banner460
banner128

Salgında çocuklu tatil için dikkat!

Koronavirüs COVID-19 salgını yüzünden diken üstünde bir tatil süreci yaşanacak. Çocuklu aileler açısından bu daha da dikkat gerektiren bir süreç olacak… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman, çocuklarıyla tatil birlikte tatil yapacak olan aileler için rehber niteliğinde bilgiler verdi…

MUSTAFA KAZIM AYDIN Antalya

Bu yıl hayatımızdaki önemli değişikliklerden biri de yaz tatili oldu. Bu yaz ya hiç tatil yapmayacağız ya da eski alışkanlıklarımızın yer almadığı, diken üstünde bir tatil dönemi geçireceğiz. Malum, koronavirüs COVID-19 salgını, pek çok şey gibi yaz tatilini de zora soktu. Özellikle de çocuklu aileler için. Çünkü büyükler uyarı ve kurallara uyarak kendilerini koruyabilir ama bu kadar kurallı ve dikkat gerektiren bir tatilde çocukları kontrol altında tutmak pek kolay olmaz.

Peki tatile çıkmak isteyen çocuklu aileler ne yapacak? Bu soruyu, Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman’a sorduk. Prof. Dr. İpek Akman önce koronavirüs ailesi ile bu ailenin en yeni üyesi COVID-19 ve çocuklara etkisi hakkında bilgiler verdi. Sonra da çocuklarıyla birlikte tatil yapmayı planlayan ailelere önemli uyarılarda bulundu... İşte Prof. Dr. İpek Akman’dan çocuklarla sağlıklı tatilin ipuçları…

KORONAVİRÜS BÜYÜK BİR AİLE

Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. Yeni koronavirüs COVID-19 kaynaklı hastalık bazı kişilerde belirtisiz olabilirken, çoğu olguda ateş, öksürük ve nefes darlığı bulgularına yol açmaktadır. Virüs hasta bireylerin öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşmaktadır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR HAHİF GEÇİRİYOR

Hastalık çocuklarda daha hafif seyrediyor ve hastaneye yatarak tedavi görmesi gereken hastaların yüzde 1 'ini çocuklar oluşturuşturuyor. Ancak çocukta kalp veya akciğer sorunu, bağışıklık sistemi bozukluğu varsa, prematüre doğmuşsa veya 12 aydan küçükse  COVİD-19 hastalığını daha ağır geçirme riski vardır. 

Ülkemizde ilk COVİD19 hastasına tanı konulan 11 mart tarihinde izolasyon önlemlerini uygulanmaya başladık ve 1 Haziran tarihinden itibaren de ‘‘yeni normal hayat’’ olarak isimlendirdiğimiz dönemde önlemlere uyarak günlük hayata döndük. Şehirlerarası ulaşımın başlaması, restoranların, otellerin açılmasıyla tatil planları da yapılmaya başlandı.

GÜVENİLİR BİR TATİL İÇİN…

Çocuklu aileler için tatil için en güvenli tercih yazlık ev veya mümkün olan en az kişi ile temasın olacağı ortamların seçilmesidir.  Ulaşım için de kendi özel aracı olanlar araçlarıyla seyahat etmelidir. Toplu ulaşım tercih edilmek zorundaysa maske kullanılmalı, sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve el hijyeni sağlanmalıdır.

HAVUZ YERİNE DENİZ TERCİH EDİN

Yeni koronavirüsün sudan bulaşmadığı düşünülmektedir... Sosyal mesafeye dikkat ederek denize girmekte sakınca yoktur. Havuz yerine denize girilmesi tercih edilmelidir.  Çocukların açık havada oynaması, güneşten yararlanması sağlıkları için çok olumludur. Çocukların enfeksiyon kontrol önlemlerine uymaları zor olacağından parka veya deniz kenarına tenha saatlerde gidilmeli ve aile dışı temas en az düzeyde tutulmaya çalışılmalıdır.

MASKE İÇİN YAŞ GRUBU ÖNEMLİ

2 yaşından küçük çocuklara maske takmak risklidir! Bu yaş grubu sosyal ortamlarda yüz siperliği kullanabilir. Sosyal ortamlarda ağız ve burun kapatacak şekilde tıbbi maske kullanılmalıdır.

EL TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖZTERİN!

Virüsten korunmak için el temizliğine çok önemli! Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

SOSYAL MESAFEYI İHMAL ETMEYIN!

İnsanlarla sosyal mesafe korunmalıdır. Bir arada olan kişiler, birbirlerinden en az 1.5 metre uzakta olmalı.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalıdır

ORTAM DOĞAL HAVALANDIRILMALI

Klimalı ortamlar virüsün bulaş riskini arttırdığı için doğal havalandırma tercih edilmelidir. Restoranlarda açık havada oturma tercih edilmeli ve masalar arası mesafe en az 2 metre olmalıdır. Restoranlarda tek kullanımlık tabak, çatal takımı ve bardaklar kullanılmalıdır.

ASANSÖRLERDAN KAÇINILMALI!

Mecburiyet olmadıkça asansör kullanılmamalı. Mutlaka asansöre binmesi gereken bir kişi varsa tek başına binmelidir. 

SPOR YAPACAK ÇOCUKLARIMIZ DİKKAT!

Spor yapılacaksa temas gerektiren (basketbol, futbol gibi) sporlar tercih edilmemelidir.

ÇOK ÖNEMLİ NOT!

Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.