banner460
banner128

CHP’NİN TARIM ZİRVESİNE BÜYÜK İLGİ

 Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen zirveye  160 CHP’li belediye ve 300 kooperatifle birlikte üreticiler de yer aldı. Kurum yetkilileri zirveyi çok olumlu bulurken, vatandaşların da ilgisinin pandemi şartlarına rağmen büyük olduğunu bildirdiler.   Zirveye katılan bazı kurum yetkilileri Tarımsal Kalkınma Zirvesini gazetemize değerlendirirken, bazı belediyelerin de zirveye ilişkin görüşlerini derledik.

Büyükçekmece’de bilimsel tarım

Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ne katılan Büyükçekmece Belediyesi’nin kurduğu stantta  Büyükçekmece’de üretimine başlanan Ata Tohumu Siyez Buğdayı, Celaliye Bamyası gibi ürünlerin yanı sıra yine Büyükçekmece Belediyesi tarafından çiftçilere ücretsiz hizmet verecek olan toprak analiz cihazı katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Kurulan stantlarda Büyükçekmece Belediyesi ve kooperatiflerin işbirliği ve dayanışmasıyla gerçekleşen tarım alanındaki projeler, standı ziyaret edenlere anlatıldı. Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin, belediyenin standını ziyaret eden ziyaretçilere Büyükçekmece Belediyesi’nin tarım faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Şahin,  Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün tarıma çok önem verdiğini, bu dönem tarım ile ilgili çalışmalar için belediye bünyesinde Tarım Müdürlüğü kurulduğunu bu müdürlüğün üniversitelerle işbirliği içinde bilimsel temelli bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Üç üniversite ile çalışıyorlar

Öte yandan Büyükçekmece Belediyesi Tarım Müdürü Gözde Göçmen Öztürk’den  Tarım Zirvesi’nde sergilenen ürünler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldık.  Göçmen’in değerlendirmesi ise şöyle:

“Büyükçekmece belediyesinin destekleriyle kurulmuş olan  tarım pazarlama kooperatifi var. Bu kooperatifin ürünleri var burda. Ayrıca Belediye Tarım müdürlüğünün ürettiği lavanta yağı, lavanta kolonyası, lavanta sabunu var.

Bir yıl önce belediyemizde Tarım Müdürlüğü kuruldu. Sayın Başkanımız Hasan Akgün’ün talimatları doğrultusunda tarım akademisi kurduk. Tarım Akademisi’nde; öncelikle organik tarım, aromatik bitkiler kursu, kent tarımı kursu, aroıcılık kursu, tarımda yeni uygulamalar kursu verdik. Bu kurslar pandeki şartlarında on-lıne olarak devam etti.  Pandemi şartları uygun olursa yüz yüze devam edecek bu kurslarımız.

Onun dışında;  çörek otu, lavanta diğer ürünlerle ilgili denemeler yapıyoruz. Daha sonra bunları tarımla uğraşan vatandaşlara anlatarak onlara yardımcı olmak istiyoruz. Bu çalışmalarımızı tek başımıza değil; Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi , Bezmi Alem Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz.

Burası çok güzel. Diğer belediyelerin yaptığı çalışmaları birebir görme şansımız oldu. Zaten bir çoğunu sosyal medyadan takip ediyorduk. Burada birebir gördük. Bilgi alışverişinde bulunduk. Ortak projeler geliştirebileceğiz.

Böyle bir Tarım Zirvesi İstanbul’da ilk kez yapılıyor. Tarımsal üretim ülkemiz açısından gerçekten hayati derecede önemli. “

Akhisar Belediyesi 1.5 ton zeytin üretiyor

Tarım Zirvesi’nde yer alan belediyelerden biri de Manisa’nın Akhisar Belediyesi oldu. Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Kayserili tarıma ilişkin çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.

“Akhisar Belediyesi olarak iki yeni kooperatif kurduk. Bir tanesi Toluca Zeytin Kooperatifi, diğeri  İki Akhisar Kadın kooperatifi. Bu iki kooperitifinde en büyük destekçisi belediyemizdir.  Zeytin kooperatifine araç ve nakit desetği veriyoruz. Yine Kadın kooperatifine yer verdik. Sosyal belediyeciğilin gerektirdiği her şeyi yapıyoruz.

Bizim belediye  olarak üç bin dönüme ait zeytinlik var. Bir yılda 1.5 tona yakın zeytin elde ediyoruz. Bir kızmını kendimiz pazarlıyoruz. Karakılçık buğdayımız. Belediyemize ait arazilere gerek normal bugday karakılçık üretiyoruz.

Kadın kooperitifimize üyeleri kadınlar. Tarhana, zeytin yağı, kendileri pazarlıyor. “

Esenyurt’ta “ Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda”

Esenyurt Belediyesi, 160 CHP'li belediyenin yanı sıra 300'ün üzerinde tarım kooperatifinin katıldığı bu zirvede, üç gün boyunca tarımsal alanda yaptığı çalışmaları, projeleri ve ilçeye özgü değerleri ziyaretçilere aktarma fırsatı yakalıyor. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un geliştirdiği “Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda” projesi ile diğer belediyelere de örnek olan Esenyurt Belediyesi, bu projelerde iş birliği yaptığı üretici kooperatiflerin de ürünlerini tanıtıyor. 

Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Veysel Bal, diğer belediyelere örnek olan tarım politikalarını anlattı. Anadolu’daki çiftçi kooperatiflerinden alınan ürünleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz verdiklerini söyleyen Başkan Yardımcısı Bal, “Kooperatiflerimizin doğal ve kendi ürettikleri ürünleri standımızda sergiliyoruz. Kooperatiflerin birbirlerini tanımalarını amaçlıyoruz. Böylece kaynaşma olacaktır ve bu da tarıma büyük destek sağlayacaktır” diye konuştu.

Amasya’dan soğan, Nigde’den patates aldı

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un, seçim vaatleri arasında yer alan ‘Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda’ projesiyle ihtiyaç sahiplerine destek olduklarını söyleyen Tarımsal Hizmetler Müdürü Haşim Baki ise, “Amaç, tarımı geliştirmek. Kent değil, kırsaldaki çalışmaları artırmaktır. Bu konuda başarılı olabilirsek ne mutlu bize. Hem Amasya’dan 300 ton soğan hem de Niğde’den 300 ton patates alarak ihtiyaç sahibi komşularımıza dağıttık. Bunun da amacı, harekete geçirmekti. Bizim yaptığımız zamanında almak ve sistemli şekilde dağıtımını gerçekleştirmekti. Burada amaca ulaşıldı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ataşehir’in halılarına ilgi

Zirvede yer alan belediyelerden biri de Ataşehir Belediyesi. Belediye yetkilileri Semra Bozyılmaz,  Sünbül Gülşen zirveyi çok olumlu bulduklarını vatandaşın ilgisinin de çok iyi olduğunu belirtirken, özellikle Ataşehirli kadınların ürettiği el dokuması halının büyük ilgi çektiğini  belirttiler. Bozyılmaz ve Gülşen, “ Burada Ataşehir Beledeiyesi’nin kadınlarımızın yaptığı ürünler var. Yaprak sarma var,  kurabiyeler var, diğer yiyecekler var. Halı var.  Belediye olarak 4 adet atölyemiz olacak. Bu atölyelerede farklı çalışmalar yapılacak. Yeni başladık.

Kendimizi daha iyi tanıtabilmek adına, ürünlerimizi tanıtmak adına güzel. Bir çok belediye katılmış. Çok güzel ürünler var. “ dediler.

Beylikdüzü Yaşam Bahçesi ürünleriyle Tarım Zirvesi’nde

Beylikdüzü Belediyesi’de Zirvede;  kent tarımında üreten, paylaşan ve kendi kendine yeten bir kent olma yolunda kente kazandırdığı Yaşam Bahçesi’nden elde edilen mahsuller ve ilçe halkının toprakla olan bağını kuvvetlendirmek ve kent tarımını desteklemek amacıyla oluşturulan 15 bin metrekarelik Umut Meyve Ormanı ve Hobi Bahçeleri’nde çoğaltılan ata tohumları da yerini aldı.  Ziyaretçiler Beylikdüzü Belediyesi’nin de ürünlerine büyük ilgi gösterdiler.

Muratpaşa’nın turunçları ve sera ürünleri

Antalya Muratpaşa Belediyesi yetkilisi  Murat Şahin, pandemi koşullarına rağmen Tarım Zirvesi’ne ilginin büyük olduğuna dikkat çekti. Şahin,  “Antalya Muratpaşa  Belediyesi olarak üretiğimiz buğdaylar var. Zencefillerimiz var.  Kadın kooperatiflerimizle birlikte üretitğimiz  turunçlar var. Kendi seralarımızda ürettiğimiz ürünlerimiz var. Antalya'mızda belediyemizin ürettiği ürünleri de tanıtıyoruz. Pandemi koşullarına rağmen vatandaşların ilgisi büyük. “

Küçükçekmece Atakent'te Hobi Bahçeleri 

Küçükçekmece Belediyesi de, Atakent Hobi Bahçesi’nde yetişen organik, birbirinden lezzetli ürünleri ile Tarım Zirvesi’nde yer aldı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Bir kent belediyesi olarak, tarımla ilgili çok fazla ürünümüz olmasa da şehrin ortasında vatandaşlarımıza tarım yapma imkânı sağladığımız Hobi Bahçemizde yetişen ürünlerimizle buradayız. Onun hemen yanı başında sadece meyve ağaçlarının olduğu bir bahçemiz de bulunuyor. Burada yetiştirdiğimiz meyveleri maddi durumu iyi olmayan ailelere iletiyoruz. Anadolu'daki kooperatiflerden, belediyelerimizin üretici kooperatiflerden doğrudan zaman zaman hem kendimizin kullanması hem de vatandaşa ulaştırmak açısından bir çalışmamız var. Katılım sağlayan tüm belediyeleri tebrik ediyor, fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Erhan KIZILYAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.