banner460
banner128

Afganistan’da Taliban Kabil’e girdi yönetimi devraldı ve ardından açıklamalar değerlendirmeler arka arkaya gelmeye başladı. Taliban kimdi? Nasıl savaşmadan Kabil’e girdi? Afganistan’da yönetimi nasıl da kolay devirdi? ABD Afganistan’da pes etti yenildi?

Sonra ortaya çıktıyı ve anlaşıldıki Taliban’a yönetimi Afganistan’ı sözde yöneten, özde soyup soğana çeviren hırsızlar devretmiş!

Sabah'tan BercanTutar’ın deyimiyle ‘Gani Gani götürmüşler!”.

Zehir zıkkım olur inşallah!

ABD’nin desteğiyle; sözde ulus devlet oluşturma gayretiyle etini dişine takıp, gece gündüz demeden çalışan (!) Afgan yöneticileri ve bürokratları bunca yıl boşver ulus devlet oluşturmayı; vatandaşın kanını emip ülkeyi soyup yağmalamışlar.

Sözde Cumhurbaşkanı denen zat Eşref Gani 160 milyon dolarla ülkeden kaçıyor. Bir yardımcısı 51 milyon dolarla Dubai’ye uçuyor. Bir hafta içinde üst düzey bürokratların 231 milyon dolarla ülkeden kaçtığı bildiriliyor. Bunlar bildirilenler, ya bildirilmeyenler?

***

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin ne diyor Türkiye Gazetesi’nden Yıldız Birgen’e yaptığı açıklamada;:

"Taliban'ın elde ettiği başarı da Amerikalıların yol açtığı fesat ve atadıkları kukla yönetimlerin zaafları da önemli etkenler oldu. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsiz ve inançsız kadroların yönetimi aynı zamanda işgalcilerin ve iş birlikçilerin sonu oldu"

Bu kadar net. Ülkeyi yöneten Eşref Gani gibilerin ve onun bürokratlarının; halkla ilişkiyi koparmış, halkın sorunlarının çözümünden uzaklaşmış, çakarlı arabalarla halka yukardan bakan, özünde de halkı soyan talancılar olduğu yukarda kaçırılan milyon dolarla ortaya konmuştu. 

Gerçeğin Taliban’ın dilinden ifadesi.                                                                                                                                                                  Amerika hiç kusura bakmasın ama gelinen bu sonuçta en büyük pay kendilerinindir. Her türlü pisliğe bulaşmış buna yatkın adamla işbirliği yapmışlar. 

***

Filipinleri onlarca yıl soyup soğana çeviren Ferdinan Marcos ta böyleydi. Eşref Gani’den beterdi. 

Ferdinand Marcos’un,  1954'te evlendiği eski güzellik kraliçelerinden İmelda Romuáldez Marcos, Manila valiliği (1975-1986) ile konut ve çevre bakanlığı (1979-1986) görevlerini üstlendiği dönemde kamu yönetimindeki ve sanayi işletmelerindeki yüksek gelirli mevkilere akrabalarını getirmesi yüzünden yoğun biçimde eleştirilmişti.  Bu talancı da 1986 yılında ABD’nini desteğini çekmesi sonucu milyon dolarlarla Hawai’ye kaçmıştı

***

Afganistan’da bundan sonra nemi olur?  Bir süre de Talibancılar soyar soğana çevirir. Sonra demokrasi getiriyoruz diye birileri sahneye çıkar. Halk ezilir kırılır dökülür. Belki ondan sonra da Taliban yüklendiği dolarlarla bir yerlere uçar..

Ezilen yoksullara da iliğinden sömürülerek son kalkan uçaklara yüklenmiş tomarla dolarların bazılarının uçaktan dökülüşünü seyretmek kalır. Bu film böyle çeşitli şekillerde sahnelenir durur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.