banner460
banner128

İstanbul tarihinde ilk defa seçim kazanan MHP’li Başkan olarak, Silivri siyasetinin kimyasını oldukça değiştiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ilçenin iki yakasını ‘Berlin Duvarı’ gibi birbirinden ayıran E-5’in bu engelini ortadan kaldıracak Viyadük Projesini hayata geçirerek; hem ilçenin fiziki görünümünü değiştirmeye,  hem de önemli bir sorununu çözme açısından tarihi bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.

*

29 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından üç yılı doldurmak üzere olduğumuz bu günlerde,  bazı yerel yönetimlere ilgili değerlendirmelerimizi kaleme aldığımız ‘Çoğu gitti azı kaldı’ başlıklı yazı dizimizde; Esenyurt, Küçükçekme, Avcılar ve Beylikdüzü'nün ardından bugün;  Silivri Belediyesi’nin, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın üç yılını  değerlendirmek istiyoruz.

Silivri’de tarihi değişim

Silivri. Hani şu hapishanesi ile son yıllarda adı sadece Türkiye’de değil, dünya da duyulan ilçe.  2019 yerel seçimlerinde  tarihi nitelikli bir değişim yaşandı. İstanbul’da ilk defa MHP’li bir aday İlçe Belediye Başkanlığı seçimini kazanarak başkan oldu. Bu ilk MHP açısından İstanbul’da vitrine çıkmaktı ve kıymetinin ne olduğunun farkındaydılar. Bütün gözler üzerlerinde olacaktı, bunu biliyorlardı ve Başkan Volkan Yılmaz’ın performansı sadece şahsı açısından değil, MHP açısından çok ama çok önemliydi. 

Volkan Yılmaz, belediye başkanlığını kazandıktan sonra Genel Başkan Devlet Bahçeli’yi ziyaret ettiğinde Bahçeli “Reis bey siz artık MHP’li bir başkan değil, Silivri’nin Belediye Başkanısınız. Yakanızdaki parti rozetini çıkaracak, herkese eşit, adil olarak hizmet edeceksiniz’ demişti.

Bu talimatla koltuğa oturan Başkan Yılmaz önemli işlere imza attı.  Bazı örneklere dikkat çekerek başlayacaksak;  özelleştirmenin ve satışın zirve yaptığı bir dönemde, belediyenin çöp işini kamulaştırdı. DİSK ile oturup toplu sözleşme yaptı. Cemevi inşaatına önemli bir katkı sundu, ve  belediye bütçenin iki yıl üst üste artı vermesini sağladı.  

*

Yaklaşık üç yıl geçti.  Bir süre önce10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle düzenlenen programda Belediye  Başkanı Volkan Yılmaz, iki saate yakın yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Tam bir icraatın içinden programıydı.  Ben dinlemekten yorulmuştum ama Başkan Yılmaz anlatmaktan yorulmamıştı.  Seçimi kazanarak ilçe siyasetinin her açıdan kimyasını değiştiren Volkan Yılmaz, yönetimsel olarak ta önemli değişimlere imza attı. Ve son olarak ilçenin iki yakasını ‘Berlin Duvarı’ gibi ikiye ayıran Viyadük Projesinin hayata geçirilmesini gündeme getirerek ilçenin hem çok önemli bir sorununu çözecek hem de ilçenin fiziki görünümünü değiştirecek.

İcraatlarını gerçekleştirirken;  belediyenin öz kaynaklarını kullanmadaki dikkati, kaynak sağlama konusunda çevreyi harekete geçirerek nerdeyse belediyenin bütçesi kadar bir kaynağı bağış yoluyla sağlaması, bunun yanında merkezi hükümetin katkısını sağlamadaki çabası.. 

Bütçesi fazla veren belediye

Dikkat çeken projeler gerçekleştirdi Volkan Yılmaz. Uzun yıllardır özellişterminin her şeyin önüne geçtiği ülkemizde belediye hizmetlerinde en önemli yeri alan çöp işlerini kamulaştırdı. Kendi araç filosunu önemli ölçüde bağışlarla oluşturdu. Kendi çöpünü toplayan bir belediye durumuna geldiler. Bu çerçevede her yıl bütçeye çok önemli bir katkı sağladılar. Yine personel yemekhanesi oluşturdular ve yemekleri dışardan almayı kaldırdılar.  Özetle 2020 ve 2021 yılı içerisinde Silivri Belediye bütçesi fazla verdi. 2021 de fazlalılık oranı yüzde 25’e ulaştı. Üstelik bunları yaparken, borç ödediler. Personelin bikirmiş alacaklarını ödediler. Borç almadılar. Kredi kullanmadılar.

DİSK’le sözleşme

Ve evet MHP’li bir başkan olarak Türkiye’de  DİSK ile sözleşme imzalayan bir başka oldumu bilmiyorum ama Volkan Yılmaz Silivri Belediyesi’nde yetkili DİSK’e bağlı sendika ile masaya oturdu ve hiç uzatmadan da sözleşme imzaladı.  Bir çok CHP’li belediyeye DİSK’in giremediğini hatırlatırım. Ayrıca yine Silivri’de on yılı aşkındır bir türlü bitirilmeyen Cemevi’nin dış mantolamasını yaptırdı. Personel politikası açısından elbet değişiklikler yaptı. Yeni görevlendirmeler yaptı. Ama dikkat çeken işe son verme görülmedi. Buna karşın CHP’li Belediye Başkanı Işıklar döneminde Hesap İşleri Müdürlüğü yapan Emre Kılıç Sarısaltukoğlu’nu Başkan Yardımcılığına getirerek , mali işlerden en sorumlu makamı ona verdi.  Yine  CHP'li başkan dönemindeki Başkan Yardımcılarından Hasan Solak’ta aynı şekilde aynı yetkilerle görevini sürdürüyor. 

Halkla ilişkilerde büyük  başarı

Başkan Volkan Yılmaz’ın icraatları içinde en dikkat çeken bir alan da Basın ve Halkla İlişkiler’de gösterdiği başarı.  Yılmaz'ın üç yıl boyunca, İBB çalışmaları ve Ankara ziyaretleri dışında ilçenin dışına da çıktığı pek hatırlanmıyor. Nerdeyse 24 saat Silivri’yi yaşıyor. İlçenin sorunlarıyla yatıp çözüm planlarıyla kalkıyor. Hafta sonu, gecenin bir saati hep halk ile iç içe yaşayan bir başkan. Sık sık eşi ve çocuklarıyla sahilde yürüyerek kameralara yansıyor. Bunu özellikle yapıyor diye düşünmüyor değil insan. Bunu yaparak on yıllık icraatında ilçede halkla ilişkileri öteleyen CHP'li başkanın dönemini özellikle tekrar tekrar halka anlatmaya çalışıyor gibi. Yani 'Geçmiş yönetime çakıyor" .Halkla ilişkilerdeki başarıyı getiren başka bir unsur ise  Basın ve Halkla İlişkiler’in başına;  bölgeyi -medyayı bilen bir ismi Eren Ermiş'i  getirmesinden kaynaklanıyor. Ermiş ve ekibi de bu anlamda çok yoğun ve başarılı bir faaliyet yürütüyor.

*

İBB’de Silivri’nin tanıtımına katkı

-Silivri Belediyesi ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın üç yılını anlatırken,  İBB nezdinde yürüttüğü çalışmalarına değinmek gerekir.   Yılmaz, Silivri Belediye Başkanlığının yanı sıra İBB’de de MHP Grup Başkanı.   Yılmaz  bu görevi nedeniyle doğal olarak İBB’de çokça siyaset içerikli konuşma yapıyor ve sık sık İBB kürsüsüne çıkıyor. Yılmaz’ın konuşmaları Silivri’nin İstanbul nezdinde daha çok tanıtılmasına da artı vesile oluyor. Bu siyasi konuşmaları Silivri'yi İstanbul gündemine getirmesi ve kendisini tanıtması açısından önemli katkı sunarken, siyasi tavır nedeniyle de İBB ilişkileri bozuyor mu-bozmuyor mu diye düşünmeden de edemiyor insan. 

*

Önemli çalışmalar

Anlatılacak çok şey var Volkan Yılmaz ile ilgili mutlaka. Ama dikkat çeken bir kaç çalışmanın altını çizmek gerekiyor.

-Yılmaz, eski Başkan Işıklar döneminde başlatılan tarımsal çalışmaları aralıksız devam ettiriyor. İyi de yapıyor. .

-Yılmaz; Silivri Selimpaşa’da 100 bin dönüm arazide Üniversite eğitimi faaliyeti yapsın diye Kadir Has Üniversitesi’ne verilen ancak geçen 20 yılı aşkın süredir de etkin bir eğitim faaliyeti gösteremeyen Kadir Has Üniversitesi yetkilileri ile masaya oturarak, burada bir Teknoloji Parkı oluşturma çabası içine girdi. Ayrıca arazinin de 25 bin dönümü geri belediye ye kazandırılarak, belediyenin bu alanda sportif ve kültürel tesisler yapması planı oluşturuluyor.

-Ve bir kaç gün önce Başkan Volkan Yılmaz; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Ankara  nezdinde yaptığı girişimler sonucunda Silivri’nin iki yakasını birleştirecek Viyadük ve Otogar projesi 2022 hükümet programına alınması sağlandı.  Bu proje Silivri ilçesinde tarihi bir proje olarak dikkat çekecek.

Böyle bir başkan, böyle bir profil. Kaldı iki yıl hizmette. Üstelik Yılmaz’ın deyimine göre 'Atılım' da yeni başlıyor.   Ve son bir hamle. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz 2024’de yapılacak yerel seçimlerde yeniden Silivri’de belediye başkan adaylığını da açıkladı.  

Eksiklikler neler ve muhalefet ne diyor?

  Belediye Başkanı Volkan Yılmaz üç yılı doldurmak üzereyken, muhalefetten ciddi eleştiri almak şöyle dursun, kendisinin geçmiş döneme yönelik yaptığı eleştirilere bile yanıt verecek takadı kalmamış CHP’nin. 10 yıl CHP’den Belediye Başkanlığını yapmış Özcan Işıklar’ı üç yıldır ortalıkta gören yok. Yerel seçimlerin kaybedilmesi CHP açısından bir siyasi enkazdır. CHP boşverin muhalefeti hala bu enkazı kaldırmaya çalışıyor. Son dönemlerde düzenlenen bir basın toplantısı ile Yılmaz’ın bazı hataları ve eksiklikleri olduğu dile getirilmiş olsa da, bizzat ilçe Başkanı Berker Esen bunların ‘Duyum’ olduğunu belirtti.CHP daha sonra bu duyumlarını soru önergeleriyle meclis gündemine getirdi. 

 İYİ Parti ise, yerel yönetime bir süre tanıdı. Pandemi nedeniyle de bu süreyi biraz daha uzattı.  Zaten İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek,  öncelikle partisel örgütlenmeye ağırlık vermiş gözüküyor. Bu konuda da Silivri’de en başarılı parti görünümünde. Özetle Muhalefet Volkan Yılmaz’a belirli bir süre zaman tanındı o süre de bitti. Bakalım bundan sonra ne yapacaklar biz de merak ediyoruz. Silivri, çok yazı yazılacak bir ilçe. Hem yerel iktidar açısından, hem AK Parti açısından, hem CHP, hem de İYİ Parti açısından. Şimdilik izninizle noktayı koyalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Pargali 1 yıl önce

Valla sagolsun baskan iyi calisiyor. Zaten ozellikle belediye yonetimlerinde partiden ziyade calisan kisinin nitelikleri dikkate alinarak oy verilir.Baskan bazen halk arasinda carsida dolasip hal hatir soruyor esnafa.Birkac kez gormuslugum hatta selam vermisligim var.Guleryuzlu iyi bir insan Ve ayrim yapmiyor kimseyi cidden. Zaten lutfen artik su siyasi dusunceler yuzunden kullanilan ezici uslubu herkes biraksin.Bizden olmayan dusmandir mantigi bitsin de el ele vererek ulkece kazanalim. Volkan bey de bu dusuncede sanirim ki boyle devam ederse zaten bir sonraki secimde tekrar kazanir.