banner460
banner128

Tarih bugünü yazacak!

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi ‘inde aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu gerçekleştiriliyor. Operasyonun 12 saat sürmesi bekleniyor

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi ‘inde aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu gerçekleştiriliyor. Bu nakil operasyonun Guinness Rekorlar kitabına girmesi hedefleniyor.

5 KARACİĞER NAKLİ AYNI ANDA YAPILIYOR

Canlıdan canlıya en çok karaciğer naklinde Avrupa'da birinci dünyada ise ikinci sırada olan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bugün 5 karaciğer nakli aynı anda yapılıyor. Yani, 5 alıcı-5 verici 10 ameliyat eş zamanlı gerçekleştiriliyor.

AMELİYATLAR NOTER HUZURUNDA YAPILIYOR

Ameliyatlar; Sağlık İl Müdürü, noter ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleştiriliyor. 5 vericiden alınan organlar aynı anda 1'i çocuk olmak üzere 5 alıcıya nakledilecek. 100'ün üzerinde doktorun girdiği operasyon noter ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleştiriliyor.

Ameliyata, Prof. Sezai Yılmaz, Prf. Turgut Pişkin, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr Ahmet Tekin, Doku ve Organ Nakli Daire Başkanı Dr. Murat Öztürk, YALE Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Emre, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Prof. Dr. Nuru Bayramov ve 35 cerrah girdi.

NAKİL YAPILANLAR

Öte yandan Beytullah Kaya (3), Halil İbrahim Akpınar (66), Hakan Doğan (43), Ali Ulak (43), Ahmet Dağ'a (21) aynı anda karaciğer nakli gerçekleştiriliyor.

Donorler: Serap Kaya (25)

Cuma Kaşdaş (34)

Mihrican Uğur (41)

Pınar Akpınar (27 )

Ali Dal (26)

BİR REKOR DENEMESİ DEĞİL

12 saat sürmesi beklenen operasyon öncesi bir açıklama yapan TÖTM Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bugün burada yaptığımız işlem özünde kesinlikle bir rekor denemesi değil. Hiçbir şekilde insan sağlığı üzerinden bir deney yapmıyoruz ama burada aynı anda gelen 5 acil karaciğer nakli bekleyen hastaya nakil yapacağız başka bir amacımız yok. Çok önemli bir şey bu” dedi.

"DÜNYADA BU NOKTADA ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise “Bugün ülkemiz ve üniversitemiz için çok önemli bir gün. Burada çok kıymetli bir ekibimiz var. Üniversitemiz bugüne kadar 2 bin 500'ün üzerinde karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdi. Dünyada bu noktada önemli bir konumdayız” ifadelerini kullandı.

"ORGAN NAKLİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin “Burada organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak çok önemli. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ülkemizde sağlık alanında önemli gelişmeler oldu. 2000'li yıllarda yüzlerce hasta organ nakli için yurt dışına giderken, 2019 yılında yüzlerce hasta organ nakli için ülkemizi tercih etmeye başladı. Özellikle Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızın çok büyük katkısı var. Yılda yaklaşık ortalama 250 naklin yapıldığı, şimdiye kadar 2500'ün üzerinde naklin yapıldığı merkezimizin direktörü. Aynı zamanda sadece başarılı nakilleriyle kalmayıp yurt içinden yurt dışında yüzlerce kişinin yetiştirilip ülkemizin hizmetine sunduğu bir eğitim merkezi” diye konuştu.

"TÜRKİYE BU KONUDA ÇOK BAŞARILI"
Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Şükrü Emre de, “Bu operasyon Türkiye'nin bu konuda ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtı. İnşallah bugün başarılı bir şekilde bu ameliyatları yapacağız” diye konuştu.

"HER ŞEYDEN ÜMİDİNİ KESMİŞ HASTALARIMIZ ŞİFA BULUYOR"

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Bugüne kadar 2 bin 500'ün üzerinde nakil gerçekleştirildi. Şuanda da yıllık olarak 250 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor ki buradaki doktorlarımızın ne kadar büyük bir başarı gösterdiklerini ve her şeyden ümidini kesmiş hastalarımızı şifaya kavuşturduklarını ispatlıyor. Bugün de bu operasyonların gerçekleştirilmesini diliyorum. Ben bütün doktorlarımıza kolaylıklar diliyorum bütün hastalarımıza da şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

"DOKTORLARA GÜVENİYORUM"

Nakil gerçekleştirilecek hastalardan Ahmet Dal ise çok heyecanlı olduğunu ifade ederek doktorlara güvendiğini belirtti.(malatyatıme.com)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.