banner460
banner128

Vikipedi’ye Erişim Engeli Kalkacak Mı?

Vikipedi’ye Erişim Engeli Kalkacak Mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel,  Yargı Reform Paketi’nde bahsi geçen internet erişim engellemelerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı’nın “İnternet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak” sözlerine atıfta bulunan Adıgüzel, “2 yılı aşkın bir süredir erişime engelli olan Vikipedi’ye erişim engeli kalkacak mı?” diye sordu.

CHP’li Adıgüzel, Yargı Reform Paketi’nde Cumhurbaşkanı’nın internet erişim engelleme usullerinin gözden geçirileceği şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi. 29 Nisan 2017’den beri Vikipedi’nin tamamına erişim engeli olduğunu hatırlatan Adıgüzel, bu durumun hukuki bir dayanağı olmadığına vurgu yaptı.

Adıgüzel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği üzere, Türkiye’deki internet kullanıcıları 2 yılı aşkın bir süredir Vikipedi’deki milyonlarca içeriğe erişim sağlayamamaktadır. 5651 sayılı Kanun'da 2014 yılı itibariyle site bazlı değil URL yani sayfa temelli engelleme yapılabilmesine olanak sağlayan bir düzenleme mevcut. Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz, konuya ilişkin Bakanlığa verdiğimiz önergelerde de belirttiğimiz üzere, Vikipedi’ye yönelik erişim engellemesine gerekçe olarak sunulan içeriklere yönelik URL’ye erişim engelleme prosedürü yerine getirilebilecekken, bir mahkeme kararı ile sitenin tamamına erişim engellenmiştir. Vikipedi’ye yönelik 29 Nisan 2017’den beri devam eden bu topyekûn erişim engeli ifade özgürlüğüne bir saldırı olduğu kadar, vatandaşların bilgiye erişim hakkını da açıkça gasp etmektedir. Kaldı ki bu topyekun erişim engelleme kararını gerektirecek hukuki bir durum da söz konusu değildir. Eğer yargı reformunda, ifade özgürlüğünün korunmasında iddia ettikleri gibi samimilerse, en başta Vikipedi’nin tamamına yönelik 2 yılı aşkın bir süredir devam eden erişim engellemesi ivedilikle kaldırılmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.