banner460
banner128

Gazetelere verilen ilan kesme cezaları ve gerekçeleri açıklansın!

Hangi  gazeteye kaç gün ilan kesme cezası verildiğini ve cezaların gerekçelerinin açıklanmasını isteyen  CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan,  ayrıca BİK tarafından gazetelere verilen reklam ve ilan gelirlerinin dağılımının şeffaf bir şekilde halkın bilgisine açılmasını önerdi.

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar EMECAN, Basın İlan Kurumu’nun gazetelere verdiği ilan kesme cezalarını TBMM gündemine taşıdı. Emecan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, bu cezaların muhalif basını susturma aracı olarak kullanılıp kullanılmadığını sordu. Hangi gazeteye kaç gün ilan kesme cezası verildiğinin açıklanmasını isteyen Emecan, basın ahlak esaslarının ihlali adı altında kesilen bu cezaların gerekçelerinin açıklanmasını istedi. BİK tarafından gazetelere verilen reklam ve ilan gelirlerinin dağılımının şeffaf bir şekilde halkımızın bilgisine açılması gerektiğini belirten Emecan, bu konuda açıklama yapılmasını istedi.

Emecan’ın soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını arz ederim.

Emine Gülizar EMECAN

  İstanbul Milletvekili

Basın İlan Kurumu Resmi internet sitesinde, “Resmi ilanların dağıtımında adaletsiz davranıldığı gerekçesiyle hükümet ile gazeteleri karşı karşıya getiren uygulamaya son vermek amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürmüştür” denmektedir.

Oysa kurum uzun zamandır tarafsızlığını yitirmiş ve muhalif gazeteleri cezalandırma aracına dönmüştür. BİK’in internet sitesinde bulunan bilgiye göre, 10 Ocak – 1 Haziran 2020 arasında gerçekleşen 11. Genel Kurul toplantısında “basın ahlak esaslarını ihlalden” toplam 39 ulusal ve yerel gazeteye 316 günlük ceza verildiği görülmektedir. Oysa 2019’un ilk dokuz ayında “basın ahlak esaslarının ihlali” nedeniyle toplam altı gazeteye yalnızca 9 günlük ceza verilmiştir.

BİK, verdiği bu cezalarla gazetelerin büyük gelir kayıpları yaşamalarına ve basılı yayınlarının kapanmasına neden olabilecek kararlar almaktadır.

Sorular:

  1. Ocak-Temmuz 2020 tarihleri arasında BİK tarafından ilan kesme cezası verilen gazete sayısı kaçtır.
  2. Bu gazetelere toplamda kaç gün ilan kesme cezası verilmiştir?
  3. Ceza verilen gazeteler hangileridir ve ceza kesilen gün sayıları kaçtır?
  4. Gazetelere “basın ahlak esaslarını ihlalden” verilen ilan kesme cezalarının ihlal gerekçeleri nelerdir?
  5. Verilen bu cezaların muhalif basını susturma aracına dönüştüğü eleştirileri hakkındaki düşünceleriniz nedir?
  6. BİK’in reklam ve ilan gelirlerinin gazetelere dağılımının şeffaf bir şekilde halka açıklanması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Anahtar Kelimeler:
Emine Gülizar Emecan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.