banner460
banner128

Gürer: Ramazan paketi yüzde 100 zamlandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ortalama bir ramazan paketinin geçen yıla göre yüzde 100 oranında zamlandığını söyledi. Gürer, “Açıklanan resmi enflasyon rakamları ile mutlakta yangına neden olan enflasyon arasında çok fark var” dedi.

RAMAZAN PAKETİYLE BASIN TOPLANTISI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içerisinde bazı gıda ürünlerinin bulunduğu Ramazan paketi ile TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

RESMİ ENFLASYON RAKAMLARI İLE GERÇEK RAKAMLAR UYUŞMUYOR

Gürer, resmi kurumlar tarafından açıklanan enflasyon oranı ile yurttaşların sırtına yüklenen enflasyon arasında ciddi farkı basın toplantısına getirdiği bir ramazan paketinin içinde yer alan ürünlerin, geçen yıl ve bu yılki etiket fiyatlarını karşılaştırarak yaptı.

RAMAZAN PAKETİ BİR YILDA YÜZDE 100 ZAMLANDI

CHP Milletvekili Gürer, Basın toplantısına getirdiği ramazan paketinin içinde yer alan çay, makarna, nohut, hurma, arpa şehriye, yağ, zeytin, salça, tuz, bulgur, reçel, çorba ve pirinç gibi ürünlerin geçen yılki değerinin 49.90 lira iken aynı ürünlerin bugünkü değerinin ise 99.90 lira olduğunu belirtti. Bir ramazan paketinin bir yıl içindeki fiyat artışının kıyaslandığı ürünlerin içinde peynir, et, ekmek, sebze gibi ürünleri de olmadığına dikkat çeken Gürer, “Resmi rakamlara göre yıllık enflasyon oranı yüzde 20, gıda enflasyonu ise yüzde 32 olarak açıklandı. Ancak mutfaktaki yangına baktığımızda gerçek enflasyon oranı ortaya çıkıyor. Ortalama bir ramazan paketindeki ürünlerin fiyat artışı geçen yıla göre yüzde 100 oranında artmıştır” dedi.

ENLASYONUN DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEMEK İNANDIRICI DEĞİL

Rakamların yüksek enflasyonu tüm çıplaklığı ile ortaya koyarken, yapılan resmi açıklamalarda enflasyonu düştüğünün söylenmesinin inandırıcı olmadığını kaydeden CHP Milletvekili Gürer, gıda fiyatlarındaki artışları düşürmeden enflasyonu aşağı çekmenin mümkün olmayacağını, bunun da ürün maliyetlerini aşağı çekmekten geçtiğini ifade etti.

HAYVANCILIKTA GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI

İktidarın uyguladığı yanlış tarım politikalarının Türkiye’de tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini anlatan Gürer, “Sadece hayvancılıkta yaşanan sorunları ele alsak bile ülkemizde yaşanan bu enflasyonun nedenini ortaya koyabiliriz. Yeme bir ay içinde 3 kez zam geldi. Geçen yıl 12 lira olan yonca bu yıl 30 liraya çıktı. Böyle giderse samanı bile tekrar ithal eder hale geleceğiz. Şu anda Anadolu’da süt inekleri kesiliyor. Maliyeti, getirisinden daha pahalı olduğu için üreticiler besicilikten uzaklaşıyor” diye konuştu.

SORUN İTHALATLA ÇÖZÜLMEZ

Tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşanırken, iktidarın çözümü ithalatta aradığına işaret eden Gürer, “Buğday, arpa, mercimek, nohut, fasulye, et ve tüm gıda ürünlerinde ithalata yöneliniyor. İthalata yönelmek demek, tarımda üretimden uzaklaşmak demektir. Milli Tarım Projesi adıyla sunulan ve henüz uygulamaya geçmeyen bir projeye göre tarım holdingler eliyle yürütülecek. Bu kesinlikle Türkiye gibi ülkelerde uygulanabilecek bir yöntem değildir. İşsizliğin 8 milyonu aştığı bir yerde kırsala yönelmeden, tarım arazileri değerlendirilmeden, üretim yapılmadan tarımda ve hayvancılıkta düze çıkılamaz” ifadelerini kullandı.

Ürünlerde fiyat artışına neden olan etmenlerden birinin de girdi fiyatlarındaki artış olduğunu belirten CHP Milletvekili Gürer, girdi fiyatlarının düşürülmeden, gıda fiyatlarının ucuzlamasının mümkün olmayacağına işaret etti.

CHP Milletvekili Gürer, patates ve soğanın bile ithal edildiği bir sürece gelindiğine de dikkat çekerek, “Bugün için yaşadığımız sorunların temelinde yanlış tarım politikaları ve uygulamaları yatıyor. İnsanların gelirlerine göre tüketim varlıkları düşerse iktidarın bunu düşünmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

GÜNDEM SİYASET AMA, MUTFAKTA DA YANGIN VAR…

Türkiye’de bugünlerde siyasi gündemin daha çok konuşulduğunu söyleyen Gürer, ancak insanların alım gücündeki düşüş gözönüne alındığında gerçeklerle er ya da geç toplumun bütünündü bu sorunlarından kaynaklanan sıkıntıların yaşanabileceğine vurgu yaptı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Milletvekili olarak, yaşanan sorunları dile getirirken çözüm önerilerini de sunduğunu anlatan Gürer, “Şu anda gördüğünüz gibi mutfakta yangın var, yurtdışına gönderdiğimiz ürünler iade ediliyor. Tarım ve hayvancılık zor bir dönemden geçiyor. Tarımda ve üretimde ekim alanları daralıyor. Seçim öncesi ve sonrası farklı yorum ve değerlendirmelerin yarattığı olumsuzlukları gözlemlediğimizde ciddi anlamda tarım politikasına, bilinçli, planla tarım uygulamalarına ihtiyaç olduğu görülüyor. Uzun vadede Türkiye’de sorununu çözebilmek için ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde yalnızca tarımla uğraşan köylü çocuklarının sınavsız alınacağı okullar oluşturup, bunların okulu bitirdiklerinde devlet arazileri tahsis edilerek ve teşvik edilerek tarımda kalabileceği projeleri iktidara öneriyorum.  Köy enstitüleri bu uygulamanın farklı bir modeli idi. 4.5 milyon hektar tarım arazisi kayboldu. Ekim yapılamıyor. Köyler boşaldı. Her boşalan köy yeni sorunlara bizi hazırlıyor” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.