banner460
banner128

AKP'Lİ OLMAYAN BELEDİYELER YOKSULLUKLA KOYUN KOYUNA!

Dr. Gürbüz Çapan, “AKP’li belediyeler hariç , diğer belediyelerin durumu Allah’a kalmış. Maaş ödeyemiyorlar. Borçlarını ödeyemiyorlar. Kapılarına haciz geliyor. Yoksullukla koyun koyuna yaşamaya çalışıyorlar.  “dedi

Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan;  pandemi süreci, deprem, seçim, siyasal gelişmeler ile ilgili  Türkiye gündemindeki konuları Durum’a değerlendirdi.  Pandemi sürecinde Rol kapma’ girişimlerini eleştiren Çapan,  ‘ Siyasal pandemi, Zihinsel pandemi virüsten beter!” dedi.   Test konusunda üç gün arka arkaya üç farklı açıklama yapıldığını da hatırlatan Çapan, ‘Testin maliyeti 50 tl.  Birinci gün yasak. İkinci gün yapabilirsin ama 30.TL’den fazla yok. Üçüncü gün yurt dışına çıkacaklar test için 110 TL yatırsın.  Özelde 600 Tl.  Merhamet yahu. Bu halk sağlığı. “ diye konuştu. Deprem konusunda ‘Allah bizi korur’ anlayışına sığındığımızı ifade eden Çapan, kendisinin 3 kat imar verdiği yere 33 kat imar verildiğini belirterek, ‘İnsaf”’dedi. Hükümetin ekonomiyi düzeltmeden erken seçim kararı alamayacağını da belirten Çapan, ‘Zamanı gelince seçime giderler. O seçimle de giderler’ öngörüsünde bulundu.  Son dönemlerde yeniden siyasete döneceği konuşulan Cem Uzan’ın  ‘Diyarbakır’a borsa kurma’,  ‘Las Vegas’ gibi kent oluşturma projeleri için ‘Yapar!’ diyen Çapan,  bunun bir şartla olabileceğini belirtti. ‘Seçimi kazanması lazım. Ama Uzan’ı halk tanıdı. Tanımadığı için yüzde 7 almıştı. Şimdi yüzde bir bile alamaz. Uzan çınar ağacı değil sögüt dalıdır” dedi.  Kısa süre önce Kars’a on günlük bir gezi yapan ve orada bir çok belediyeyi de ziyaret eden Çapan bir soru üzerine de ‘ AKP’li belediyeler hariç hepsinin durumu Allah’a kalmış. Maaş ödeyemiyorlar. Borçlarını ödeyemiyorlar.Kapılarına  haciz geliyor. Yoksullukla koyun koyuna yaşamaya çalışıyorlar. “ diye konuştu.

 Dr. Gürbüz Çapan’ın sorularımızı yanıtladı:

Pandemi süreci ‘Rol çalmalara’ rağmen iyi götürüldü

Ülkemiz-Dünya bir virüs süreci yaşadı, yaşıyor. Sizce göre Türkiye pandemi sürecini nasıl yönetti. Başarılımıyız. Eksikliklerimiz varsa nelerdir?

Çapan: -Sayın Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımıza rağmen Sağlık Bakanımız çalışmayı iyi götürdü. Fazla da konuşmaya gerek yok. Sağlık Bakanlığının,  Bilim kurulunun koyduğu kurallara uymak lazım.  Ama bizde rol çalmak moda oldu. Yani Hemşirelik hakkında da konuşurlar, Sosyoloji de konuşurlar, felsefede konuşurlar. Herşeyde uzmanlık var. Pandemiden daha bir şey daha yaşıyoruz. Siyasal pandemi  bu virüsten daha ağırdır.

Birlik yerine oturup karşılıklı konuşmak yerine pandemi konusunda bile ortaklaşamıyoruz. Ne zaman ortaklaşacağız. Bir şey yapmıyorsan bari dinle.  Küfür edebiyatı bile dar gelmeye başladı. Onu önlemek için “Sosyal medyayı kapatırım” falan diyorlar.  Kapatın.

Ekonomiyi düzeltmeden erken seçim olmaz!

-Pandemi sürecinde bir seçim güvenlikli olabilir mi? Fiziki mesafe, oy kullanmada , sayımda sıkıntı olur mu?

Çapan-Öncelikle şunu belirteyim. Erken seçim olmaz. Ekonomi zordaysa iktidar seçime gitmez. Şu anda seçim alma imkanları yok. Şimdi ekonomiyi düzeltmeye çalışıyorlar.  Ekonomiyi düzeltmeden seçime gidemezler.

-Erken seçime gidemezler diyorsunuz ama normal zamanı gelince de mi seçime gidemeyecekler.

Çapan--Zamanı gelince gitmek zorunda.  Komplo teorileri. ‘Efendim bu hiç bir zaman seçime götürmez’ diyorlar. Götürür. ‘İstanbul’u ne eder eder alır diyorlardı. Seçimi alsanız da vermezler ‘ diyorlardı.  Hepsi bitti.

AKP düşmanımız değil rakibiz!

-‘Zamanı gelince seçime gider. O seçimle de gider’ diyorsunuz. Biraz ‘Sabır’ diyorsunuz.

Çapan: -Sabır mabır. Ne yapılacak. Ayaklanma olacak değil ya. Birbirimize düşman olmaya gerek yok. Rekabet bu. Biz rakibiz düşman değiliz. Rekabet başka şeydir. Düşmanlık başka şeydir. Rakip olan bir dükkancı gidip başkasının dükkanını mı yakıyor. Ahiler dayanışması vardı. Esnaf dayanışması. Biz AKP’ye düşman değiliz. AKP’liye düşman değiliz. Biz kimseye düşman değiliz.  Herkes yarışssın. Ne kadar çok yarışan olursa o kadar güzel sonuçlar çıkar diye düşünüyoruz. Rengimiz çoğalar kötü mü olur.

Koaliasyon olursa ne olur? Oturup konuşuruz. Öbür türlü bir kişi konuşur olur biter. Tartışma ani kararla gelecek yanlışları önler..

Koalisyonlar neyin önüne taş koydu?

-Bir zamanlarda koalisyonlar suçlanıyordu. İşler aksak yürüyor. Yürümüyor gibi..

Çapan:-Niye yürümesin. Ne yürümüyordu. Ne yürüyordu da önüne taş koydular. Ne yürüyordu da taş koydular.

Cem Uzan çınar değil sögüt ağacıdır

-Efendim Cem Uzan geri döndü. Diyarbakır’da ikinci büyük borsayı kuracağım.  Las Vegas oluşturacağım’ gibi vaatlerde bulundu. Ne diyorsunuz Cem Uzan için?

Çapan:-Yapar. .  Yapar da . Bir şart var. Seçilebilirse yapar. Cem Uzan’ı Türkiye tanıdı. İlk zamanlarda tanımıyordu. Yüzde 7 almıştı. Şimdi bir bile alamaz. Ona sahiplenmek isteyen arkadaşlarda yanlış dala tutunuyorlar. Çınar dalı değil sögüt dalıdır O.

-Niye dönüyor olabilir.?

Çapan:-Bizim cepheye karşı liberallerden biraz oy koparabilirmiyiz diye düşünüyorlar. Ne koparırsak  kardır diye düşünüyorlar. Biz de onlardan ne koparırsak diye düşünüyoruz.

Belediyeler Halk Sağlığı’nın ayrılmaz parçasıdırlar

-Belediyelerin halk sağlığı konusundaki çalışmalarını nasıl buluyorsunuz. Önleyeci sağlık hizmetleri açısından yeterliler mi?

Çapan: -Belediyeler Halk sağlığı çalışmasının ayrılmaz bir parçasıdırlar.

-Sivrisenğe karşı mücadele verirler

-Gölet yerlerini kuruturlar. Kötü su yerlerine karşı önlemler alırlar.

-İlaçlama yaparlar.

-Hfzısıhha belediyeye aittir.

-Gıda denetimleri yapıyorlar. Belediyelerin en temel görevleri arasında yer alır Halk Sağlığı ile ilgili çalışmalar.

-Yeterince yapıyorlar mı?

Çapan-Onu sen yapanlara sor.

Üç katlık imarı 33 kata çıkardılar İnsaf!

-Deprem sallayıp sallayıp duruyor.  Ciddi önlemler var mı? Biz mi depremle dalga geçiyoruz. Deprem mi bizimle dalga geçiyor? Ne oluyor?

Çapan:-Deprem bizimle dalga geçmiyor. Bizim aklımız o kadar. Aklımız ince olduğu için  ‘Bizi Allah korur’diyoruz.

Esenyurt’ta Üç kat imar verdim Yeşilkent’te. . 33 kata çıkardılar. İnsaf .. Allah korur diyor.  17 metre kazı yaptılar. Radyan temel falan. Direkler koydular. Ona rağmen kayıyor. Deprem falan hikaye. Virüs te hikaye..

Birinci gün.. Hiç bir kurum hiçbir kimse kendi başına test yapamaz dedi sağlık bakanı.

İkinci gün açıklama yaptılar.  ‘Yapabilirler ama 30 TL’den fazla alamazlar’ dediler.

Üçüncü gün yurt dışına test için istiyorlar ya. Herkes 110 Tl verecek dediler.

Üç gün arka arkaya üç farklı açıklama. Hangisiyiz arkadaş? Hepsi üç günde oldu. Hangisisin.?

Test yapamaz kimse tamam eyvallah.. Ertesi gün, yapabilirsin ama 30 TL’yi geçemez. Buna da eyvallah.  Üçüncü gün yurt dışına çıkacaklar test için 110  TL.  yatırmak zorundalar.  Niye 110.  Dün niye 30’du?

Kimin ne yaptığı belli değil ..İnanın bu salgın çok daha basit.

Türkiye’de testin maliyeti 50 TL. 30 TL’ye nasıl yapılacak? Özele gidiyorsun 600 Tl.  Arkadaş insafa gelin. Bu sağlık sorunu. Bu nasıl bir merhamet. Bu nasıl bir vicdan. Bir düzen koyun. Bunu biz nasıl anlatacağız. ?

Çapan Niğde’den patates getirip satmış!

 -Türkiye’de bir önemil sektör de tarım. Belediyelerimiz bu yönde çalışmalar yapıyor. Kent çevresi tarım. Bir de mesela Ekrem İmamoğlu örneğin gidiyor limon sebze getiriyor Antalya’dan bu çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz. Bunlar bir çare olarak mı?

Çapan: Bunlar iyi çabalar. Çevrede tarımın teşviki, verimin artırılması doğru işler. Keşke bunlara daha önce başlayabilseydik.  Bir ara GDO’lu sebzeler gündemdeydi. Ne yemeğin tadı kaldı. Ne hıyarın tadı kaldı.  Antalya’dan hıyarı yüklüyorlar kamyona yolda 15 cm uzuyor diyorlar..Erman Toroğlu. Allah korusun ..! Doğru bir şey yapıyorlar. Aracılar eline bırakmamak lazım tüketiciyi.  Aracı ortadan kalkarsa bu anlamda çok önemli bir sorun giderilmiş olur.

Ben Başkan iken Niğde’den patates getirmiştim. Patates üreticinin elinde kalmış. Satmak için Patates güzeli yarışması falan yapıyorlar.  30 kuruşa bile veriyorlar. Adam canını kurtarmaya çalışıyor.  Oysa maliyeti 48 kuruş. Ben 52 kuruşa almışmıştım. Çok sevinmişlerdi.  Çok memnun olmuşlardı.

İyileştirilmiş değil, yenilmiş yoksulluktan yana olmamız lazım..Yoksulları iş sahibi yapmak lazım. Doğru yaklaşım budur. Torba dağıtma bize göre.  Bazı belediye başkanlarımız diyor ki..’ Ben aç bırakmam’.. Yani kimse aç kalmaz. Bizim geleneklerimiz var. Allaha şükür onu bozamadılar.

AKP’liler hariç  hepsinin durumu Allah’a kalmış!

-Şu son günlerde yedi günlük Kars ziyaretiniz oldu.

Çapan-On gün..

-Tamam on gün. Bir çok belediye ziyaret ettiniz.  Belediyelerin durumu nasıl?

Çapan-  AKP’liler hariç hepsinin durumu Allah’a kalmış. Yukardan bir şey yağarsa bir şey olacak. .. Oda yok. Yağmıyor. Maaş ödeyemiyor. Borçlarını ödeyemiyorlar.. Kapıya haciz geliyor. Yoksullukla koyun koyuna yaşamaya çalışıyorlar.  CHP’li olsun HDP’li olsun. Onların durumu vahim. Ama mesela Arpaçay Belediyesi’ni Bursa Belediyesi’ne bağlamışlar. Kardeş belediye yapmışlar. Bursa onlara yardım etmiş. Park falan yapacaklar.  Göle Belediyesi de AKP’li ama onu beğenmemişler. Orda iş adamına  göre de değişiyor. 

Kars’da sevindirici bir durum: Ani keşfedilmiş

Çapan: Ama Kars’ta sevindirici bir şey gördüm. Kars ta Ani keşfedilmiş.  1064’te Selçuklular Ani’yi yıkıyorlar.  Ani Ermenistan’ın başkenti.   Sonra 1071’de Doğu Roma’yı yıkıyorlar. Orada pagan tapınağı var. Hristiyan fraksiyonların tapınağı var. Bir de bizim Ebul Menüçer camimiz var. Alpaslan’ın generallerinden biri. Onun adına yapılmış.  İbadete açacaklar. Ani’yi keşfetmeleri iyi bir şey.. Menderes zamanında sökmüşler. Ama hepsini sökememişler. Turizm keşfedilmiş. Trenle gidiyorlar.  Ani çok geniş bir alan üzerinde yer alıyor.

Erhan KIZILYAR

Anahtar Kelimeler:
çetin çapanGurbuz çpaan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.