banner460
banner128

Öğrencilerin borçlarını neden affetmiyorsunuz?

Kıdem tazminatı ve iş güvencesini ortadan kaldıran AKP’nin yasa teklifi görüşmeleri TBMM Genel kurulunda devam ediyor. Teklifin görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat “ Niye  öğrencilerin kredi borçlarını affetmiyorsunuz, sebebi ne?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Özgür Karabat, TBMM Genel Kurulunda vergi afları ile ilgili yaptığı konuşmada bu iktidar döneminde 8 kez yapılandırılma yapıldığını belirterek, “Soruyorum şimdi, niye bu yasada öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu kredilerinin tamamını affetmiyorsunuz? Bu çocukları, bu gençleri işsiz bırakan siz değil misiniz, on sekiz yıllık iktidarınız değil mi? İşsiz bıraktığınız bu gençlerden siz şimdi nasıl bu paraları geri istiyorsunuz da affetmiyorsunuz? Her şeyi affediyorsunuz, önünüze gelenin vergi borcunu affediyorsunuz, 5'li çetenin vergilerini affediyorsunuz. Niye bu öğrencilerin kredi borçlarını affetmiyorsunuz, sebebi ne?” sorularını yöneltti.

Vatandaş Vergi Ödeyemez Halde

Karabat, kanun teklifiyle bir kısım vergi borçlarını taksitlendirmeyi, bir kısım kamu alacaklarını ötelemeyi, bir kısmının faizinin silmesinin gündeme getirildiğini belirterek “Peki, neden bu hâldeyiz? Vatandaş neden vergi borcunu ödeyemiyor da taksitlendirmeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Ya da neden vergileri tahsil edemiyorsunuz da bugün bu yasalara ihtiyaç duyuyorsunuz? Eğer vergi sisteminiz adaletsizse, vergi politikalarınız istikrarsızsa böyle yasalara her zaman ihtiyaç duyarsınız.” dedi.

Açıklamasının devamında kayıt dışı gelirlerin kayıt altına alınamadığını ifade eden Karabat, “Haksız vergiler var. İstikrarsızlık var; çünkü AKP Hükûmeti döneminde tam 8 kez yapılandırma yapıldı. Emile Zola diyor ki: ‘Pırlantadan alınmayan vergi kitaptan alınıyordu, pırlantadan alınmayan vergi ekmekten alınıyordu çünkü pırlanta alandan değil, kitap okuyandan korkuyorlardı.’ dedi.

İflas Etmiş Vatandaştan Vergi Almak Vicdansızlıktır!

Ekonomik krizin vatandaşı vergi ödeyemez hale getirdiğine işaret eden Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü: “Son üç yılda -2016, 2017, 2018- 163 milyar toplamayı düşünmüşsünüz ama toplayamamışsınız, 73 milyar toplamışsınız ve şimdi takriben 454 milyarlık bir rakamı tekrardan yapılandırmaya sokuyorsunuz. Sonuçlarının ne olacağını az çok tahmin ediyoruz; çünkü esası düzeltmeden şeklî yaptığınız düzenlemelerin hiçbirinden sonuç alamayacağınızı biliyoruz. İflas etmiş vatandaştan, iflas etmiş esnaftan vergi almayı bekliyorsunuz. Açık bir şekilde şunu söylemek isterim ki sizin politikalarınız iflas etti ve bu politikalarınız şimdi vatandaşı iflas ettirip vergi ödeyemez duruma getirdi”

VERGİLER FAİZ ÖDEMELERİNE GİTTİ

18 yıllık AKP iktidarının büyük bir yoksulluk yaratarak vatandaşı vergi ödeyemez hale getirdiğini belirterek; “On sekiz yılın sonunda; vergi ödeyemeyen esnaf, vergi ödeyemeyen vatandaş, on sekiz yılın sonu bu. Topladınız şimdi vergiyi, nereye ödeyeceksiniz? 2020 bütçesinde yüzde 19 faiz gideri, 2021 bütçesinde yüzde 20 faiz gideri. Alın vergiyi, faize verin; alın, faize verin. Politikanızın özeti bu!” dedi.

SALGIN YOKMUŞ GİBİ HAREKET EDİYORLAR

Covid-19 salgının daha da ağırlaşarak devam ettiğini hatırlatan Karabat; salgın sürecinde tüm dünyanın tarım politikalarını gözden geçirdiğini belirterek olası bir gıda krizinin yaşanması durumunda vebalin iktidarda olduğunu belirtti. Hükümetin Covid-19 bitmiş gibi hemen vergi tahsilatına yönelmesini eleştiren Karabat;

“Salgın başlayınca tarım politikalarını, gıda ihtiyacını, gıda krizini konuştuk, değil mi? O zaman en çok korumamız gereken kim? Çiftçi. Neden çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunu, Ziraat Bankasına olan borcunu ötelemiyorsunuz, niye affetmiyorsunuz? Eğer siz çiftçiyi korumazsanız yarın bir gün bu Covid'in ikinci dalgasında gelen açlıktan sorumlu olmayacak mısınız? Salgın bitti mi, niye hemen tahsilata başlıyoruz, niye süreyi uzatmıyoruz? Kriz devam ediyor, Covid-19'un ikinci dalgası yaşanacak farkında değil misiniz?” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.