banner460
banner128

“2,4 Milyon Haneye İnternet Giremedi”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, yaptığı yazılı basın açıklaması ile Türkiye’de hanelerdeki internet tablosunu açıkladı. 2,4 milyon hanede internet olmadığını belirten Adıgüzel, evinde sabit geniş bant internet bağlantısı olmayan hane sayısının ise 11,8 milyon olduğuna dikkat çekti. Adıgüzel, “Dünyada artık internete erişim temel bir hak olarak değerlendirilirken, Türkiye’de her 10 haneden birinin internete erişimden yoksun olması kabul edilebilir bir durum değildir. Yine evinde sabit geniş bant olmayan 12 milyona yakın hane mevcut. Yani 19 yıllık iktidarında AKP, şişirilmiş rakamlara rağmen interneti cepten eve taşımayı başaramamıştır. Türkiye’de nüfusa göre sabit geniş bant yaygınlık oranı yalnızca yüzde 20. İnternet hızında 175 ülke içinde 103. sıradayız. Avrupa’nın en yavaş internetini kullanıyoruz, ama en yüksek vergiyi de biz ödüyoruz. 2020 yılında Türkiye’de 4 kişilik bir aile haberleşme giderine ödediği 3.736 TL’nin 759 TL’sini devlete vergi olarak ödedi” ifadelerini kullandı.

“11,8 Milyon Hanede Sabit İnternet Yok”

CHP’li Adıgüzel, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde hanelerdeki internet erişimini gündeme taşıdı. TUİK’in “İstatistiklerle Aile, 2019” araştırmasına göre Türkiye’deki toplam hane sayısının 24 milyon olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, önergede şu bilgi ve açıklamalara yer verdi:

  • TUİK’in Ağustos 2020 tarihli “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”na göre, Türkiye’de sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişen hanelerin oranı yüzde 50,8’dir. Buna göre hanelerin yüzde 49,2’sinde yani 11 milyon 808 bin hanede sabit internet bağlantısı bulunmamaktadır.

“Evlerdeki Bilgisayar Sahiplik Oranı Yüzde 49”

  • Yine TUİK’in aynı araştırmasında genişbant (mobil ve sabit) ile internete erişim sağlayan hanelerin oranı yüzde 89,9 olarak açıklanmıştır. Buna göre hanelerin yüzde 10,1’inde yani 2 milyon 424 bin hanede internet erişimi olmadığı görülmektedir.
  • TUİK “İstatistiklerle Aile, 2019” araştırmasına göre ise, hanelerdeki masaüstü bilgisayar sahiplik oranı yüzde 17,6; taşınabilir bilgisayar, tablet vb. cihaz sahiplik oranı ise yüzde 48,7’de kalmıştır.

“Fiber ile Erişilen Gerçek Hane Sayısı Kaç?”

  • 2017 yılında yayınlanan “Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020)”ndaki verilere göre Türkiye genelinde “fiber erişilen hane sayısı” 2014, 2015 ve 2016 yılında sırasıyla 4.937.989, 5.777.076, 6.665.523 olarak belirtilmektedir.
  • Bugünkü güncel tabloya ilişkin olarak ise geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı yaptığı açıklamada Türk Telekom için “Fiber hane kapsamamızı son 1 yılda yaklaşık 5 milyon artırarak 26,8 milyona çıkardık” ifadelerini kullanmıştır. Ancak Sayın Bakan Yardımcısının yaptığı açıklamadan “fiber hane kapsamasının”, fiber kullanılan hane sayısını kapsamadığı, hem Türkiye’deki toplam mevcut hane sayısından hem de BTK’nın verilerinden açıkça anlaşılmaktadır. Burada yanıtlanması gereken asıl soru şudur: “Bugün itibariyle Türkiye’de fiber ile internete erişen hane sayısı kaçtır? Ulusal Eylem Planı’nda hedeflendiği üzere hanelerin yüzde 43’üne fiber erişim sağlanabilmiş midir? Sağlanamadı ise bu başarısızlığın gerekçesi nedir?”
  • Tüm dünyada internet altyapısındaki gelişim sabit geniş bant kalitesi ve yaygınlığı ile ölçülürken, biz şişirilmiş rakamlarla gün kaybediyoruz. Bugünden tezi yok, özellikle sabit internette geri kalmışlığı tersine çevirecek altyapı yatırımlarını devreye almalı, bugün kadar yapılmayan fiber yatırımlarına ağırlık verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:
Onursal Adıgüzel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.