banner460
banner128

Türkiye’de parlementer demokrasinin yolunu açan, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun başlangıcı  olan,  vatandaşları kul olmaktan çıkarıp , hak sahibi birey yapan,  ülkeye uygar milletler topluluğunun onurlu bir üyesi olma yolunu açan TBMM’nin açılışının 100. Yılına giriyoruz.

Hoşgeldin 2020..

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tarihi bir yıldır 2020.  Bu topraklarda “Egemenliğin kayıtsız şartsız millette ait” olduğunun tüm cihana ilan edildiği bir günün yüzüncü yıldönümünü karşılayacağız.  Onur duyacağımız, gurur duyduğumuz bir büyük günün yıldönümü.

Bizlere bunu sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve ilk TBMM’nin tüm üyelerini rahmetle anıyorum. Mekanları cennet ruhları şad olsun..

20 Nisan 1919’dan- 20 Nisan 2020’ye.. Yüzyıl..

Geçen yılda; 19 Mayıs 2019 da bir başka tarihi günün, 19 Mayıs 1919’ın yıldönümüydü. Kurtuluş Mücadelesinin başlatıldığı bir yılın yüzüncü yılıydı. Kutladık. Ben isterdim ki çok daha şahane kutlansın. İz bıraksın. Ama pek öyle olmadı.

Şimdi bir kaç sonra Nisan’da bu muhteşem günün yıldönümünü kutlayacağız. 23 Nisan 1920 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı iz bırakacak şekilde kutlansın istiyorum. Hoş; Ulusal Bayramlar da son yıllarda kutlanmak bir yana, gözlerden uzaklaşırıldı, törenler stadlardan daha dar küçük mekanlara alanlara sıkıştırılmaya çalışıldı, sanki biraz da unuturulmak istendi ya. Halk bunlara itibar etmedi. Biz şimdi şimdiden hazırlanalım derim bu büyük güne.

Ve TBBM..

 22.4.1920

“Bütün valiliklere, Müstakil sancaklara, Kolordulara,," diye başlayan  “ Tanrı’nın lütfuyla Nisan’ın 23’üncü Cuma günü Büyük Millet Meclisi açılarak çalışmaya başlayacağından, o günden itibaren askeri ve sivil bütün makamlarla bütün milletin tek mercininin Büyük Millet Meclisi olacağı bilgilerinize arz olunur. Heyet-i Temsiliye  adına Mustafa Kemal imzalı tüm ülkeye duyurulan bir tebliğ ile açılışı tüm ülkeye duyurulan TBMM.

Yüz yıl geçti.. Bu TBMM bir kaç kez darbeyle kapatıldı. Bu TBMM 15 Temmuz 2015’de alçak bombaların hedefi oldu.   Atatürk’ün kuruluşuna öncülük ettiği TBMM’nin idari yapı içindeki işlevleri  Başbakanlık sisteminin kaldırılmasıyla değişti. 

Bir süredir “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak tanımlanan bir yönetim tarzıyla yönetiliyoruz. Ama biz Parlamenter Demokrasinin çok güçlü bir şekilde işleyeceği sistemi daha uygun buluyoruz. Umarım ve dilerim Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tam da TBMM’nin yüzüncü yılında çıkar der ki, ‘Arkadaşlar biz bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni;  daha hızlı karar alalım, idareyi daha işlevsel hale getirelim’ diye getirdik ama, geçen süreçte bazı eksikliklerin de ortaya çıktığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı olarak yeniden Parlamenter Demokrasiye , Başbakan olacak, bakanların TBMM’den seçileği düzene geçmeyi öneriyorum” desin.  Atatürk, İnönü, Bayar, Sunay, Korutürk, Demirel, Özal, Gül . Tüm cumhurbaşkanları Başbakanlı sistemli yönetti ülkeyi. Nemiz eksildi. Şurda bir kaç yıldır Başbakansız bir sistemle yol yürüyoruz. Neyimiz fazlalaştı.  Bilmiyorum Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu yapar mı.  Yapar ise ülke için daha hayırlı olur.

Hepinizin  yeni yılını kutluyorum. Bu ülkenin çocuklarının, gençlerinin geleceği aydınlık olsun. Barış içinde yaşasınlar. Yaşlıları saygı görsün, huzur içinde sürdürsünler yaşamlarını.. Yetişkinleri işsiz, güçsüz sıkıntı içinde olmasın..”Çalsın sazlar oynasın kızlar” derler ya. Öyle coşkulu , sevinçli olsun hayat.. Tüm canlılara.. Tüm canlara..  Güle güle geçen yıllarımıza..  Hoşgeldin 2020..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.