banner460
banner128

Ağbaba: Adil bir vergi düzeni için asgari ücretliden vergi alınmasın

CHP Emek Bürosu DİSK'İ ziyaret etti.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Bunca açlığı, yoksulluğun ve çaresizliğin içinde yaşam savaşı veren asgari ücretlilerden vergi kesintisine son verilmesi gerekmektedir. İktidar eğer adil bir vergi düzeni kurmak istiyorsa gözünü asgari ücretlinin cebindeki 3 kuruşuna dikmekten vazgeçmesi gerekmektedir.” Dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in Genel-İş Genel Merkezindeki ziyaretinde milyonlarca işçiyi ilgilendiren AsgariÜcret konusu ele alındı.

CHP Ekonomi Masası heyetini, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri karşıladı.

Ziyaretin ardından basına açıklama yapıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

ASGARİ ÜCRETLİLER HER AY 700 LİRA VERGİ VERİYOR.VERGİ KESİNTİSİNE SON VERİLSİN

 Ağbaba, ziyarette yaptığı açıklamada  “Asgari Ücretliler TÜSİAD  açıklamasında da belirtildiği gibi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Asgari ücretli çalışanlar ülkemizin en yoksul kesimini temsil etmesine rağmen maruz kaldıkları ağır vergi yükü de bu yoksulluğun ve sefaletin artmasına neden olmaktadır. Asgari ücretliler aldıkları ücretin 700 TL’sini her ay vergi ve diğer ödemelere ayırmak zorunda kalıyor. Açlık ve sefaletle boğuşan milyonlarca asgari ücretli tek başına ülke genelinde gelir vergisi hasılatının yüzde 8’ini sırtlanmaktadır. Bunca açlığı, yoksulluğun ve çaresizliğin içinde yaşam savaşı veren asgari ücretlilerden vergi kesintisine son verilmesi gerekmektedir. İktidar eğer adil bir vergi düzeni kurmak istiyorsa gözünü asgari ücretlinin cebindeki 3 kuruşuna dikmekten vazgeçmesi gerekmektedir.” Dedi.

BAKANIN AÇIKLAMALARI TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ ANLAYIŞIN ÖZETİDİR

Çalışma Bakanının asgari ücret tesbit komisyonunun ilk toplantısında yaptığı açıklamaları sert sözlerle eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Asgari ücret komisyonunun ilk toplantısının ardından Sayın yaptığı açıklamada ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunmasının da mühim olduğunu belirtti. Evet, bu ülkede yaşanan en ciddi iki problem işsizlik ve açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca asgari ücretlinin varlığıdır. Sayın bakan 'deyim yerindeyse' aba altından sopa göstermektedir. Aslında ,"asgari ücrete yüksek artış istemeyin, işveren asgari ücret yüksek çıkarsa işçileri işten çıkarır" demek istiyor. Bunun adı apaçık emekçiyi ve temsilcilerini tehdit etmektir. Asgari ücretin belirlenmesi Sayın Bakanın bahsettiği gibi istihdamı öteleyen bir konu değildir. İşverenin işçi çıkarabilme ihtimalini ortaya koyup masaya oturmak kabul edilemez. Milyonlarca emekçinin açlık sınırının bile altındaki asgari ücretine göz dikmek,işveren üzerinden onlara gözdağı vermek Türkiye’de siyasi anlayışın özetidir.”şeklinde konuştu.

ÇERKEZOĞLU; “ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET HALİNE GELDİ”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada; şunları söyledi.  “Dünyanın pek çok ülkesinde asgari ücret sembolik ücret, çok az sayıda işçi asgari ücretle çalışıyor. Ama Türkiye’de asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücret alanların sayısı 10 milyonu buluyor. Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde ortalama ücret haline gelmiş olan asgari ücret çok önemli.

Asgari ücret sadece çalışanlar için değil, işsizlerden emeklilere, kamu çalışanlarına kadar emeğiyle geçinen tüm kesimleri ilgilendiren temel parametre. O nedenle asgari ücretin belirlenme sürecini devletin toplumla yaptığı en önemli süreç olarak görüyoruz. DİSK olarak hazırladığımız raporları kamuoyuna açıklıyoruz.2020 yılı asgari ücretinin insan onuruna yakışır bir ücret olması için mücadele sürdürüyoruz. Asgari ücret belirleme süreci anti demokratik bir şekilde yapılıyor. 15 kişinin bir masanın etrafında toplanıp milyonların hayatı, geleceği hakkında karar verdiği bir süreç kabul edilemez. Asgari ücret gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir.Asgari ücret,TÜİK’ in bile belirlediği açlık sınırının altında belirleniyor. 2010 yılı için asgari ücretin net 3 bin 200 lira olmasını istiyoruz”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.