banner460
banner128

Merhaba sevgili dünlük…

Bugün sosyal medyada takip ettiğim bir kadın sayfasında -ki çok yararlı fikir alışverişleri ve tavsiyeler olduğu için takip ettiğim tek sayfa- ilginç bir tartışma konusu vardı: Şiddetsizlik. Ahimsa yani Sanksritçe’de kısaca “Şiddetsizlik Yasası” denilen kelimeyi de orada görüp merak ettim. Kadim bir Hint “şiddetsizlik” ilkesiymiş. “İnsan asla bir canlıya zarar vermemeli, onu yaralamamalı, öldürmemeli” diyor özetle. Wikipedia’daki bilgilere göre, “Ahimsa” çok boyutlu bir kavram. Ahimsa’nın 'incitme' önermesi kişinin düşüncelerini, sözlerini ve eylemlerini içeriyor. Bence “şiddet” de çok boyutlu. İnsanları sadece fiziksel olarak incitmiyor. Düşüncelerini ve ruhunu da incitiyor.

Takip ettiğim sayfadaki yorumlarda ilginç “şiddet” çeşitleri vardı. Örneğin sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın altına yazılan “İyi misin, kötü görünüyorsun” şeklindeki bir yorum. Ki bu benim başıma da geldi. İyi paylaşımlarıma hiçbir yorum yapmayan “sözde en iyi arkadaşım”, ne zaman sıkıntılı bir şey paylaşsam “Ne oldu, kötüsün galiba” diye yorum yapardı. Sonra zaten yine bir başka yorumu yüzünden yıllarca kör topal ilerleyen o arkadaşlığı bıçak gibi kesmiştim.

O yazının ardından, hayatım boyunca düşüncelerimi ve ruhumu yaralayan “iyilik”miş, “samimiyet”miş gibi uygulanan şiddetleri düşündüm.

Genç kızlığın başında bir “tanıdık” düğününde çekilen fotoğrafları teslim ederken “Olduğundan güzel çıkmışsın” demişti. Espri yaptığını söylemişti ama benim ruhumda bir çentik attı mesela. Ve onu hayatımdan çıkardım. Şeker Portakalı’ndaki Zeze gibi sevmeyerek içimde öldürdüm onu.

Yıllar sonra iş hayatında “iyi arkadaşım” dediğim kişi, hem bütün derdini anlatıp bana “Nasılsın” diye bile sormazken bir de “Sen bu anlattıklarımı o kişilere anlatıyorsun” deyip paranoyakça beni suçlamıştı. Ki anlattığı kişileri tanımıyordum bile!  Bu suçlamaları ikinci kez yönelttiğinde, “Üçüncüsü olursa bir daha benim dostluğumu bulamazsın” dedim. Ama o yine suçladı. Onu da en son attığı şüphe dolu mesajına “Senin profesyonel yardım alman şart. Ben artık sana yetmiyorum” diye mesaj atarak sildim.

Bu tür “ruha yönelik şiddete”, aynı şekilde şiddetle değil ama “yok sayarak” karşılık verdiğinizde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Sadece böyle benzer bir şeyle karşılaştığınızda aklınıza geliyor. Tavsiye ederim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sare 4 yıl önce

"Dijital dünlük" bugünden yarına (dünden bugüne