanvekillerini görüşmeye davet etti.Celal Adan verilen aranın ardından Genel Kurulu açtıktan sonra, Gergerlioğlu’nun dışarı çıkmasını rica etti, idare amirlerini göreve davet etti. AK Partili Meclis İdare Amirleri Alpay Özalan ve Ali Şahin Gergerlioğlu’nu çıkarmak için HDP grubuna doğru gitti. HDP milletvekilleri ise Gergerlioğlu’nun önünde set oluşturdu. Bu arada gerilim ve itişmeler yaşandı. Bunun üzerine oturuma tekrar ara verildi. Kısa süre sonra geri dönen Celal Adan kavga ve gürültü durumunda genel kurulun kapatılmasını öngören içtüzük maddesine dayanarak Genel Kurulu kapattı.
 

1 YIL 10 AY CEZAEVİNDE KALACAK

Gergerlioğlu, 2018'de milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de “PKK/KCK propagandası yapmak” suçundan hapse mahkum edilmişti.Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti.Yargıtay 16. Ceza Dairesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na ‘terör örgütü propagandası yapma' suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını geçtiğimiz ay onamıştı.Doktor ve insan hakları aktivisti, Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 Ocak 2017′ de 679 sayılı KHK ile devlet memurluğu görevinden ihraç edilmişti.İhraç edilene dek İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde Uzman Doktor olan Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce Mart 2017'de kurulan “Hak ve Adalet Platformu”nun sözcülüğünü yapıyordu. Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak. (sözcü)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.