banner460
banner128

O eskidenmiş. Telefonun tellerine kuşların konması. Şimdilerde kuşların konması yerine;  elektrik çarpıyor, güneş patlatıyor. Yanlış bir dokunuşla kilitlenip gidiyor.

Telefon. Özellikle de cep telefonları artık yaşamda nerdeyse;  nefes kadar, su kadar vazgeçilmez olmuş. Telefonunuz kapanınca anlıyorsunuz ona ne kadar bağımlı hale geldiğinizi. Eliniz kolunuz bağlanıyor. Dünya daralıyor, gökyüzü kararıyor, sokakta yürürken kafanız darmadağın ‘Şimdi acaba kim arıyor da ulaşamıyor’ düşüncesi yiyip bitiriyor sizi. Bilgisayar’ı açıyorsunuz Whatshapp “Telefonunuza ulaşmaya çalışıyor “ diyor ama nasıl ulaşacak? Yoksa telefonuma corona mı bulaştı! Telefonunuz gideceğine aklınız gitsin daha iyi..

Telefonum ile yaşadığım bir sorunu ve sonrasında telefon tamircilerinin yaklaşımını sizlere bir faydası olabilir diye paylaşmak istiyorum.

*

Dün akşam saatlerinde telefonumun şarjı bitmişti şarja taktım. Ancak ne şarj oluyor ne de ekran açılıyor. Aldı beni bir telaş. Yarım saat uğraştım yok.  Doğru telefon tamircilerine.

İlk gittiğim telefon aksesuarları falan da satan arkadaş şarja taktı.

- ‘Bu şarj olmuyor. Bırakacaksın bakacağız’ dedi. 

“Ne kadar sürer?”Diye sordum.

-‘Bu akşam kalır” dedi.

-“Ben telefonsuz yapamam’ deyince, ‘PTT’nin karşısında bir tamici var, oraya bir uğra’ dedi.

Dediği yere gittim orası kapalı. Arka sokakta bir tane daha biliyordum. Doğru ona.

*

Şarja taktı bir süre sonra telefonu aldı. Bana döndü.

 " Bu telefonda tık yok bırakacaksın, ekran ile ilgili kart gitmiş muhtemelen!”

-Öyle ise masrafı ne eder

-“450’ Tl. Başka bir şey çıkmaz ise”

Oysa ben bataryadan şüpheleniyordum. Çünkü daha önce bir  iki “Telefonunuz aşırı ısınıyor” uyarıları almıştım.  Telefonu bırakmak istemiyorum. Başka tamirci aradım. Arkadaşlar bu telefon tamirciliği işi bayağı ciddi sektör olmuş. Berberden çok tamirci var artık. Telefon tıraşı kafa tıraşından daha önemli hale gelmiş. Hemen ileride bir tane daha varmış. Doğru ona.  

*

Üç aşağı beş yukarı aynı işlem aynı sözler. 

Üçüncü tamirci de diğerleri gibi.

“ Bu telefon hiç yanıt vermiyor. Önce bir arızayı bulalım bakalım bırakacaksın. Belki batarya değişecek ama içinde ışık yanıyor . Bunun başka sorunu olabilir”

*

Tamircilerin söyledikleri doğru mu? Evet doğru. Telefonda tık yok. Şarj olmuyor. İçin de ışık ta yanıyor. Bir sorun var mı. Evet var. Ciddi mi gözüküyor. Maalesef öyle.. 

Ama yine de telefonu sabah erken bırakırım-akşama doğru da alırım heralde düşüncesiyle bırakamadım. Elim kolum bağlanıyor ayrıca. Geldim eve. Telefon fiyatlarına bakmaya başladım her ihtimale karşı.  Yuh!  12 bin- 20 bin. Ne bu kardeşim? Kim alıyor bu telefonları. Galiba benim kullandığımın yeni fiyatı da  6-7 bin TL gibi olmuş. En ucuzu 3 bin TL’den başlıyor ama acaba benim işimi görür mü? Ayrıca şu ekonomik sıkıntılı günlerde şimdi böyle yeni telefon almak bayağı masraf. Bastı sıkıntı.

*

 Google amcaya telefonumun sorununu yazdım.

 “ Telefonu soğutmak gerekli” demiş bir uzman.

Koydum buzdolabının derin dondurucuya. On dakika sonra çıkardım. Donmak üzere. Biraz ellerimle ovalayıp, havluyla kurutup ısıttım. Sonra şarja taktım. Yarım dakika sonra şarj işareti belirdi. Yani ekran göründü. Bu büyük umuttu. Ama şarj işareti donmuş gibi duruyor,  bir- iki okumuyor hala. Okumadı bir süre öyle kalakaldı. Belki de dondurucunun etkisiyle ısınmaya çalışıyor olabilir diye iyimser bir düşünce oluştu.  Bırakıp yürüyüşe çıktım. 40 dakika kadar sonra yürüyüşü bitirip döndüm eve. Aslında daha fazla yürürdüm her gün ama aklım telefonda. Hem de hava biraz rüzgarlı.  Eve girdim bir baktım telefon şarjı 60'lara çıkmış. Dokundum tuşuna açıldı. Açtım bir arkadaşa tıkır tıkır konuşuyor.

*

-“Google amca olmasa kim bilir kaç param gidecekti. Kim bilir ne kadar telefonsuz kalacaktım.” Diye söylendim kendi kendime. Sizlere de ders olsun sevgili okurlar.  Telefonun ekranı gider gitmez hemen telaşlanmayın. Telefonun aşırı ısınmasından ekran da gidebiliyor, kendisi kafayı da yiyebiliyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir tamirciye gitmeden önce bu yöntem de aklınızda bulunsun. Ancak telefonu on dakikadan fazla soğutmayın. Sonra başka sıkıntıya yol açmasın. Teknolojik konularda uzman değiliz. Kuşkusuz her şeyi uzmanı bilir. Ben yaşadığım deneylerle ispatlanmış bir örneği paylaştım sizinle sadece. 

Bir iki de önerim olsun.

1-Telefonu asla sürekli 24 saat boyunca açık tutmayın.

2-Şarjı biterken, 'Aa bunun şarjı bitiyor dur güç kaynağı takayım şarjı yükselsin diye güç kaynağına takmayın' derim. Bırakın şarjı tam bitsin. Telefon biraz da soğusun beş on dakika. Sonra şarja takın. 

3-Geceleri artık bana ulaşamayabilirsiniz.!

Sağlıklı günler.. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deniz 3 yıl önce

Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz önemli bir konuya deyinmeniz takdir edici ne yazık ki telefon bağımlılık yaptığından dolayı son derece önemli bir konu